Nordmenn vil sette helsprø land-rekord

De tre nordmennene Akkurat nå er Gunnar Garfors, Tay-young Pak og Øyvind Djupvik forsøker å besøke 18 land på et døgn. Foto: John Bjarne Lium.
De tre nordmennene Akkurat nå er Gunnar Garfors, Tay-young Pak og Øyvind Djupvik forsøker å besøke 18 land på et døgn. Foto: John Bjarne Lium.

På kun 24 timer vil Gunnar Garfors, Tay-young Pak og Øyvind Djupvik besøke 18 land.

Klokken 0040 i natt begynte de tre nordmennene med det helsprø verdensrekordforsøketom å besøke så mange land som mulig på et døgn. Da var trioen på grensen mellom Hellas og Bulgaria.

Derfra har det gått slag i slag gjennom Makedonia, Kosovo, Serbia, Kroatia, Bosnia, Slovenia, Østerrike, Ungarn, Slovakia og Tsjekkia.

I det denne artikkelen publiseres, befinner de tre nordmennene seg i Düsseldorf i Tyskland. Hvor turen går videre og hvilke nye land de skal innom før rekordforsøket er over er imidlertid hemmelig.

- Bortsett fra kraftig regn, tjukk tåke og en leiebil som holdt langt lavere standard enn forventet, har alt gått strålende så langt. Vi har prøvekjørt ruta i forkant, og det har vært til stor hjelp. Det kritiske nå er å nå en helt spesiell flyavgang, forteller Gunnar Garsfors i det han befinner seg midt i turboversjonen av Jorda rundt på 80 dager.

Har besøkt alle verdens land

Garfors er allerede oppført i Guinness rekordbok som den eneste som har besøkt fem verdensdeler i løpet av et døgn. 39-åringen fra Sogn og Fjordane er også den eneste nordmannen som har besøkt alle verdens land. Men mye vil ha mer.

Ifølge en oppdatering fra guttene fikk ferden en noe dramatisk start da teamets fotograf John Bjarne Lium nær ble arrestert mens han filmet starten på rekordforsøket ved Hellas/Bulgaria-grensen.

Grensevaktene likte åpenbart ikke å bli foreviget av den norske fotografen, men opptrinnet endte heldigvis bra.

- Vi liker drama og gode historier – så lenge det ender godt. Heldigvis ligger vi bra an til å ta rekorden likevel, sier Gunnar Garfors.

Bena på jorda

Kriteriene for rekorden er at gutta må ha beina plantet på bakken i hvert land. Det må skje utenfor flyplassområder og de må fysisk gå ut av bilene som benyttes.

- Rutefly og leiebil er fremkomstmidlene som brukes. Vi har lagt opp et meget solid opplegg. Men man vet aldri: stengte veier og forsinkede fly kan ødelegge alt. Vi tåler ikke mye slinger i valsen før tidsskjemaet ryker, forteller Tay-young Pak.

De eventyrlystne, men sindige kameratene understreker imidlertid at rekordforsøket ikke er et vettlaust guttepåfunn.

- Dette på alle måter lagt opp forsvarlig. Vi grisekjører ikke, og har kjøpt klimakvoter for både bil og fly slik at prosjektet blir klimanøytralt, og vel så det.

Her kan du selv følge rekordracet.

Personvernpolicy