Meny

Oppførsel på fly:

Dette er det frekkeste du kan gjøre om bord på fly

UFIN ELLER FREKK: Å reise med fly er for mange en ukomfortabel opplevelse. Situasjonen blir desto verre om medpassasjeren er ufin eller frekk. Foto: Thinkstock

Albuekrig, sparking i setet og knuffing i køen er blant det verste du kan gjøre på flyet. Sjekk topp ti irriterende handlinger om bord.

Ja, vi vet det. Det er ikke veldig komfortabelt å sitte inneklemt i et flysete samtidig som vrælende unger skriker deg i øret.

Om blodsukkeret er lavt og flymaten attpåtil smaker motbydelig , er det fort gjort at begeret renner over. Men husk: Du er ikke alene om å pine deg gjennom flyturen.

Og det aller verste er om du lar frustrasjonen gå utover de kabinansatte eller medpassasjerer.

I ytterste konsekvens kan en ufin eller frekk passasjer føre til at flyet må mellomlande. Da er du selv ansvarlig for å betale dette, noe som fort kan koste flere hundre tusen kroner.

Les også: Åndsfraværende og fulle turister irriterer mest

TICKET: Markedskoordinator i Ticket Feriereiser AS, Linn LarsenTICKET: Markedskoordinator i Ticket Feriereiser AS, Linn Larsen

Markedskoordinator i Ticket Feriereiser AS, Linn Larsen, har vært borti mange innpåslitne passasjerer.

– Det som går igjen som folk irriterer seg over, er når folk har med seg altfor mye håndbagasje som gjør at det ikke blir plass til din egen i hattehyllene. Noe annet jeg har vært bort i er folk som forsyner seg av maten på brettet til sidemannen. Ja, det skjer faktisk!, sier hun til Kvinneguiden.

Les også: – Å fly på denne måten er som å kjøre bil med kikkert

Vent til serveringen er over

Det at medpassasjeren legger ned seteryggen er også et kjent irritasjonsmoment for mange. Det finnes en uskreven regel her.

– En gyllen regel er å alltid vente med å legge ned setet til matservering og innsamling av matbrettene er over. Da unngår du søling med mat og drikke for den som sitter bak deg, sier Larsen.

Les også: Derfor ser de rart på deg

Barnegråt på fly er også en klassiker.

– Husk at det kan være mange ulike årsaker til at et barn gråter. Det er som regel like frustrerende for foreldrene til barnet som for medpassasjerene, sier hun.

Imidlertid er alkoholinntaket om bord den faktoren som får frem flest ubehagelige settinger.

Begrens alkoholinntaket og ikke tenk at festen skal begynne om bord i flyet. Husk kardemommeloven når du er ute på reise: Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil (nesten). Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg, rett og slett, sier Larsen.

Les også: Fremtidens fly kan bli vindusløse

De fleste bryter bud

EXPEDIA: Talsperson for Expedia Norge, Charlotte GogstadEXPEDIA: Talsperson for Expedia Norge, Charlotte Gogstad

Talsperson for Expedia Norge, Charlotte Gogstad, tar rundt 40-50 flyvninger årlig, og har vært vitne til mange ufine og frekke passasjerer.

– Jeg husker spesielt godt en langflyvning fra Bangkok til Sydney der jeg satt foran en full og ekkel kar. Han sparket i setet og forstyrret mange passasjerer om bort med høy stemme og mye banning. Det mest pinlige var at han faktisk var norsk. Flaut!, forteller hun til Kvinneguiden.

Les også: Kan bli billigere å fly i Norge neste år

Expedia gjorde i 2013 en undersøkelse blant amerikanere om etikette om bord i fly, og den viser at de fleste bryter ett eller flere bud når man er ute og reiser.

– Her fremkommer det at de fleste synes det frekkeste er når foreldre ikke passer godt nok på barna sine og er uoppmerksomme. På en sterk annenplass i undersøkelsen kom de som sparker inn i setet foran, noe som er et diskusjonstema for mange siden de fleste av oss har opplevd dette, sier Gogstad.

Les også: Tar du en øl før flyturen kan du bli enda reddere

Likevel viste denne undersøkelsen at de færreste har noe å utsette på medpassasjerene sine.

– Hele 84 prosent mente at andre passasjerer opptrådte hensynsfullt. Du kommer langt med å være vennlig og imøtekommende, sier hun.

Dette er det mest irriterende

NEGLEKLIPPING: I tillegg til klipping av fingernegler har det også, ifølge CNN, forekommet at passasjerer har trimmet tåneglene om bord. Yakk! Foto: ThinkstockNEGLEKLIPPING: I tillegg til klipping av fingernegler har det også, ifølge CNN, forekommet at passasjerer har trimmet tåneglene om bord. Yakk! Foto: Thinkstock

CNN Travel har nylig samlet sammen topp 20 irritasjonsmomenter om bord på fly, og det ser ut til at problematikken med selve setet er størst. Albuekrig, respektløse lyder og spredning av bakterier er også gjengangere.

Les også: Dette endrer seg i lufta

Her er topp ti:

1) For noen er førsteplassen nærmest selvsagt: At passasjeren bak deg sparker i setet ditt. Skal en tro CNN har dette ført til flere voldsepisoder.

2) At personen foran deg legger ned seteryggen. Kjære oppfinnere av legge-ned-rygg-knappen: På tide å finne opp et nytt flysete. Ingen liker denne knappen.

3) Okkupasjon av toalettet: Vi har alle møtt på en flytoalett-okkupant der du står i turbulens og kniper igjen. Hva driver de egentlig med der inne?

4) Nakne tær: Ja, noen folk går faktisk barbent inn på flytoalettet. Yakk!

5) Negleklipping: I tillegg til klipping av fingernegler har det også, ifølge CNN, forekommet at passasjerer har trimmet tåneglene om bord.

FLYDOEN: Vi har alle møtt på en flytoalett-okkupant der du står i turbulens og kniper igjen. Hva driver de egentlig med der inne? Foto: Thinkstock FLYDOEN: Vi har alle møtt på en flytoalett-okkupant der du står i turbulens og kniper igjen. Hva driver de egentlig med der inne? Foto: Thinkstock

6) Folk som stresser med å komme seg ut av flyet raskest mulig etter landing. Knuffing i køen er lite populært blant de spurte i denne undersøkelsen. Vi vil alle komme oss ut av flyet, men det hjelper ikke å dytte på medpassasjerene.

7) Store trillekofferter som håndbagasje. Vennligst sjekk inn kofferten i stedet for å dulte borti albuer og i tillegg oppta hele hattehyllen.

8) Spill med lydeffekter. Det er ikke lett å slappe av med en god bok mens sidemannens iPad skriker biip, dæsj, boom.

9) Hosting, nysing og snyting. Bakteriespredning er sjeldent populært om bord på fly.

10) Og på en stødig tiendeplass: Okkupasjon av midt-setet. Hvis du er så heldig at det midterste setet for en gangs skyld er ledig, er det respektløst å okkupere hele setet med ytterklær, mat og håndbagasje.

Les også: En usedvanlig frekk parkering

Andre irriterende og frekke lenger ned på lista er blant annet albuekrig, okkupasjon av hattehyllen og folk som snakker høyt. Barnegråt er heller ikke til å unngå som irritasjonsmoment blant de spurte. Beskylder vi virkelig barn for å gjøre det som faller barn naturlig? Det ser sånn ut, så lenge det ikke er ditt eget barn.

Les også: Kroppen lurer deg til å bli forbanna

BildeBARNEGRÅT: Det er ingen overraskelse at barnegråt et blant de punktene om hva som er mest irriterende på flyet. Foto: Thinkstock

Gjentakende episoder

Tom A. Hansen er flyvert og driver bloggen www.flyverten.no. Han opplever heldigvis ikke støtende hendelser på jobb så veldig ofte, men nevner fortsatt noen episoder som gjentar seg i lufta.

– Mødre som skifter bleie på ungen sin i passasjersetet eller på stolbordet uten å ense at det er uhygienisk, er noe som til stadighet forekommer. Jeg vet ikke i hvilken grad det er støtende, men det er pussig at de ikke klarer å se utenfor sin egen boble, sier han til Kvinneguiden.

FLYVERT: Tom A. Hansen er flyvert og driver bloggen www.flyverten.noFLYVERT: Tom A. Hansen er flyvert og driver bloggen www.flyverten.no

Ellers trekker han frem noe han ofte legger merke til.

– Daglig ser jeg at folk går barbeint på toalettet. Jeg tror de fleste, spesielt menn, vet hvordan der ser ut under et urinal. Slik kan det til tider se ut på våre toaletter også, til tross for at vi forsøker å holde det rent. Jeg kan ikke forstå hvordan man kan stå der i sokker eller bar hud.

Les også: Dette må du vite om hilsing om du reiser mye

En annen gjenganger han trekker frem er damer i 40-50-årene som ikke kan forstå hvorfor de ikke kan ha puter og tepper om bord.

– Jeg har fått en del frekke kommentarer som «nei, det er jo det andre flyselskapet som har slik service». Folk glemmer stadig at de flyr mellom europeiske storbyer for noen få hundrelapper . Mange forventer service som på førsteklasse på en langrute, sier flyverten.

Les også:

En eneste gal bokstav kan gjøre stor skade

Dette stjeler vi på hotell

Sydenferien der du ikke treffer naboen

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss08:20 Minst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:33 Fire pågrepet etter skyting i Oslo22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37 Halve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43 Trump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55 Godt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40 Nedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19 Giske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48 Beskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36 Messi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35 Minst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13 Elyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13 73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45 26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10 Bråslakter laks – må rekke det for den dør20:09 Spetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06 To pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49 Mann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49 Riksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14 Oljefondet selger cannabis-aksjene18:54 – Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet
Siste nytt
17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03VerdenOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss08:20VerdenMinst to døde da tornado rammet by i Oklahoma07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:33NorgeFire pågrepet etter skyting i Oslo22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne00:37NorgeHalve Norge tror østeuropeisk arbeidsinnvandring presser ned lønninger23:43VerdenTrump selger våpen til Saudi-Arabia uten Kongressens godkjennelse22:55SportGodt utgangspunkt for Ødegaard og Vitesse22:40SportNedtur i Norges åpningskamp i U20-VM22:19PolitikkGiske tror han hadde gitt seg i politikken uten Sofies versjon21:48VerdenBeskylder Trump for å dikte opp sykdom for å slippe å delta i Vietnamkrigen21:36SportMessi: – Liverpool-kampen en av de verste opplevelsene i karrieren21:35VerdenMinst 19 tenåringer omkom i brann i India21:13SportElyounoussi scoret i sin femte kamp på rad21:13Norge73-åring dømt for å ha mishandlet kona i 40 år20:45Norge26-åring tiltalt for overgrep mot seks år gammel gutt20:10NorgeBråslakter laks – må rekke det for den dør20:09PengerSpetalen kan ha gått glipp av 8 milliarder20:06VerdenTo pågrepet etter at to barn ble funnet døde i England19:49NorgeMann siktet i 25 år gammel overgrepssak19:49NorgeRiksrevisjonen skal gå gjennom Kielland-ulykken19:14PengerOljefondet selger cannabis-aksjene18:54Politikk– Rødt snur ting på hodet. EU har styrket norsk trafikksikkerhet
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus