Graver seg ned i ørkensand for å bli friske

Turister kommer fra hele verden for å bli gravd ned i sanden i Sahara.

Merzouga-regionen sør i Marokko har alltid vært en viktig destinasjon for turistene til landet. Arab- og Berberstammen lever av turistene som kommer dit, men med trange økonomiske tider, har de vært nødt til å tenke nytt for å gjøre reisemålet attraktivt, melder AFP Relaxnews.

Barn gjør det om sommeren for å more seg. For de som reiser hit, er det ikke noen lek. Når voksne menn graves ned i den glohete Sahara-sanden, er det for helsa sin skyld. Se hvordan det foregår i videoen øverst i saken.

Les også: Snart kan du droppe flymodus i lufta

Medisinsk turisme?

Det kalles for sandterapi, og innebærer at du ligger nedgravd i den varme sanden i ti minutter. Når de ti minuttene er over, må du riste av deg sanden før du blir tullet inn i et varmt håndkle for å unngå kuldesjokk.

Et sandbad i Merzouga koster opptil 80 kr.

–Det er medisinsk turisme. Sesongen er fra juni til september, sier Abdessalalm Sadoq, som arbeider med å fremme turisme i området, til AFP Relaxnews.

Sandterapien skal ifølge Sadoq ha samme effekt som en tur i badstuen ved at den fjerner giftstoffer fra kroppen. Det sies at et sandbad kan hjelpe mot reumatisme, lumbago og en rekke ulike hudsykdommer. Wasim Zahid som er lege ved Oslo Universitetssykehus, er svært skeptisk til sandbad som en medisinsk behandlingsform.

– Det å begrave seg ned i varm sand er ikke en etablert behandling for noen sykdommer, sier Wasim Zahid til ABC Nyheter.

Han sier det ikke er mulig å svette ut giftstoffer fra kroppen verken i badstue eller på noen annen måte. Kroppen bruker nyrer og lever til å kvitte seg med stoffer som ikke skal være der. Så at sandbading kan ha en helsebringende effekt, mener han er feil. Zahid kan imidlertid forstå at det kan føles godt å graves ned i varm sand.

– Jeg har møtt pasienter med leddgikt som synes det er både godt, behagelig og smertestillende å legge hendene sine i varm sand for eksempel. Det kan nok gi en slags lindring i leddene, men det er altså ikke en behandlingsform, sier legen.

Les også: Har droppet trasig feriepraksis

Ørkenens kraft

Hver morgen når solen stiger over sanddynene i Erg Chebbi i Sahara, kan du se menn og

kvinner grave hull til turister som ønsker å synke ned i sanden. Turistene kommer ikke bare

utenlands fra. Også mange marokkanere tror sterkt på ørkenens kraft.

Merzouga har mer å by på enn helsebringende sandbad. Mange reiser dit for å se den fantastiske solnedgangen over de skiftende sanddynene i ørkenen. Og selv om helse-turismen er voksende, er det fortsatt mange som reiser til Merzouga for å ri kameler og overnatte i ørkenen.

En marrokansk turist får oppleve et glohett sandbad i Sahara-ørkenen. Foto: AFP RelaxnewsEn marrokansk turist får oppleve et glohett sandbad i Sahara-ørkenen. Foto: AFP Relaxnews

Turisme er en av de viktigste delene av Marokkos økonomi, og står for ti prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Marokko er det ledende landet på helseturisme i Midtøsten og Nord-Afrika. I tillegg til sandbad, har spa- og terapi-tilbudet til turister blitt kraftig utvidet de siste årene. Hele industrien har vokst med mer enn 67 prosent i landet siden 2007.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus