Meny

Trolltunga: En skikkelig manndomsprøve

IKKE FOR ALLE: Trolltunga er blant Norges mest kjente og mest spektakulære utspring i fjellet. Turen dit er krevende. Foto: Børge Lindkvist
IKKE FOR ALLE: Trolltunga er blant Norges mest kjente og mest spektakulære utspring i fjellet. Turen dit er krevende. Foto: Børge Lindkvist

Trolltunga er et kjent turistmål i inn- og utland. Men turen krever sin mann og kvinne. Det fikk vi erfare.

De siste 22 årene har jeg tilbrakt som eksil-vestlending på Øvre Romerike. Her kan man ta seg lange joggeturer når det er bart, og lange skiturer når det er snø - uten å støte på en eneste motbakke. Det er behagelig, men noen effektiv opplading til den årlige fjellturen i den vestlandske fjellheimen med barndomskameratene, er slike aktiviteter ikke.

Nå skynder jeg meg å legge til at det nok hadde hjulpet om jeg hadde jogget og gått på ski litt oftere, og tatt trappene til kontoret i 8. etasje litt oftere enn jeg tar heisen. Derfor stiller jeg alltid på årets fjelltur litt for dårlig forberedt.

I skrivende stund hadde jeg imidlertid forhåpninger om at tingenes tilstand var litt bedre enn tidligere år. Bare noen uker før turen til Trolltunga hadde jeg tross alt besteget Øvre Romerikes høyeste topp, Mistberget (664 meter over havet). Og jeg hadde gjort det på raskere enn normert tid. Så ja, jeg følte at toppformen var inne. Naiviteten lenge leve.

Under kan du beundre utsikten fra Trolltunga med Google Street View:

Skinnet kan bedra

For da jeg ankom hytta i Ølve i Hardanger hadde selvfølgelig de lett korpulente vestlandskompisene med godt skjulte fjellmuskler i lårene klekket ut en snedig plan (som vanlig). I år skulle turen gå til Trolltunga, det spektakulære utspringet i fjellet over Ringdalsvatnet i Skjeggedal utenfor Odda.

Det var en elleve kilometer lang tur, ble det sagt, men ingen nevnte at det var én vei, ikke tur-retur. Det oppdaget jeg først etter å gnidd meg i øynene ved skiltet som viste «1 km. 10 igjen».

Folksomt

Turen starter i Skjeggedal, som ligger syv kilometer inne i fjellet over Tyssedal. Her er det en stor parkeringsplass, og det koster i dette øyeblikk 100 kroner å la bilen stå der hele dagen. Det kan imidlertid være en god idé å være tidlig ute om morgenen; Trolltunga er et svært attraktivt mål for fjellfolk fra inn- og utland.

Vi var der siste lørdagen i august, og da vi ankom i 10-tiden var det allerede fullt på parkeringsplassen. Da måtte vi parkere i Tyssedal og ta taxi opp til Skjeggedal, noe som kostet oss 50 kroner pr person.

(Saken fortsetter under bildet)

På toppen er det skilt som viser hvilke sikkerhetsregler turistene skal forholde seg til. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
På toppen er det skilt som viser hvilke sikkerhetsregler turistene skal forholde seg til. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Bratt start, sherpifisert

Som så ofte på Vestlandet starter turen særdeles bratt. Den gode nyheten er at sherpaer har bygd en trappelignende oppstigning den første kilometeren. Faktisk stiger du hele 450 høydemetre i løpet av den første halvannen kilometeren. Det er bratt! Deretter flater terrenget ut i rundt en kilometer, før du går på en ny kilometer med nesten like bratt stigning som den første.

Veien er godt oppmerket, og man går stort sett på steiner og godt opptråkkede stier. Selve Trolltunga ligger på rundt 1200 meter over havet.

Men det er altså ekstremt lett å bomme fullstendig på opplegget. Det gjelder å ikke la seg stresse av at alle de andre er i bedre fjellform enn deg selv. Gå i ditt eget tempo, og pass på å drikke og spise godt underveis. Synd ingen fortalte meg det. I stedet ble det en banan og litt vann på toppen av første stigning, før jeg jogget avgårde til stigning nummer to for å få litt forsprang på resten av gruppa. Jeg hadde likevel ikke steget mange meterne før de var i ryggen på meg igjen.

Jeg må imidlertid legge til at det var svært mange folk i fjellet denne lørdagen. Japanere med solhatt, bergensere i dongeribukse, andre med slippers, og en gjeng unge jenter trippet fnisende på stien med hver sin ølboks i hånden. Felles for dem alle var at ingen passerte oss, vi passerte dem. Jeg burde skjønt at dette kom til å bli tøft mot slutten.

Men jeg overlevde også stigning nummer to, og med litt mer drikke, sjokolade og en klam klump med noe som en gang hadde vært en fristende brødskive med majones og skinke, var jeg mer enn optimistisk med tanke på resten av turen.

For nå var det verste unnagjort, ble jeg fortalt. Herfra og ut til Trolltunga var det stort sett lett, kupert terreng.

Snuoperasjon

Problemet var bare at jeg nok hadde brent av for mye krutt i starten. Hver lille stigning som fulgte ble tung, og det ble etter hvert bare tyngre og tyngre.

På 8 kilometer-merket hadde vi gått i 2,5 timer. Det var vesentlig raskere enn hva som var anbefalt tid (8-10 timer tur-retur). Jeg telte på knappene. Det var tre kilometer igjen. Det betydde at det ville være seks kilometer forskjell på å snu nå og å gå helt frem.

Det blåste surt, det var grått av regn i retning Trolltunga. Og hvor mye kom jeg til å hefte de andre ved å gå helt frem? Jeg besluttet å snu.

Tøff retur

På vei tilbake så jeg etter hvert mange av de samme japanerne med solhatt og bergenserne i dongeribukse og slippers, som naturligvis fortsatt var på vei oppover. Flere av dem traff jeg først etter å ha gått 30-45 minutter. Det var helt på det rene at det var disse jeg burde ha slått følge med på vei opp. Da hadde jeg nok både kommet frem og klart å presse frem et stivt smil til den planlagte selfien med Trolltunga i bakgrunnen. Slik gikk det altså ikke.

Da jeg omsider nærmet meg siste nedstigning, valgte jeg av en eller annen uforklarlig årsak å gå den gamle stien, som går ved siden av Mågelibanen, en trallebane som går fra Skjeggedal til Mågelitopp.

Denne stien hadde imidlertid ikke sett snurten av en sherpa, og var generelt i meget dårlig stand. Det ble bokstavelig talt mitt livs tøffeste nedtur, og da jeg omsider fikk øye på den gule bygningen ved starten av stien, ble jeg utrolig lettet. Så lettet at jeg nesten snublet et par meter fra huset, noe som lett hadde blitt skjebnesvangert. Det var nemlig ikke mange kreftene igjen, men det gikk heldigvis bra denne gangen.

I kjelleren på det gule huset kan man kjøpe forfriskninger og turisteffekter. Det ble den beste brusen jeg har drukket i hele mitt liv.

Saken fortsetter under bildet

Oppsummert

Totalt hadde jeg brukt fem og en halv time på de 16 kilometrene. Knapt 15 minutter etter at jeg var nede, kom den første av kompisene mine lett joggende forbi der jeg lå på gresset og prøvde å komme til hektene. Han hadde selvfølgelig vært helt fremme ved Trolltunga, og fant ut at han ville jogge tilbake for å hente bilen i Tyssedal, slik at han kunne være på plass i Skjeggedal til de andre kom ned. Han hadde altså tilbakelagt 22 km i tøft fjellterreng på fem timer og 45 minutter, og han var like blid.

Man kan bli kvalm av mindre.

Han kunne dessuten fortelle at det hadde vært kø for å komme ut på selve Trolltunga, og at de ikke hadde orket å vente. Men det hadde vært en spektakulær opplevelse å se på folk som våget seg utpå, med 700 meter med luft mellom seg selv og bakken.

Sistemann var nede etter respektable syv timer. Jeg hadde garantert brukt minst en time mer, og har du ikke mange fjellturer i kroppen er åtte timer et fornuftig anslag. Turen egner seg i så måte for alle som er i normalt god form. Naturen er vill og vakker, men vær obs på at det kan blåse en del, og været kan skifte fort.

Jeg kommer garantert tilbake, kanskje allerede neste år. Da med erfaringene fra i år i pannebrasken, og med et helt annet opplegg for både fart, pauser, samt mat- og drikkeinntak.

God tur!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09 Hovland ut av seierskampen i Columbus20:52 Balotelli vender hjem20:51 Start klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40 KrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35 Denne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31 Effektive Molde tilbake på tabelltopp20:29 Ndidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23 Norske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19 Branns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13 Nysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10 Wangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00 Friskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59 Nilsen ble helten for Fredrikstad19:58 Håbestad ble Jerv-helt på overtid19:57 Adra ble matchvinner for Oppsal19:54 Kvik Halden og Moss delte poengene19:53 Dragsnes senket Brann19:53 Vålerenga senket av Velde19:53 Tredje strake seier for Molde19:52 Raufoss seiret i målfest19:51 Start seiret hjemme mot Tromsdalen19:51 Wangberg berget poeng for Tromsø19:51 Poengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49 Nest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47 Erna Solberg: – Skissen er god19:38 Maanum matchvinner med drømmemål19:34 Shell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31 AIK buet av banen etter hjemmetap19:20 IS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09 – Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06 VG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44 De Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17 Barn skadd i båtulykke i Nordland18:09 Kollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04 Fløya vant i målfest18:01 Walnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58 Hoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56 Kjelsås fortsatte seiersrekken17:51 Hjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47 Politiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46 Fikseth Fossem ble helten for Medkila17:34 Folk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24 Lundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18 Trump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08 Folkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03 Sørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01 Redningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57 Johnsen sikret poeng for Mjølner16:57 Nytt tap for Arendal16:51 Vatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48 Uavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36 Nazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36 Full bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23 Engen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13 Grøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09 Gir opp millioner for ordførerdrøm14:46 Restaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41 20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40 Gibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24 Trolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51 Spania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30 Norges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18 Norwegian legger ned langrute fra Norge13:10 IS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33 Tre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22 Jensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04 Nytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23 Fem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20 Støre: – Vi styrer mot en krise09:54 Sekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26 Trønder kåret til årets sykkeltalent09:19 Elden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07 Facebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12 Savnet person i Kristiansand funnet i live08:00 Minst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41 Widerøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38 Tre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52 Bryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40 Savnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26 Dette skjer i dag05:58 Forening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32 Dette skjedde i natt05:25 Over 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03 Hans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35 50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05 Ni omkom i hotellbrann i Ukraina04:04 – Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39 Bompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43 Djokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40 Mulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48 Abid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46 Flere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58 Fremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45 Hund drepte flere sauer i Sandnes00:24 Mann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57 Durasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34 Boksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23 Golf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av
Siste nytt
21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland21:09SportHovland ut av seierskampen i Columbus20:52SportBalotelli vender hjem20:51SportStart klatret til opprykksplass i 1. divisjon20:40PolitikkKrFs landsstyre innkalt til telefonmøte20:35VerdenDenne kjempepingvinen var like høy som et menneske20:31SportEffektive Molde tilbake på tabelltopp20:29SportNdidi rettet opp kjempebrøler og ga Leicester poeng mot Chelsea20:23NorgeNorske kommuner ikke så verst stilt, viser kommunebarometer20:19SportBranns Mjøndalen-mareritt fortsetter20:13SportNysigneringen scoret i Stabæks første hjemmeseier siden april20:10SportWangberg lagde straffe og scoret da Tromsø fortsatte den gode hjemmerekken20:00SportFriskt Haugesund vendte til borteseier mot VIF19:59SportNilsen ble helten for Fredrikstad19:58SportHåbestad ble Jerv-helt på overtid19:57SportAdra ble matchvinner for Oppsal19:54SportKvik Halden og Moss delte poengene19:53SportDragsnes senket Brann19:53SportVålerenga senket av Velde19:53SportTredje strake seier for Molde19:52SportRaufoss seiret i målfest19:51SportStart seiret hjemme mot Tromsdalen19:51SportWangberg berget poeng for Tromsø19:51SportPoengdeling mellom Strømmen og Notodden19:49SportNest-Sotra seiret hjemme mot Kongsvinger19:47PolitikkErna Solberg: – Skissen er god19:38SportMaanum matchvinner med drømmemål19:34VerdenShell-ansatte ble trukket i lønn om de ikke stilte på valgmøte med Trump19:31SportAIK buet av banen etter hjemmetap19:20VerdenIS påtar seg ansvar for blodbad i Kabul19:09Politikk– Frp kan ikke inngå en avtale med seg selv19:06PolitikkVG: Bompengeskissen har en ramme på over 20 milliarder18:44SportDe Plus hedret Lambrecht med seier i verdenstourritt18:17NorgeBarn skadd i båtulykke i Nordland18:09SportKollaps mot slutten sendte Reitan nedover på lista18:04SportFløya vant i målfest18:01SportWalnum Vinje avgjorde for Stjørdals-Blink17:58SportHoelgaard briljerte på sisteetappen i Arctic Race, Lutsenko ble sammenlagtvinner17:56SportKjelsås fortsatte seiersrekken17:51SportHjemmeseier for Stabæk over Kristiansund17:47NorgePolitiets håndtering av moskéangrepet i Bærum skal evalueres17:46SportFikseth Fossem ble helten for Medkila17:34NorgeFolk tror jorda er flat og Elvis lever: – Ødelegger demokratiet17:24SportLundstram ble helten da Sheffield United senket Palace17:18VerdenTrump vurderer fortsatt å kjøpe Grønland17:08VerdenFolkehav i Hongkongs gater – vil vise at de er fredelige17:03SportSørås Sebulonsen-dobbel for Sola17:01VerdenRedningsbåten Open Arms sier nei til trygg havn i Spania16:57SportJohnsen sikret poeng for Mjølner16:57SportNytt tap for Arendal16:51SportVatshelle Raa ble helten for Sandviken16:48SportUavgjort mellom HamKam og KFUM i målfest16:36VerdenNazistene hadde sin egen forklaring på hvem dette var16:36PolitikkFull bompengesplid mellom Venstre og Frp truer regjeringen16:23SportEngen bundesligadebuterte i Wolfsburg-seier16:13SportGrøvdal med årsbeste på 3000 meter hinder15:09PengerGir opp millioner for ordførerdrøm14:46VerdenRestaurantgjest skjøt og drepte kelner fordi «han var for treg med smørbrødet»14:41Sport20-årig rugbyspiller funnet død etter kamp14:40VerdenGibraltar avviser USAs arrestordre på iransk oljetanker14:24NorgeTrolig ikke nye avhør av Manshaus før onsdag13:51VerdenSpania tilbyr seg å ta imot redningsbåten Open Arms13:30NorgeNorges høyeste registrerte tregrense målt på 1.404 meter13:18ReiseNorwegian legger ned langrute fra Norge13:10VerdenIS sier at gruppa sto bak bryllupsangrep i Kabul12:33VerdenTre fotballsupportere ble drept i blodig oppgjør i Honduras12:22PolitikkJensen: – Vil legge fram bompengeskisse11:04NorgeNytt krav skal sikre studenter bedre undervisning10:23NorgeFem personer til sykehus etter trafikkulykke i Jølster10:20PolitikkStøre: – Vi styrer mot en krise09:54MotorSekunder unna smell rett foran øynene til Pål: – Fy f... for en idiot09:26SportTrønder kåret til årets sykkeltalent09:19NyheterElden inn i Veireno-saken før ankebehandlingen09:07PengerFacebooks kryptovaluta bekymrer Datatilsynet08:12NorgeSavnet person i Kristiansand funnet i live08:00VerdenMinst ti sivile drept av veibombe nord i Afghanistan07:41ReiseWiderøe truer med nedleggelse av 37 ruter ved momsøkning07:38VerdenTre palestinere skal være drept av israelske soldater på Gazastripen06:52VerdenBryllup ble til blodbad i Kabul – minst 63 drepte06:40NorgeSavnet kvinne i Ålesund har kommet til rette06:26NorgeDette skjer i dag05:58NorgeForening mener vedtak om riving av Y-blokka er ugyldig05:32NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenOver 2.000 evakuerte fra ny brann på Gran Canaria05:03PengerHans Olav Lahlum ber om å få betale 100.000 mer i skatt04:35Verden50.000 hjemløse etter brann i Bangladesh04:05VerdenNi omkom i hotellbrann i Ukraina04:04Verden– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit03:39NorgeBompengepartiet starter nytt lokallag etter intern strid02:43SportDjokovic ute av Cincinnati-turneringen i semifinalen02:40NorgeMulig bortføring i Tønsberg var bare lek01:48NorgeAbid Raja kaller bompengestriden unødvendig drama01:46VerdenFlere pågripelser etter at høyrenasjonalister marsjerte i Portland00:58VerdenFremmede tok farvel med offer for El Paso-massakre00:45NorgeHund drepte flere sauer i Sandnes00:24NorgeMann omkom i trafikkulykke i Trøndelag23:57SportDurasovic til finale i challengerturnering i Slovenia23:34SportBoksing: Srour og Thanderz vant i Ludwigshafen23:23SportGolf: Hovland henger med i tetsjiktet, Ventura falt av
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus