Meny

– Knallsommer for norsk reiseliv

TOPP SOMMER: Med blå himmel og sommervarme i hele landet i fellesferien var det flere nordmenn som valgte bort Syden og ferierte i Norge. Bildet viser en sommerdag i Svolvær i Lofoten. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Fantastisk sommervær har bidratt til å gi norsk turistnæringen en etterlengtet vekst. Også søreuropeerne er på full fart tilbake.

Sommeren 2014 var preget av sol og varme. Over 80 målestasjoner satte temperaturrekorder i juli.

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det fantastiske norske sommerværet bidro til en knallsommer også for norsk reiseliv.

I juli 2014 var det 2,57 millioner overnattinger ved norske hoteller. Det er seks prosent flere enn i juli 2013, ifølge SSB.

Både norske og utenlandske overnattinger økte med seks prosent.

– Dette er veldig gode tall, som bekrefter det våre medlemmer sier, at det har vært en knallsommer for reiselivet. En av grunnene er selvfølgelig det fantastiske været, som trolig har gjort at mange nordmenn har valgt bort sydenturen til fordel for Norge, sier Ingjerd Sælid Gilhus, næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, i en pressemelding.

Oppsvinget kommer etter en bekymringsfull nedgang i antall besøkende fra Europa.

– Vil ha eksklusive opplevelser

Gilhus mener det er mer enn sommerværet som skal ha æren for at næringen opplever vekst:

– Unike og eksklusive opplevelser er svært viktig for mange turister, både norske og utenlandske. I tillegg ønsker mange reisende å være fysisk aktive på ferie. Der har Norge utrolig mye å by på, fra downhillsykling på Hafjell og zipline i Holmenkollen til fartsfylt rib-safari i Lofoten, sier Gilhus.

Statistikken fra SSB viser at den største økningen i antall overnattinger kommer fra USA.

Amerikanere hadde 73.367 overnattinger på norske overnattingssteder i juli, sammenlignet med 54 723 overnattinger i samme måned i fjor. Det er en økning på over 34 prosent.

– Økningen fra USA er svært gledelig. Disney-filmen «Frost» har ført til stor interesse for Norge i amerikanske medier, og det kan være en av grunnene til at vi nå opplever en såpass stor vekst i amerikanske turister. Flere filminnspillinger i Norge vil kunne føre til at flere får øynene opp for hva Norge har å by på, sier Gilhus i NHO Reiseliv.

Les også: Spøkelsesbyen som ble vekket til live

Vekst fra Sør-Europa

Tyskland og Nederland er viktige markeder for norsk reiseliv. Overnattinger gjort av tyskere har stått på stedet hvil sammenlignet med i fjor, mens overnattingsdøgn fra nederlandske turister falt med 14 prosent fra juli 2013 til juli i år. 

Finanskrisen har ført til en nedgang i besøk fra søreuropeiske land, men nå er gjester fra for eksempel Italia på full fart tilbake.

Fra juli 2013 til juli 2014 var det en økning på 26 prosent, til totalt 26.389 overnattinger.

Og fra januar til og med juli 2014 var det en vekst på 24 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Da ABC Nyheter i sommer besøkte Norsk tørrfiskmuseum på Å i Lofoten snakket museumseier Steinar Larsen svært varmt om de italienske turistene.

Var du ikke på ferie i Norge i sommer? ABC Nyheter reiste langs Norges kyst fra sør til nord. Se hva vi opplevde her.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus