Meny

Her er mobiltelefoner forbudt

I landlige Green Bank i USA, er det mer sannsynlig at du hører en ku si mø enn at du hører en mobiltelefon vibrere.

I Green Bank i USA finnes verken mobiltelefoner eller Wi-Fi. Det er rett og slett forbudt. Årsaken? Stedet huser verdens mest sensitive radioteleskop.

– Samme styrke som et snøfnugg

Green Bank teleskopet fanger opp signaler fra verdensrommet som sier noe om dannelsen og utslettelsen av stjerner. De signalene er så svake at de er som en nesten uhørbar hvisking fra verdensrommet, melder AFP Relaxnews.

– Det kan fange opp signaler så svake at de har samme energi som et snøfnugg som treffer bakken, sier Michael Holstine, sjef for det Nasjonale Radio Astronomi Laboratoriet (NRAL) i USA til AFP Relaxnews.

«Den stille sonen»

Dersom teleskopet skal klare å fange opp så svake signaler, er et avhengig av stillhet rundt seg. Derfor er alt som sender ut radiobølger forbudt innen en radius på 16 kilometer rundt teleskopet, inkludert mobiltelefoner, Wi-Fi, fjernkontroll til TV og mikrobølgeovner.

Dette området er kalt «den stille sonen», og har vært det siden 1958.

Les også: Nå kan du bruke mobilen på flyet

Signalene teleskopet fanger opp er på en milliarddel av en watt, mens en mobiltelefon sender ut signaler på to watt.

– Når du prøver å overvåke disse svake signalene, blir et mobiltelefonsignal som en høy, plagsom lyd som overskygger de signalene vi vil fange opp, sier Holstine.

Teleskopet er 150 meter høyt, og rund i formen med en diameter på 100 meter.

Et tilfluktssted fra elektromagnetisk stråling

De 143 innbyggerne som har valgt å bosette seg i Green Bank, setter pris på fraværet av moderne teknologi. Mange av dem har kommet hit for å finne tilflukt fra all verdens elektromagnetiske stråling.

De mener de er hypersensitive mot elektromagnetisk stråling, og at dette gjør dem syke.

Fenomenet kalles gjerne el-overfølsomhet på norsk. Det ikke klassifisert som en sykdom eller en diagnose av Verdens helseorganisasjon (WHO), men de har anerkjent at det er et eksisterende fenomen.

Les også: Franske myndigheter: – Mobilen er ufarlig

Noen studier viser at elektromagnetisk stråling kan gjøre mennesker syke, andre viser at det er et psykosomatisk problem – altså at psykologiske forhold påvirker kroppen.

WHO planlegger å gjennomføre en risiko-analyse for hvilke skader mobiltelefoner kan påføre oss i 2016.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus