Får trøbbel etter billeie i ferien

SJEKK PRISENE:Det er lurt å vite hva den totale prisen er før man står i skranken og skal betale. Styr også unna unødvendige og dyre forsikringer. Foto: Morten Moum
SJEKK PRISENE:Det er lurt å vite hva den totale prisen er før man står i skranken og skal betale. Styr også unna unødvendige og dyre forsikringer. Foto: Morten Moum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik øker du sjansene for å unngå å havne i leiebilfella.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leiebil i utlandet kan ved første øyekast se veldig billig ut, men ikke la deg lure. Forbruker Europa kan melde om at det er mange som kontakter dem på grunn av uventede ekstrakostnader og krav for angivelige skader etter at de har leid en bil i Europa og andre steder i verden.

– Mange blir tilbudt tilleggsforsikringer når de skal hente bilen og klager på kjøpepress. Ved å sjekke dine egne forsikringer og hva de dekker, så kan du spare penger, sier direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa.

Du bør altså undersøke hvilke forsikringer du har, og hva de eventuelt dekker. Reiseforsikringer dekker som oftest tyveri i bilen. Dermed er det ikke nødvendig med en ekstra bagasjeforsking.

Normalt dekker ulykkesforsikringen din skader, hvis du har huket av for førerulykkesforsikring for leiebil i utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere tips til bilferien

Finn ut av hva du trenger

IKKE GÅ I LEIEFELLA GPS kan fort bli dyrt som tillegg. Trenger du det egentlig? I så fall, hva med å ta med sin egen - eller bruke mobiltelefonen? Foto: Colourbox.comIKKE GÅ I LEIEFELLA GPS kan fort bli dyrt som tillegg. Trenger du det egentlig? I så fall, hva med å ta med sin egen - eller bruke mobiltelefonen? Foto: Colourbox.com

Det kan være lurt å lage en oversikt over hva du trenger av ekstrautstyr på forhånd, slik at du får den totale prisen ved bestilling og slipper unna mindre hyggelige overraskelser når leiebilen skal hentes ut etter en lang flyreise.

For eksempel er det greit å avklare om det skal være flere enn en sjåfør, da ekstra sjåfører fort koster mye, spesielt om de er unge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Følger det med GPS? Om ikke, trenger du egentlig det? Og monterer du det, så husk at tyvene ser utstyret selv om du fjerner noe av det.

Med andre ord: Vit hva du trenger og hva du kan klare deg uten, så er du mer beredt til å takle kjøpepress fra ivrige leiebilselskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er dessverre ikke mulig å ta ferie fra uhell. Skulle det skje, gjelder det å holde hodet kaldt. Ta kontakt med politiet om nødvendig, og si i fra til utleieselskapet umiddelbart, legger Wiik til.

Bruk kredittkort og kjør forsiktig

ADVARER: Direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa. Foto: CF Wesenberg (Forbruker Europa)ADVARER: Direktør Ragnar Wiik ved Forbruker Europa. Foto: CF Wesenberg (Forbruker Europa)

Vi anbefaler også at man benytter kredittkort når man betaler for leiebilen. Ikke bare fryser selskapene en stor sum på kontoen når bilen leies, men dersom man benytter kredittkort ved betaling gjør det kredittyter ansvarlig hvis du ikke får det du har betalt for.

Dessuten kan du også risikere at du blir belastet for utgifter som ikke er avtalt med leiebilselskapet. Da er det greit at det ikke er penger som skal betale mat eller andre viktige utgifter på ferien.

– Det er ikke lovlig, så kontakt kredittkortselskapet ditt hvis du rammes. Den beste måten å unngå at det skjer, er ved å være nøye både når du henter og leverer bilen. Ta bilder, og se helst over bilen sammen med utleier, sier Wiik.

Det kan også være veldig lurt å sette seg inn i trafikkreglene i landet du skal kjøre bil i.

– Det er ikke bare i Norge man kan få bot, enten det er for feilparkering eller for å være litt for ivrig på gasspedalen. Det er ofte vanskelig å klage på disse bøtene i etterkant også, avslutter Wiik.

Her er en liten sjekkliste for deg som skal leie bil i utlandet

  • Sjekk avtalen og pass på at du har den forsikringen du trenger. Ta deg tid til å lese liten skrift, og unngå doble forsikringer.
  • Skaff dokumentasjon. Ta bilder når du henter og leverer bilen, og hvis en skade oppstår.
  • Sjekk om det er lurt å kjøre leiebilen hele veien. Kryssing av landegrenser kan koste ekstra, eller er kanskje ikke tillatt.
  • Sett deg inn hva du skal gjøre hvis det skjer et uhell. Utleier har egne rutiner og faste verksteder. Går du utenom disse, kan det koste deg dyrt.
  • Bestem hvor langt du skal. Du kan få mye spenning av ta ting på sparket, men kjører du lengre enn avtalt med utleier, kan det bli for mye av det gode. Det koster, nemlig.
  • Spar der du kan. Du kan knipe inn noen kroner ved å levere bilen med full tank, og ikke velge raskere bil enn du trenger. Er du under 25 år, bør du luke vekk selskaper som tar ekstra betalt for unge sjåfører.