Island avblåser vulkanalarm

Island har opphevet flyforbudet over Bardarbunga-vulkanen. Det siste utbruddet skapte ingen askesky, og beredskapsnivået er igjen blitt nedjustert.

– Det er ikke oppdaget noe aske. Alarmnivået for flytrafikken over Bardarbunga derfor blitt nedjustert til oransje, opplyser det meteorologiske instituttet på Island.

Tidligere samme dag ble deler av luftrommet over Bardarbunga-vulkanen igjen stengt etter et nytt spalteutbrudd i nærheten av vulkansystemet.

Høyeste nivå

Utbruddet søndag var fritt for både aske og lava, men det fikk likevel islandske myndigheter til å heve alarmnivået til rødt, hvilket er det høyeste nivået på skalaen med fem trinn.

Årsaken til hevingen var økt risiko for at et vulkanutbrudd med påfølgende askeskyer som kan forstyrre flytrafikken, kunne være nært forestående eller på vei. Flyforbudet var begrenset til flygninger over 6.000 fot og innen en radius på 18,5 kilometer fra Bardarbunga.

Det fikk dermed ingen innvirkning på flytrafikken, opplyser islandske luftfartsmyndigheter.

Flere tusen jordskjelv

Bardarbunga, som er Islands største vulkanske system, ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Vulkansystemet er blitt rystet av flere tusen jordskjelv de siste ukene, og også forrige uke ble luftrommet over det sentrale Island stengt i noen timer på grunn av frykt for askeskyer.

Den intense seismiske aktiviteten rundt vulkanen har økt frykten for at et vulkanutbrudd snart vil komme og føre med seg en askesky lik den som stanset store deler av flytrafikken over Europa da vulkanen under Eyjafjallajökull hadde utbrudd i 2010.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus