Oppførsel på fly:

Dette er det frekkeste du kan gjøre om bord på fly

UFIN ELLER FREKK: Å reise med fly er for mange en ukomfortabel opplevelse. Situasjonen blir desto verre om medpassasjeren er ufin eller frekk. Foto: Thinkstock
UFIN ELLER FREKK: Å reise med fly er for mange en ukomfortabel opplevelse. Situasjonen blir desto verre om medpassasjeren er ufin eller frekk. Foto: Thinkstock

Albuekrig, sparking i setet og knuffing i køen er blant det verste du kan gjøre på flyet. Sjekk topp ti irriterende handlinger om bord.

Ja, vi vet det. Det er ikke veldig komfortabelt å sitte inneklemt i et flysete samtidig som vrælende unger skriker deg i øret.

Om blodsukkeret er lavt og flymaten attpåtil smaker motbydelig , er det fort gjort at begeret renner over. Men husk: Du er ikke alene om å pine deg gjennom flyturen.

Og det aller verste er om du lar frustrasjonen gå utover de kabinansatte eller medpassasjerer.

I ytterste konsekvens kan en ufin eller frekk passasjer føre til at flyet må mellomlande. Da er du selv ansvarlig for å betale dette, noe som fort kan koste flere hundre tusen kroner.

Les også: Åndsfraværende og fulle turister irriterer mest

TICKET: Markedskoordinator i Ticket Feriereiser AS, Linn LarsenTICKET: Markedskoordinator i Ticket Feriereiser AS, Linn Larsen

Markedskoordinator i Ticket Feriereiser AS, Linn Larsen, har vært borti mange innpåslitne passasjerer.

– Det som går igjen som folk irriterer seg over, er når folk har med seg altfor mye håndbagasje som gjør at det ikke blir plass til din egen i hattehyllene. Noe annet jeg har vært bort i er folk som forsyner seg av maten på brettet til sidemannen. Ja, det skjer faktisk!, sier hun til Kvinneguiden.

Les også: – Å fly på denne måten er som å kjøre bil med kikkert

Vent til serveringen er over

Det at medpassasjeren legger ned seteryggen er også et kjent irritasjonsmoment for mange. Det finnes en uskreven regel her.

– En gyllen regel er å alltid vente med å legge ned setet til matservering og innsamling av matbrettene er over. Da unngår du søling med mat og drikke for den som sitter bak deg, sier Larsen.

Les også: Derfor ser de rart på deg

Barnegråt på fly er også en klassiker.

– Husk at det kan være mange ulike årsaker til at et barn gråter. Det er som regel like frustrerende for foreldrene til barnet som for medpassasjerene, sier hun.

Imidlertid er alkoholinntaket om bord den faktoren som får frem flest ubehagelige settinger.

Begrens alkoholinntaket og ikke tenk at festen skal begynne om bord i flyet. Husk kardemommeloven når du er ute på reise: Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil (nesten). Vær mot andre slik du vil at andre skal være mot deg, rett og slett, sier Larsen.

Les også: Fremtidens fly kan bli vindusløse

De fleste bryter bud

EXPEDIA: Talsperson for Expedia Norge, Charlotte GogstadEXPEDIA: Talsperson for Expedia Norge, Charlotte Gogstad

Talsperson for Expedia Norge, Charlotte Gogstad, tar rundt 40-50 flyvninger årlig, og har vært vitne til mange ufine og frekke passasjerer.

– Jeg husker spesielt godt en langflyvning fra Bangkok til Sydney der jeg satt foran en full og ekkel kar. Han sparket i setet og forstyrret mange passasjerer om bort med høy stemme og mye banning. Det mest pinlige var at han faktisk var norsk. Flaut!, forteller hun til Kvinneguiden.

Les også: Kan bli billigere å fly i Norge neste år

Expedia gjorde i 2013 en undersøkelse blant amerikanere om etikette om bord i fly, og den viser at de fleste bryter ett eller flere bud når man er ute og reiser.

– Her fremkommer det at de fleste synes det frekkeste er når foreldre ikke passer godt nok på barna sine og er uoppmerksomme. På en sterk annenplass i undersøkelsen kom de som sparker inn i setet foran, noe som er et diskusjonstema for mange siden de fleste av oss har opplevd dette, sier Gogstad.

Les også: Tar du en øl før flyturen kan du bli enda reddere

Likevel viste denne undersøkelsen at de færreste har noe å utsette på medpassasjerene sine.

– Hele 84 prosent mente at andre passasjerer opptrådte hensynsfullt. Du kommer langt med å være vennlig og imøtekommende, sier hun.

Dette er det mest irriterende

NEGLEKLIPPING: I tillegg til klipping av fingernegler har det også, ifølge CNN, forekommet at passasjerer har trimmet tåneglene om bord. Yakk! Foto: ThinkstockNEGLEKLIPPING: I tillegg til klipping av fingernegler har det også, ifølge CNN, forekommet at passasjerer har trimmet tåneglene om bord. Yakk! Foto: Thinkstock

CNN Travel har nylig samlet sammen topp 20 irritasjonsmomenter om bord på fly, og det ser ut til at problematikken med selve setet er størst. Albuekrig, respektløse lyder og spredning av bakterier er også gjengangere.

Les også: Dette endrer seg i lufta

Her er topp ti:

1) For noen er førsteplassen nærmest selvsagt: At passasjeren bak deg sparker i setet ditt. Skal en tro CNN har dette ført til flere voldsepisoder.

2) At personen foran deg legger ned seteryggen. Kjære oppfinnere av legge-ned-rygg-knappen: På tide å finne opp et nytt flysete. Ingen liker denne knappen.

3) Okkupasjon av toalettet: Vi har alle møtt på en flytoalett-okkupant der du står i turbulens og kniper igjen. Hva driver de egentlig med der inne?

4) Nakne tær: Ja, noen folk går faktisk barbent inn på flytoalettet. Yakk!

5) Negleklipping: I tillegg til klipping av fingernegler har det også, ifølge CNN, forekommet at passasjerer har trimmet tåneglene om bord.

FLYDOEN: Vi har alle møtt på en flytoalett-okkupant der du står i turbulens og kniper igjen. Hva driver de egentlig med der inne? Foto: Thinkstock FLYDOEN: Vi har alle møtt på en flytoalett-okkupant der du står i turbulens og kniper igjen. Hva driver de egentlig med der inne? Foto: Thinkstock

6) Folk som stresser med å komme seg ut av flyet raskest mulig etter landing. Knuffing i køen er lite populært blant de spurte i denne undersøkelsen. Vi vil alle komme oss ut av flyet, men det hjelper ikke å dytte på medpassasjerene.

7) Store trillekofferter som håndbagasje. Vennligst sjekk inn kofferten i stedet for å dulte borti albuer og i tillegg oppta hele hattehyllen.

8) Spill med lydeffekter. Det er ikke lett å slappe av med en god bok mens sidemannens iPad skriker biip, dæsj, boom.

9) Hosting, nysing og snyting. Bakteriespredning er sjeldent populært om bord på fly.

10) Og på en stødig tiendeplass: Okkupasjon av midt-setet. Hvis du er så heldig at det midterste setet for en gangs skyld er ledig, er det respektløst å okkupere hele setet med ytterklær, mat og håndbagasje.

Les også: En usedvanlig frekk parkering

Andre irriterende og frekke lenger ned på lista er blant annet albuekrig, okkupasjon av hattehyllen og folk som snakker høyt. Barnegråt er heller ikke til å unngå som irritasjonsmoment blant de spurte. Beskylder vi virkelig barn for å gjøre det som faller barn naturlig? Det ser sånn ut, så lenge det ikke er ditt eget barn.

Les også: Kroppen lurer deg til å bli forbanna

BildeBARNEGRÅT: Det er ingen overraskelse at barnegråt et blant de punktene om hva som er mest irriterende på flyet. Foto: Thinkstock

Gjentakende episoder

Tom A. Hansen er flyvert og driver bloggen www.flyverten.no. Han opplever heldigvis ikke støtende hendelser på jobb så veldig ofte, men nevner fortsatt noen episoder som gjentar seg i lufta.

– Mødre som skifter bleie på ungen sin i passasjersetet eller på stolbordet uten å ense at det er uhygienisk, er noe som til stadighet forekommer. Jeg vet ikke i hvilken grad det er støtende, men det er pussig at de ikke klarer å se utenfor sin egen boble, sier han til Kvinneguiden.

FLYVERT: Tom A. Hansen er flyvert og driver bloggen www.flyverten.noFLYVERT: Tom A. Hansen er flyvert og driver bloggen www.flyverten.no

Ellers trekker han frem noe han ofte legger merke til.

– Daglig ser jeg at folk går barbeint på toalettet. Jeg tror de fleste, spesielt menn, vet hvordan der ser ut under et urinal. Slik kan det til tider se ut på våre toaletter også, til tross for at vi forsøker å holde det rent. Jeg kan ikke forstå hvordan man kan stå der i sokker eller bar hud.

Les også: Dette må du vite om hilsing om du reiser mye

En annen gjenganger han trekker frem er damer i 40-50-årene som ikke kan forstå hvorfor de ikke kan ha puter og tepper om bord.

– Jeg har fått en del frekke kommentarer som «nei, det er jo det andre flyselskapet som har slik service». Folk glemmer stadig at de flyr mellom europeiske storbyer for noen få hundrelapper . Mange forventer service som på førsteklasse på en langrute, sier flyverten.

Les også:

En eneste gal bokstav kan gjøre stor skade

Dette stjeler vi på hotell

Sydenferien der du ikke treffer naboen

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.

Personvernpolicy