Sjekk denne turistforeninghytta

UNIK: Hytta til Hemnes turistforening er tegnet av Jarmund Vigsnæs arkitekter og bygget i alle hovedsak av materialer fra lokale leverandører. I utformingen av hytta har respekten for omgivelsene stått sentralt, noe som blant annet vises i hvordan de to pipene fanger opp formene til de omkringliggende fjellene. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld
UNIK: Hytta til Hemnes turistforening er tegnet av Jarmund Vigsnæs arkitekter og bygget i alle hovedsak av materialer fra lokale leverandører. I utformingen av hytta har respekten for omgivelsene stått sentralt, noe som blant annet vises i hvordan de to pipene fanger opp formene til de omkringliggende fjellene. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld

Hytta har vindusglass som skal stå i mot flygende gjenstander.

Den norske hyttekulturen kan trekke sine linjer helt tilbake til de første turisthyttene. Men mens mange privathytter preges av arkitektonisk mot , har turisthyttene vært mer tradisjonelle i sin utforming.

Med Hemnes turistforenings nye hytte nær Okstindan i Hemnes kommune har også turisthyttene fått kvaliteter utover det å være et losji.

- Vårt mål var at hytta skulle være et mål og en opplevelse i seg selv, forteller prosjektleder i Hemnes turistforening, Svein Arne Brygfjeld, til klikk.no.

Hans målestokk på hvordan det arkitektoniske vågestykket er mottatt er besøkstallet og reaksjonene.

- Vi hadde veldig mange dagsbesøk i løpet av byggeperioden, og antallet har bare fortsatt å øke. Og tilbakemeldingen er tildels overveldende. Noen har tatt til tårene når de har stått inne og opplevd panoramaet gjennom de store vinduene.

- Hytta skal være et synlig referansepunkt og samtidig kommunisere med landskapet, sier Alessandra Kosberg, til klikk.no. Hun er arkitekt og partner hos Jarmund Vigsnæs Arkitekter, som har vært ansvarlig for prosjekteringen.

Og så synlig har hytta blitt at den engelske storavisen The Guardian har protrettert den (sammen med flere andre av Turistforeningens hytter).

"Den stikker ut av fjellet, like monumental som landskapet den er plassert i. Rabothytta er det nyeste tilskuddet til Norges samling av spektakulære oppholdssteder for turgåere", skriver avisen.

Unik plassering

Rabothytta, som den altså heter, ligger på 1200 værharde metere. Hytta er oppkalt etter den franske glasiologen og geografen Charles Rabot som utforsket fjellområdene i Nordland på 1800-tallet.

- Vi fikk denne tomten, som er en helt spesiell plass som ligger helt inn til en isbre. Tradisjonelt har det vært en teltplass for dem som skulle videre innover i fjellet. Vi ønsket å vise både plassen og naturen respekt, derfor stilte vi tydelig krav overfor arkitekten. Den skulle blant annet plasseres inn i naturen, og vi stilte krav om effektiv energibruk, sier Brygfjeld.

Rabothytta=

VÆRHARDT: Hytta til hemnes turistforening heter Rabothytta og ligger på 1200 værharde metere. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld

Skal motstå flygende gjenstander

Den værharde beliggenheten har vært en tydelig premissgiver for utformingen av hytta, derfor er hytta konstruert for å tåle kraftig vind og storm.

- Med sterk vind og snødrev på stedet har hytta fått en enkel form uten utstikkende elementer som kan skape snøopphopninger, forklarer Kosberg.

- Vinduene er så kraftige at de skal kunne stå i mot flygende gjenstander som kommer med den sterke vinden. Det innebærer at det er ganske stille innendørs selv om det er uvær utenfor, utdyper Brygfjeld.

Kosberg forklarer at for å gi vinduene den nødvendige beskyttelsen, er alle sammen kalibrert på stedet for å oppnå nøyaktig gasstrykk i isolerglasset.

Rabothytta=

VÆRHARDT: Rabothytta har 30 sengeplasser, og den som velger å overnatte her om vinteren er garantert en sterk opplevelse. © FOTO: Jan Inge Larsen

Rabothytta.=

IGLO: Rabothytta er bygget for å utstå alle klimatiske utfordringer. Vinduene er blant annet konstruert for å stå i mot eventuelle flygende gjenstander som måtte komme i den kraftige vinden. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld

Kortreiste materialer

Hemnes turistforening er en liten forening, som ifølge Brygfjeld hadde små finansielle muskler. Derfor var de avhengig av støtte, som også gjorde det mulig å knytte seg opp til det Brygfjeld mener er et av de fremste arkitektkontorene i landet.

-Det har vært spesielt å gjennomføre et så ambisiøst prosjekt, men vi er meget godt fornøyd, og har all mulig grunn til å være det også, sier han.

Og det har mest sannsynlig også det lokale næringslivet og håndverkere.

- Prosjektet er planlagt og bygget med lokale materialer og med stort lokalt engasjement, forklarer Kosberg.

Brygfjeld forteller hvordan det lokale næringslivet har stilt opp med ulike leveranser. Blant annet har lokale skogeiere bidratt med materialer.

- Og det har gjort at materialene er av meget god kvalitet og tilpasset klimaet det skal stå i.

Vinduene har kommet fra den lokale vindusfabrikken, noe som ifølge Brygfjeld har gjort det mulig for dem å få vinduene så skreddersydd som mulig.

- Det er også lite av interiøret som er kjøpt inn. I all hovedsak er alt egenprodusert.

Ifølge Kosberg er kjøkkenet produsert i kryssfiner av bjørk.

Rabothytta=

TILSTRØMNING: Rabothytta åpnet i august i år, men gjennom hele byggeperioden har det vært en jevn tilstrømning av vandrere. © FOTO: Kasper Rehnman

Rabothytta.=

VARSOMHET: Rabothytta plasserer seg på en varsom måte i omgivelsene. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld

Som en fjellformasjon

Plasseringen i det sårbare og værharde landskapet, sammen med turistforeningens krav til arkitektene, har formet en hytte som på avstand bare ser ut som en fjellformasjon. Og i snødrevet om vinteren blir den nesten borte.

Den står likevel tydelig frem, som et eksempel på hvordan god landskapstilpasning skal gjøres og hvordan bevisste materialvalg skaper karakter.

- Den utvendige kledningen er av lokalt skåret, tettvokst gran med en grov overflate. Den samme jernvitrolbehandlede trekledningen blir brukt innendørs i fellesarealene for å oppnå et lunt uttrykk, beskriver Kosberg, som forteller at soverommene og sekundære funksjoner har hvitoljet trepanel som gir et lysere preg.

- Fargene i Rabothytta er bevisst nedtonet, mens folk, møbler og ikke minst utsikten vil bidra med ulike farger og variasjoner.

Rabothytta.=

UTFORDRENDE PROSJEKT: Rabothytta er plassert tett opp mot en isbre, og uten veiadkomst. Det ga utfordringer i byggeperioden. © FOTO: Jan Inge Larsen

Effektiv oppvarming

Rabohytta har 30 senger fordelt på syv soverom. Den har to innganger, plassert på to motstånde sider.

I midten av hytta ligger kjøkkenet med en romslig hems over. Diagonalt plassert i forhold til kjøkkenet ligger to fellesarealer med dobbel takhøyde. De gir kompakte og generøse rom med store vindusflater, som åpner ut mot to retninger, en mot fjellene og en mot vidda.

- De ulike soverommene utnytter takhøyden med køyesenger i mange nivåer og har mindre vinduer som rammer inn om omgivelsene, utdyper Kosberg.

Hytta er bare tilgjengelig til fots eller på ski, og den er heller ikke tilknyttet strømnettet. Belysningen besørges derfor av et solcelleanlegg, mens oppvarmingen er basert på to peisovner som er plassert i hvert sitt fellesområde.

- Hyttas symmetriske utforming gir mulighet for å stenge av den ene halvdelen med skyvedører, slik at hytta oppvarmes effektivt, forklarer Kosberg.

Rabothytta.=PANORAMA: Bruken av store vindusflater gir et voldsomt panorama for dem som sitter inne i hytta. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld

Rabothytta.=

SELVBETJENT: Kjøkkenet er plassert midt inne i hytta. Trappen til høyre fører opp til hemsen med soveplasser. © FOTO: Svein Arne Brygfjeld

Les også:

Flottere utsikt skal du lete lenge etter

Er dette Norges beste utsikt?

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:24 80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04 Soldater patruljerer i Santiagos gater19:59 Tredje strake uten seier for Rosenborg19:38 Nytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14 Mener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10 Ny Sørloth-scoring i Tyrkia19:04 Brann i enebolig i Klepp18:41 KrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39 Erdogan truer med å «knuse hoder»18:26 Elyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26 Tottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02 Frankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01 FN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35 NHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54 Syriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20 Amerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15 Barcelonas borgermester maner til ro14:21 Gutt siktet for Dagbladet-hacking14:17 Jakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03 Innbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31 Kampene fortsetter nordøst i Syria13:09 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07 Helseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54 Fem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17 Redningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49 NRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46 Hva er det med diktatorer og hester?11:01 Politiet advarer mot utpressingsmail10:02 Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52 USA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45 Edel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34 Europris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22 LO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02 Solberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02 Broren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00 Tarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53 Politiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31 Mange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20 Trump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05 Rapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35 Unntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13 Nytt Brexit-nederlag for Johnson06:07 Dette skjer i dag05:40 Kvinne slått og ranet i Oslo05:30 Dette skjedde i natt04:40 Arbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14 Fellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29 Politiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15 Demokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11 Mann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43 Biden gjør byks på måling02:11 Perry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53 Vestland må kutte en halv milliard01:38 Fire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger
Siste nytt
20:24Motor80.000 kjører med sommerdekk om vinteren20:04VerdenSoldater patruljerer i Santiagos gater19:59SportTredje strake uten seier for Rosenborg19:38ReiseNytt fjernstyrt tårnsenter i Bodø testet for første gang19:14Helse og livsstilMener klimakonsekvensene er uunngåelig: – Det er ikke rakettforskning19:10SportNy Sørloth-scoring i Tyrkia19:04NorgeBrann i enebolig i Klepp18:41PolitikkKrFU vil tillate lærere å bruke nikab18:39VerdenErdogan truer med å «knuse hoder»18:26SportElyounoussi scoret sine første ligamål for Celtic18:26SportTottenham rotet bort poeng hjemme mot tabelljumboen18:02PengerFrankrike: Ingen har fordel av ny brexit-utsettelse18:01PengerFN-ekspert: – Norges lov om vergemål er utdatert17:35PengerNHO: Svært beklagelig at det ikke ble noen avklaring rundt brexit16:54VerdenSyriske kurdere sier kampen mot IS er gjenopptatt16:20NorgeAmerikanske demokrater vil ha norske nynazister på terrorliste15:15VerdenBarcelonas borgermester maner til ro14:21NorgeGutt siktet for Dagbladet-hacking14:17SportJakob Ingebrigtsen satte ny norgesrekord14:03NorgeInnbruddstyv med eget knep herjet i Norge i 19 dager – nå er han tatt13:31VerdenKampene fortsetter nordøst i Syria13:09VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland13:07NorgeHelseminister Høie kraftig ut mot homohets12:54NorgeFem barn involvert i frontkollisjon i Tromsø12:17NorgeRedningsaksjon i Kragerø avsluttet uten funn11:49NorgeNRK: Over 9.000 brudd på arbeidsmiljøloven i helseetaten i Oslo de fire siste årene11:46PolitikkHva er det med diktatorer og hester?11:01NorgePolitiet advarer mot utpressingsmail10:02VerdenBevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring09:52VerdenUSA skjerper sanksjonene mot Cuba09:45PolitikkEdel-Marie Haukland valgt til leder i KrFU09:34NorgeEuropris tilbakekaller tyggebein til hund etter plastfunn08:22NorgeLO slår alarm: Piloter jobber halve døgnet08:02NorgeSolberg: Oslo-regionen er overrepresentert i offentlige utvalg og styrer08:02VerdenBroren til Honduras' president dømt for narkotikasmugling08:00SportTarik i intens svensk gullkamp: – Det er helt åpent07:53NorgePolitiet søker etter tre personer etter voldshendelse på Ammerud07:31VerdenMange omkom da demning brøt sammen i Russland07:20VerdenTrump håper å få i havn handelsavtale med Kina i november07:05NorgeRapport: Sivilforsvaret vil ikke kunne gjennomføre evakuering ved krig06:35VerdenUnntakstilstand i Santiago etter voldsomme demonstrasjoner06:13VerdenNytt Brexit-nederlag for Johnson06:07NorgeDette skjer i dag05:40NorgeKvinne slått og ranet i Oslo05:30NorgeDette skjedde i natt04:40NorgeArbeidstilsynet skal møte Espresso House04:14NorgeFellesforbundet vil trekke støtten til Tankesmien Agenda03:29NorgePolitiet: Mye uprovosert vold i Oslo03:15VerdenDemokratene vil stoppe Trumps G7-planer på privat golfklubb03:11NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Eidsvoll02:43VerdenBiden gjør byks på måling02:11VerdenPerry vil ikke overlevere dokumenter i riksrettssaken01:53NorgeVestland må kutte en halv milliard01:38NorgeFire menn skadd i trafikkulykke i Bergen01:29VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus