Nye norske pass hylles i utenlandske medier

NORDLYS: Når illustrasjonen i midten av passet blir lagt under UV-lys, dukker nordlyset frem på bildet. Foto: Neue Design Studio

«De nye norske passene – allerede en design-klassiker?» spør The Guardian.

«De nye norske passene – allerede en design-klassiker?» spør den britiske avisen The Guardian og bruker adjektiv som «modig» og «vakkert» om de nye norske passene som ble annonsert 3.november i år.

Det var designet «Det norske landskap» fra Neue Design Studio som vant konkurransen for ID-kort og nye pass. De nye passene skal etter planen utstedes i 2016.

Bakgrunn: Nå skal det norske passet bli nytt og Slik blir de nye norske passene

– Viser Norges nasjonale identitet

«Hvis passet er et symbol på nasjonal identitet, så er det nye designet for Norges reisedokumenter utvilsomt bygget på landets omdømme som et land med sans for stilig, minimalistisk skjønnhet», skriver den velrenomerte avisa om passene.

Det er ikke bare The Guardian som liker det nye pass-designet. Vinnerdesignet hylles nå i en rekke utenlandske medier.

Det får skryt i magasinet Short List , den australske nettavisen news.com.au , medieselskapet PSFK og på designbloggen The Eye.

Vil vise Norge fra sør til nord

Daglig leder i Neue Design Studio, Gørill Kvamme, sier til NRK at det er utrolig hyggelig med all rosen. Hun sier målet med designet er å vise Norge fra sør til nord, med norske fjorder og nordlys.

– Vi ville ta utgangspunkt i noe som var kjent og kjært blant nordmenn, med et enkelt design som bruker formatet til passboka.

Les også: Slik ser de nye pengesedlene ut

– Dette er kunst

Det som blir trukket fram som det beste med det nye designet, er midtsiden i passet. Den viser minimalistisk norsk natur med fjell, fjord og himmel. Når illustrasjonen blir lagt under et UV-lys, endrer bildet seg og nordlyset blir synlig.

– Bildene ville ikke sett malplasserte ut på et kunstgalleri, skriver medieselskapet PSFK om illustrasjonene i det nye pass-designet.

Passene skal komme i tre farger: rødt er standardpass, turkis er diplomatpass og hvitt er utlendingspass.

FLERE FARGER: De nye norske passene kommer i tre farger. Foto: NTB ScanpixFLERE FARGER: De nye norske passene kommer i tre farger. Foto: NTB Scanpix

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus