Meny

Bestiger Mount Everest på rekordtid

– Den beste måten å klatre opp verdens høyeste fjell er å gjøre det fort, sier den britiske guiden Adrian Ballinger.

For 79.000 dollar - det dobbelte av vanlig pris - kan man bestige Everest på 48 dager. Ballinger vil motbevise de tradisjonelle rådene om at man bør bruke ti uker på å nå toppen av det 8.848 meter høye fjellet.

– Den beste måten å klatre Everest på er å gjøre det fort, og ikke kaste bort tid i leiren eller på å stå i kø, sier Ballinger.

Spesiallagde telt

Den 38 år gamle Everest-guiden skal få kundene sine til å sove i spesiallagde telt med lavt oksygennivå i åtte uker, for å venne seg til fjellufta før de drar.

Fjellklatrerne må også trene mens de har på seg en maske med minimal luftgjennomstrømning. Det tvinger dem til å ta dypere åndedrag mens de holder på.

Klatrerne testes med blodprøver og hjertekontroll hos en lege.

– De kommer til å være i bedre form før de drar, ettersom de ikke trenger å bruke tid på å gå opp og ned i fjellet for å akklimatisere seg. Da unngår de også å gå ned i vekt og miste muskler, sier Billinger.

Risiko ingen hindring

Hypoksiske telt er blitt brukt av løpere for å bygge opp lungekapasiteten deres. Bare noen få fjellklatrere har prøvd dette før, og ingen av dem var like erfarne som Ballinger.

– Det har ikke blitt forsket på virkningen av å sove i slike test i åtte uker, men det er alltid bedre å akklimatisere seg i det virkelige fjellet, sier Greogoire Millet ved University of Lausanne. Han mener fordelene ved Ballingers metode er få.

Men risikoen stopper ikke Ballinger, som sier at det var nettopp usikkerheten ved fjellklatring som fikk ham til å droppe medisinstudiene og satse på klatringen istedet.

Alle som vil klatre med Ballinger må ha klatret fjell på minst 8.000 meter før.

Reise
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus