Turister velter seg i tomater under spansk festival

Halvnakne, feststemte mennesker angrep hverandre med tomater og badet i rød gørr under Tomatina-festivalen i Spania onsdag.

Feiringen tiltrekker seg årlig flere tusen mennesker til «verdens største matkrig» Lokale og tilreisende fra så langt unna som Australia, Japan og USA strømmet til byen Bunol øst i landet. Bløte tomater fløy i alle retninger under den verdensberømte, grisete festen.

– Det var helt sprøtt. Folk hoppet omkring, kastet tomater og skled, sier Alex Harris (20) fra Dorset i England, til AFP Relaxnews. T-skjorten hans var opprevet og brystet tilklisset av tomatsaft.

– Det var flott. Hektisk, kaotisk, ikke noe for klaustrofobikere, sier Ben Brown, en australier som bor i London.

Les også: Hva er myter og hva er fakta om flyreisen?

Tomatina er en av Spanias merkeligste og best kjente turistattraksjoner.

I år var det imidlertid debatt om privatiseringen av feiringen. I fjor begynte myndighetene i den gjeldstyngede byen å kreve adgangspenger for deltakelse, og hyret inn det private selskapet Spaintastic til å selge billettene. Bystyret sier denne ordningen delvis skyldes plassbegrensning.

Før privatiseringen tiltrakk festivalen seg 40.000 besøkende, og byens befolkning ble dermed firedoblet. Nå begrenser man antall deltakere til 22.000.

– Kjernen ved Tomatina-festivalen hadde gått tapt. Det var trangt og temmelig farlig, sier viseordfører Rafael Perez til AFP.

– Nå har det blitt langt bedre, legger han til. Adgangspengene gjør at byens myndigheter «kan forbedre feiringen og gjøre den tryggere», mener han.

Les også: Ekle forhold på norske hotellrom

Avgjørelsen om å begynne å ta inngangspenger har imidlertid følt til bråk i lokalpolitikken. Deltakerne skyllet nedpå øl og sangria frem til lastebiler med 125.000 tomater ble rullet ut i Bunols trange gater.

Feiringen oppstod i 1945 da lokale innbyggere under en slåsskamp ved en folkemusikkfestival tok tomater fra en grønnsakhandel og begynte å kaste på hverandre.

Se flere bilder fra feiringen:

Den årvisse Tomatina-festivalen gikk av stabelen i byen Bunol øst i Spania onsdag. Alle foto: Scanpix.