Åpen for alle - alltid

Dette må du vite om hilsing om du reiser mye

VET DU HVORDAN DU HILSER I FREMMEDE KULTURER? Det viser seg at det er mange metoder som gjelder, alt etter hvor du drar. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
VET DU HVORDAN DU HILSER I FREMMEDE KULTURER? Det viser seg at det er mange metoder som gjelder, alt etter hvor du drar. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vet du hvilke hilseskikker som gjelder på steder du besøker?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes mange flere måter å hilse på enn ved å ta hverandre i hendene i et håndtrykk, slik tradisjonen er i vår del av verden.

Visste du at den tradisjonelle måten å hilse på i Tibet er å strekke ut tungen til hverandre i stedet for å håndhilse? Andre steder er det eneste høflige å presse tomlene sammen når man møter nye mennesker, mens noen gjør det samme med nesene sine for ikke å gi et uhøflig førsteintrykk, ifølge nettstedet Viralnova.

Er du mye ute og reiser i verden kan det derfor være en fordel å vite hva som gjelder dit du skal.

Her er et lite utvalg over forskjellige tradisjonelle hilsemetoder fra flere steder i verden.

Les også: Kunsten å hilse

Botswana: Tredelt håndhilsing

I dette afrikanske landet tar man håndtrykket et steg videre når man hilser på hverandre. Det starter med det som først kan virke om en helt tradisjonell og vestlig måte å håndhilse på. Men det stanser ikke der. Etter hvert skal du nemlig låse tommelen din sammen med tommelen til den du hilser på, før begge til slutt skal løfte armene og forme en rett vinkel. Det hele avrundes med et ekstra håndtrykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grønland: Hilser med nese og overleppe

Inuittene på Grønland hilser på hverandre ved å presse både nese og øvre leppe mot hverandre.

Hellas: Klapp på skulderen

I det populære ferielandet Hellas er det vanligere å gi hverandre en klapp på skulderen enn å håndhilse. Det visste du kanskje ikke, selv om du har besøkt landet?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesia: Bøye seg og løfte hendene til hoften

Folk i Indonesia, spesielt beboerne på øya Java, skal løfte hendene til omtrent hoftehøyde før den andre personen bøyer seg tilbake å vise respekt.

Japan: Bare bøye – ikke berøre

I Japan er det vanlig å slå sammen sine egne håndflater før man plasserer hendene foran seg og bøyer seg forsiktig overfor hverandre. Berøring anses nærmest som uhøflig.

Les også: Berusende ferieopplevelser

Kina: Fjærlette håndtrykk

I Kina er det viktig å være litt slakk i håndleddene når man hilser på hverandre. Dess lettere, jo bedre faktisk. Og ikke en gang tenk på å møte blikket til den du hilser på, for da stemples du som direkte frekk, skal man tro Viralnova.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Malaysia: Klappe og plassere håndflaten på brystet

I dette asiatiske landet klapper man hendene sammen før man plasserer håndflaten på sitt eget bryst.

Masai: Spytting

I denne afrikanske stammekulturen blir du faktisk ansett som uhøflig om du ikke spytter på dine nye bekjentskaper!

Mongolia: Gi bort silke

I stedet for å bruke kroppslig kontakt, bør du her passe på å ha nok silke på lager før du hilser på folk. For her er dette nemlig ansett som den vanligste metoden å hilse på: Ved å gi hverandre en liten tøybit hver av det eksklusive varen.

Les også: Mann kledde på seg 70 plagg da han skulle fly

New Zealand: Nesegnikk og utpust

Maoriene på New Zealand hilser på hverandre ved å trykke nesene sine mot hverandre før de deler sine dype åndedrag. NB! Kanskje en idé å droppe hvitløken og husk tannpussen før du skal hilse på nye folk her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oman: Nesekyssing

Folk fra Oman hilser ved å gnikke nesene sine mot hverandre flere ganger.

Polynesia: Nesegnikk og innpust

På den polynesiske øya Tuvalu er det spesielt vanlig å presse nesene sammen samtidig som man inhalerer hverandres pust. Stikk motsatt av hva de gjør på New Zealand der altså.

Thailand: Hender og bøying

I ferieparadiset Thailand plasserer man hendene sine sammen, som om man skal be, plasserer dem foran brystet og bøyer seg vagt. Jo høyere posisjon på hendene, dess mer respekt viser du den du hilser på.

Les også: Kliner til i Thailand

Tibet: Geiping

Den tibetanske tradisjonen ved hilsing er rett og slett å geipe til hverandre ved å stikke ut tungen. Den for oss noe underlige tradisjonen startet i sin tid opp for å vise andre at du ikke er en reinkarnasjon av djevelen, som visstnok skal ha en svart tunge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zambia: Tommeltrykking

I stedet for å håndhilse, skal du i dette landet presse tommelen din mot tommelen til den du hilser på. Enkelt og greit.

Zimbabwe: Klapp

I dette afrikanske landet er det klapping som gjelder. Men pass på; det er forskjell på hvordan en mann og en kvinne skal klappe ved hilsing. Mannen skal holde håndflatene flate, mens kvinnene skal heller kruppe dem, så lyden blir noe mer hul når hendene klaskes sammen.

Følg ABC Nyheter Reise på Facebook