Meny

Restaurerer berømte historiske bygg

Antoni Gaudis Güell-paviljong i Barcelona. Foto: Flickr/«Thomas Quine» (Creative Commons)
Ni av verdens mest berømte historiske bygninger skal restaureres ved hjelp av en donasjon på 1,5 millioner dollar fra American Express og World Monuments Fund (WMF).

Truede arkitektoniske mesterverk fra Barcelona til Hong Kong vil bli restaurert ved hjelp av midlene, som del av programmet «World Monuments Watch». Målet med programmet er å henlede verdens oppmerksomhet på truet kulturarv jorden rundt.

Hvert av de ni monumentene ble blinket ut som å være i faresonen av initiativet i oktober i fjor, melder AFP Relaxnews.

Blant stedene som mottar midler er Antoni Gaudis Güell-paviljong i Barcelona, oppført mellom 1883 og 1887. Den skal bli gjort mer tilgjengelig for publikum. Tenyujitempelet i Ogatsu i Japan stammer fra det 18. århundret og vil bli restaurert etter å ha blitt ødelagt av jordskjelv og tsunami i 2011.

Kirkene Saint Merri og Notre-Dame-de-Lorette i Paris vil få midler til restaurering av både selve bygningsmassen og kunst på innsiden, mens landsbyen Pokfulam på en åsside i Hongkong vil bli forsøkt bedre bevart og få midler til opprettelsen av et læringssenter for historie.

Farnese-fuglehusene i Roma som stammer fra det 16. århundret, det arkeologiske museet Fundidora i Mexico og herskapshuset Sulgrave Manor i Storbritannia mottar også midler. Sir Giles Gilbert Scotts kraftstasjon Battersea i London, som er oppført i Art Deco-stil og The House of Wonders i Tanzania, en gang den mest moderne bygningen i Øst-Afrika, skal også repareres.

– Disse historiske stedene er knyttet til deres hjemlands identitet, og våre midler vil bidra til å sikre at vår verdens utrolig rike historie kan oppleves av fremtidige generasjoner, sier president Timothy McClimon i American Express Foundation ifølge AFP Relaxnews.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus