Turister velter seg i tomater under spansk festival

Halvnakne, feststemte mennesker angrep hverandre med tomater og badet i rød gørr under Tomatina-festivalen i Spania onsdag.

Feiringen tiltrekker seg årlig flere tusen mennesker til «verdens største matkrig» Lokale og tilreisende fra så langt unna som Australia, Japan og USA strømmet til byen Bunol øst i landet. Bløte tomater fløy i alle retninger under den verdensberømte, grisete festen.

– Det var helt sprøtt. Folk hoppet omkring, kastet tomater og skled, sier Alex Harris (20) fra Dorset i England, til AFP Relaxnews. T-skjorten hans var opprevet og brystet tilklisset av tomatsaft.

– Det var flott. Hektisk, kaotisk, ikke noe for klaustrofobikere, sier Ben Brown, en australier som bor i London.

Les også: Hva er myter og hva er fakta om flyreisen?

Tomatina er en av Spanias merkeligste og best kjente turistattraksjoner.

I år var det imidlertid debatt om privatiseringen av feiringen. I fjor begynte myndighetene i den gjeldstyngede byen å kreve adgangspenger for deltakelse, og hyret inn det private selskapet Spaintastic til å selge billettene. Bystyret sier denne ordningen delvis skyldes plassbegrensning.

Før privatiseringen tiltrakk festivalen seg 40.000 besøkende, og byens befolkning ble dermed firedoblet. Nå begrenser man antall deltakere til 22.000.

– Kjernen ved Tomatina-festivalen hadde gått tapt. Det var trangt og temmelig farlig, sier viseordfører Rafael Perez til AFP.

– Nå har det blitt langt bedre, legger han til. Adgangspengene gjør at byens myndigheter «kan forbedre feiringen og gjøre den tryggere», mener han.

Les også: Ekle forhold på norske hotellrom

Avgjørelsen om å begynne å ta inngangspenger har imidlertid følt til bråk i lokalpolitikken. Deltakerne skyllet nedpå øl og sangria frem til lastebiler med 125.000 tomater ble rullet ut i Bunols trange gater.

Feiringen oppstod i 1945 da lokale innbyggere under en slåsskamp ved en folkemusikkfestival tok tomater fra en grønnsakhandel og begynte å kaste på hverandre.

Se flere bilder fra feiringen:

Den årvisse Tomatina-festivalen gikk av stabelen i byen Bunol øst i Spania onsdag. Alle foto: Scanpix.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus