Meny

Reisemål for sjokoladeelskere

SJOKOLADE-SEVERDIGHETER: Det finnes en hel verden av tilbud for dem som vil kombinere reise med lidenskap for sjokolade. Nylig åpnet et nytt sjokolademuseum i Brussel. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand.
Et nytt sjokolademuseum er nok en god grunn til å besøke verdens «sjokoladehovedstad» Brussel. Her får du flere reisetips om sjokolade er din lidenskap.

BRÜSSEL, BELGIA: Det er mange gode grunner til å besøke Brussel. For ølentusiaster kan byen by på et svært bredt utvalg av smaker, og når det nærmer seg jul kan besøkende finne et av Europas flotteste julemarkeder her.

Men Brussel kalles også ofte for verdens sjokoladehovedstad, og nå finnes en ny godbit i den belgiske storbyen, nemlig et av verdens største sjokolademuseer.

Museet som har fått navnet Belgian Chocolate Village, åpnet nylig dørene i en nedlagt sjokoladefabrikk som ligger i bydelen Koekelberg, nordvest i hovedstaden.

Her kan besøkende blant annet oppleve en sjokoladefabrikk i Willy Wonka-stil og gå gjennom en kakaotre-jungel i et drivhus midt i bygget, melder AFP Relaxnews.

Se også flere sjokoladereisetips nederst i saken.

Lag egne sjokolader

Om man bestiller på forhånd kan man få muligheten til å lage sine egne sjokolader, under kyndig veiledning av en belgisk sjokoladeekspert.

Besøkende får i tillegg muligheten til å lære hvordan kakaobønnen høstes (ofte i det vestlige Afrika, der kakao i sin tid ble introdusert av europeere), og hvordan den så blir gjort om til sjokoladen som vi liker å sette tennene i.

Men som de besøkende vil få lære, starter den høyt elskede godsakens historie i Sentral-Amerika, der mayaindianere og aztekerne likte å drikke kakao. Den ble så tatt med til Europa av spanjoler, og her startet masseproduksjon av sjokolade med den industrielle revolusjon.

Les også: - Sjokoladespisere tynnere enn andre

Sjokoladelidenskap

Belgia liker å se på seg selv som selve sjokoladelandet, og det er ikke helt uten grunn, for belgisk sjokolade er verdenskjent.

– Den belgiske lidenskapen for sjokolade har alltid fått blomstre, og vi har blitt selve «sjokoladenasjonen», sier museets designer Henri Dupuis ifølge nyhetsbyrået.

Men faktisk er vi nordmenn omtrent like sjokoladeglade som belgierne, i hvert fall om man skal dømme etter hvor mye av godsaken vi mumser i oss hvert år. En undersøkelse viste at nordmenn i 2012 spiste 8 kilo sjokolade i gjennomsnitt, mens belgiere spiste 8,3 kilo hver.

Sjokoladedestinasjoner verden rundt

Det nye sjokolademuseet i Brussel kommer i tillegg til det allerede eksisterende Museum of cocoa and chocolate, som ligger nær Grand Place i den belgiske hovedstaden. Og nettsiden Visitbelgium.com har en egen seksjon for sjokoladeelskere.

Men du trenger ikke reise til Belgia for å lære mer om sjokolade, mange av nordmenns yndede turistmål, som for eksempel London og Amsterdam har større eller mindre sjokolademuseer. I en rekke av verdens storbyer, som London og New York og Sydney kan du melde deg på guidede sjokoladeturer.

Besøker du Sveits, som også er verdenskjent for sin sjokolade, vil du ha mange muligheter til å lære mer om godsaken . Og i desember arrangeres en sjokoladefestival i hovedstaden Genève.

Også Torino i Italia har en egen sjokoladefestival, Cioccola-Tò, som holdes årlig i februar.

I begynnelsen av oktober arrangeres sjokoladefestival hos «söta bror». I år går Bak- & Chocoladfestivalen av stabelen i Stockholm 2.-5. oktober.

Og hvis du vil vite mer om hvordan sjokoladens «opphavsmenn» nøt det brune gull, kan du ta turen til Mexico, for eksempel til museet Choco-Story Uxmal der du vil få servert den varme drikken omtrent som mayaindianerne drakk den.

Det finnes også gode tilbud her i landet, blant annet arrangeres sjokoladesmakekurs flere steder i Oslo. Mange lokale konditorier og sjokoladebutikker rundt om i landet vil kunne tilby det samme.

I sommer besøkte ABC Nyheter Egersund, som gjerne vil bli Norges sjokoladehovedstad.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus