Meny

Sterke førjulsopplevelser i Madrid

Under førjulsbesøket i Madrid kan kombinere shopping og samtidig få med deg noen av attraksjonene som den spanske hovedstaden er så kjent for. Foto: Turespaña
Flamencoshow torsdag, kunstmuseer fredag, shopping lørdag og Europas største utendørsmarked på søndag. Innimellom; tapasrunde med kulinariske høydepunkt. En oval førjulsweekend i den spanske hovedstaden kan fort bli et sterkt minne.

Flamenco i verdensklasse

”Olé!” Danseren tramper takten og får musikalsk følge av de to gitaristene, mens sangerne langs veggen klapper rytmisk. Det er hett, dramatisk og fargerikt på Corral de la Morería når flamencoforestillingen er i gang.

Madrid har langt på vei tatt over som spansk senter for denne særegne musikken og dansen. På ditt førjulsbesøk i Madrid styrer du glatt unna turistfellene og drar i stedet hit til verdensmetropolens beste flamenco-sted. Ok, helt billig er det ikke. Men den nydelige maten og det fantastiske showet er verdt hver euro. Dessuten er du jo på førjulstur og skal kose deg.   

Tips: Bestill mat og show på forhånd

Hjemmeside: corraldelamoreria.com

Nærmeste Metro-stasjon: La Latina

Les også: Du vil ikke tro alt du kan gjøre uten å betale for det

Kanskje verdens aller beste sted å oppleve skikkelig flamenco; Corral de la Morería sentralt i Madrid. Foto: Arne BjørndalKanskje verdens aller beste sted å oppleve skikkelig flamenco; Corral de la Morería sentralt i Madrid. Foto: Arne Bjørndal

Madrids ”Kunstløype”

Ingen tvil. Det er Pablo Picassos verdenskjente maleri ”Guernika” som er Reina Sofia-museets aller største trekkplaster. Det enorme maleriet – nesten åtte meter langt og fire meter høyt og som ble malt som en reaksjon på teppebombingen av den baskiske byen under den spanske borgerkrigen(1936-39) – skal alle se.

Madrid er én av Europas absolutte kunsthovedsteder, og når de er ferdig med Reina Sofia, venter mer kunst i verdensklasse på de andre museene Prado, Thyssen Bornemisza og nykommeren CaixaForum. De fire museene ligger i grei gangavstand fra hverandre, rommer mer enn 3.000 kunstneriske arbeider og har nærmere seks millioner besøkende i året.

Tips: Vil du planlegg besøkene og finne ut hva du vil se, gå inn på museenes hjemmesider før du reiser (museoreinasofia.es, museothyssen.org, museodelprado.es og obrasocial.lacaixa.es)

Metrostasjon: Banco de España

Les også: Dette blir verdens høyeste berg-og-dal-bane

Her er Reina Sofia-museets største trekkplaster; Pablo Picassos verdensberømte maleri ”Guernika”. Foto: Arne BjørndalHer er Reina Sofia-museets største trekkplaster; Pablo Picassos verdensberømte maleri ”Guernika”. Foto: Arne Bjørndal


Storbyens beste tapas

– Her er det sider som gjelder, sier vår tapasguide Jaime Baeza. Han holder flasken høyt over hodet med venstre hånd og heller forsiktig den gylne drikken ned i glasset han holder i høyre hånd, en drøy meter lavere. Det blir gjerne litt søl, men det er man vant til i den asturiske sider-baren Casa Parrondo. For sideren som lages av epler og inneholder 5-6 prosent alkohol må luftes og så drikkes fort.

Jaime har gjort forretning av den populære spanske tapas-tradisjonen. Han arrangerer nemlig Tapas turer til de beste barene i hovedstaden for grupper inntil 12 personer om gangen. Turene tar tre timer, koster 70 € med alt inkludert, og barene har han selv plukket ut:

– Barene må være autentiske, ha sjarm og tilby gode mat og vin, sier Jaime som styrer glatt unna turistfeller: – Gå aldri på en bar som kaller seg ”tapasbar”. Det er ”smør på flesk”. Madrid har 18.000 barer og på samtlige får du tapas i en eller annen form. Minst 250 nordmenn har vært på tapas-runde med Jaime, hevder han. 

Tips: ”Tapear” betyr å ta en tapasrunde. Ta bare én til to tapas på hvert sted. Du skal jo oppleve flest mulige barer.

Hjemmesiden: gourmetmadrid.com. Her kan du bestille guidet tapas-tur og lese mer.

Alle barene ligger i sentrum og i nærheten av metrostasjonen Puerta de Sol.

Les også: Airstream-hoteller blir stadig mer populære

Sånn skal det gjøres! Eplesideren fra Asturias må luftes godt, og det gjør tapas-guiden Jaime Baeza, slik. Foto: Arne BjørndalSånn skal det gjøres! Eplesideren fra Asturias må luftes godt, og det gjør tapas-guiden Jaime Baeza, slik. Foto: Arne Bjørndal

Shopping – i Europa-toppen

Da det kjente økonomitidsskriftet The Economist for et par år siden kåret Europas beste shopping-destinasjon, ble Madrid sammen med London, rangert som Europas beste shopping-byer. Den spanske hovedstaden fikk også pluss for god transport, rimelige priser, gunstig klima og mange kulturell opplevelser, i tillegg til at byen har lange perioder med salg på verdenskjente og spanske merkevarer, bl.a. fra Loewe, Zara, Mango and Desigual.

De mest kjente shoppingområdene ligger rundt Puerta del Sol midt i sentrum. Her finner du alle de kjente kjedene som El Corte Inglés, Zara, Massimo Dutti, ol. Søker du de mer eksklusive forretningene, finner du dem på rekke og rad i luksusstrøket Calle Serrano.

Tips: Du kan shoppe hele dagen, for i Madrid holder alle større forretninger opp til minst kl. 21, også lørdager.

Metrostasjon: Puerta del Sol og Serrano

Les også: Hotellgjest advarer mot klåfingrede stuepiker

Luksusvarer fra de mest kjente motehusene finner du på Calle Serrano. Her fra Adolfo Dominguez´ konseptforretning i Madrid. Foto: Arne BjørndalLuksusvarer fra de mest kjente motehusene finner du på Calle Serrano. Her fra Adolfo Dominguez´ konseptforretning i Madrid. Foto: Arne Bjørndal

Kilometervis med julegaver

Søndager er det Madrids enorme og berømte utendørsmarked El Rastro som gjelder. Her finner du mer enn 3.500 små og store salgsboder fordelt over flere gater. Og vareutvalget spenner over alt fra julepynt, klokker, kunst, smykker, sko, klær, vesker og leker til ekte juggel.

Markedet er åpent fra klokka ni til tre, og heletiden går det en stri strøm med tusenvis av nysgjerrige skue- og kjøpelystne gjennom sentrumsgatene. Til sammen er ”handlegaten” mer enn to kilometer lang.

Tips: Å prute er ikke lenger så vanlig. De fleste varer har en fast pris og er rimelige, men kjøper du flere ting, kan du jo spørre om rabatt.

Metrostasjon: La Latina

Les også: 14 drinker du bør styre unna

Med 3.500 salgsboder kan du finne du det meste av julegavene på Madrids berømte søndagsmarked. Foto: Arne BjørndalMed 3.500 salgsboder kan du finne du det meste av julegavene på Madrids berømte søndagsmarked. Foto: Arne Bjørndal

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus