Taxfree-bløffen:

– Ran på åpen gate

IKKE NØDVENDIGVIS SÅ MYE Å SPARE: Handler du alkohol på taxfree-butikken når du er ute og flyr, så vær klar over at du ikke nødvendigvis sparer så mye på det i forhold til å handle på Vinmonopolet. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
IKKE NØDVENDIGVIS SÅ MYE Å SPARE: Handler du alkohol på taxfree-butikken når du er ute og flyr, så vær klar over at du ikke nødvendigvis sparer så mye på det i forhold til å handle på Vinmonopolet. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Hvis du tror du sparer store summer på å handle i taxfree-butikken på flyplassen, må du tro om igjen. Det er lang fra alt som er rimeligere enn i vanlige butikker.

«TV 2 hjelper deg» har nylig hatt en stor prissjekk på norske taxfree-butikker, og konkluderer med at det ikke nødvendigvis er så mye å hente på å handle der som man kanskje skulle tro.

Prisavslagene varierer riktig nok en del, alt etter hvilken type taxfree-vare du er ute etter, og det viser seg at det for eksempel er mer å hente på kjøp av brennevin enn på vin.

Enkelte varer er faktisk dyrere i taxfree-butikken enn på Vinmonopolet, mens andre er det ytterst lite å spare på.

Les alt om testen på TV2.no.

Det er store forskjeller på hva man kan spare på brennevin. Enkelte varer, som Koskenkorva 60%, får man mer enn 70 prosent billigere enn på Polet. Men det finnes også elendige kjøp, som Johnnie Walker Blue Label. Den koster utrolig nok mer på taxfree enn hos Vinmonopolet, melder TV 2.

Les også: Slik utvider du alkoholkvoten - helt lovlig

– Du må lete lenge etter gode kjøp

En av landets fremste vineksperter, Svein Lindin, mener imidlertid at det er vanskelig å finne de gode vinene på taxfree.

– Du må nærmest være lommekjent fordi det står så mye dårlig vin plassert på sentrale punkter. De gode kjøpene må du lete lenge etter, og da må du ha svært god greie på vin, sier han til «TV 2 hjelper deg», og ville ha døpt om navnbet på taxfreebutikken til «Ran på åpen gate» om han hadde hatt muligheter til det.

Les også: Forandrer taxfree-butikkene etter kritikk

Forbrukerprogrammet har forsøkt å få det tyske selskapet Heinemann i tale for å få en kommentar om hvorfor det er så lite å hente på å handle i butikkene deres, men sier at de ikke har villet la seg intervjue om saken. Men de mener at prisene deres er konkurransedyktige.

Les også: Priskrig på svenskefergene

Går i butikkens egen lomme

Ifølge «TV 2 hjelper deg» tror mange at varene de kjøper på taxfree er uten skatter og moms, men skriver at det er butikken som er fritatt for dette, og det er butikken som også velger hvor mye av avgiftsfritaket de vil dele med kundene.

Ønsker du fullstendig oversikt over hvilke varer som TV 2 har testet, så kan du laste ned den komplette taxfree-oversikten her (Excel-dokument.)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus