Nei, du blir ikke fortere full på flyreisen

RENT OM BORD? Lufta om bord på fly filtreres grundig, og skal ifølge undersøkelser være renere enn mange andre steder der folkemengder er samlet. Bordet i seteryggen foran deg, derimot... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
RENT OM BORD? Lufta om bord på fly filtreres grundig, og skal ifølge undersøkelser være renere enn mange andre steder der folkemengder er samlet. Bordet i seteryggen foran deg, derimot... Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Krasjer flyet om lynet slår ned i det? Er flybordet fullt av skadelige bakterier? Her får du svar på om ti påstander om flyreisen er myter eller fakta.

I forbindelse med at noen flyselskaper i disse dager åpner for bruk av elektronisk utstyr under hele flyreisen, noe som tidligere var fy-fy, har avisa Daily Mail Australia gått gjennom ti påstander om flyreisen.

Hva er myter og hva er fakta?

1. Avfall fra flytoalettene dumpes under flyreisen: Myte

Tanken med avfall fra toalettene kan bare åpnes for å tømmes fra utsiden av flyet, så det er fysisk umulig for mannskapet å gjøre dette mens flyet er i lufta, ifølge Federal Aviation Administration.

2. Om du trekker ned mens du sitter på flytoalettet, kan du bli sittende fast: Hovedsakelig myte

Dette har teamet til Mythbusters testet i ett av sine programmer. Det er i teorien mulig å bli sittende fast, om kroppen din dekker åpningen helt og holdent. Men dette er vanskelig å få til, så om du glemmer deg og trekker ned mens du fremdeles sitter på flydoen er det sannsynlig at du likevel klarer å reise deg.

3. Oksygenmaskene på flyet gjør deg ruset: Myte

Brad Pitts karakter i filmen «Fight Club» kan kanskje få æren for at denne myten har oppstått. Han hevder at man blir ruset av å puste i masken, slik at man skal akseptere sin skjebne, når flyet er i ferd med å krasje.

I virkeligheten er oksygenmaskene der for å sørge for at man kan puste om lufttrykket i kabinen skulle falle.

4. Lufta om bord på flyet er full av bakterier: Myte

I virkeligheten er lufta grundig filtrert og inneholder mindre bakterier enn man vil finne mange andre steder der en stor gruppe mennesker er samlet.

5. Bordet ved setet ditt er fullt av bakterier: Fakta

Om lufta ikke er så uren, er det etter hvert godt dokumentert at det er mye annet skitt og møkk i omgivelsene dine når du befinner det om bord på et fly. I en studie fra 2007 fant forskerne spor etter den skadelige, resistente bakterien MRSA på 60 prosent av alle bordene hos tre store amerikanske flyselskapet.

Tidligere i år kom en studie fra amerikanske forskere som hadde undersøkt hvor lenge potensielt dødelige bakterier som E.coli og MRSA kan overleve på fly. Resultatet er sju dager eller mer. Mikrobiologer etterlyser bedre samarbeid mellom flyselskapene og flymyndighetene for å vurdere risikoen for passasjerene. Se videoen under.

6. Drikkevannet kan være urent: Fakta

Under tilsyn i 2012 fant Environmental Protection Agency skittent drikkevann i hvert tiende passasjerfly i USA.

Les mer: Fant avføring i drikkevannet på fly

I fjor uttalte Mattilsynet i Norge at de vurderer å begynne med tilsyn av hvordan mat og vann håndteres om bord i fly.

– Renhold av vanntankene om bord er en av de tingene vi kunne tenke oss å finne mer ut om. Dette har vi ikke gjort hittil, men er noe vi vurderer, uttalte seksjonssjef for næring i Mattilsynet, Kristin Styrmo, til TV 2.

Om vannet kokes vil det være trygt, understreker hun. Ifølge artikkelen i Daily Mail brukes vannet ofte i te eller kaffe, uten at det når kokepunktet og dermed ikke tar knekken på bakteriene.

7. Åpnes flydøren mens flyet er i luften, kan det føre til at passasjerene suges ut: Myte

Dette er en myte ganske enkelt fordi flydørene ikke kan åpnes når flyet er høyt oppe i luften, på grunn av det høye lufttrykket i kabinen, skriver pilot Patrick Smith på nettsiden Askthepilot.com.

8. Om lynet slår ned i flyet, krasjer det: Myte

Lynnedslag i passasjerfly er ikke uvanlig, det skjer hvert år. Sist gang et fly styrtet som følge av lynnedslag, var i 1967, ifølge Daily Mail.

9. Du blir fortere full om bord på et fly i lufta enn nede på bakken: Myte

Dette har blitt undersøkt og testet, og det er ikke noe vitenskapelig belegg for påstanden, ifølge avisa.

10. Røyking er forbudt om bord, men det er likevel askebeger på flyene: Fakta

Selv om røyking har vært forbudt på fly i over et tiår, vil du finne askebeger på flytoalettene. Ifølge Daily Mail er dette for at det skal være et trygt sted å stumpe røyken om noen bryter røykeforbudet.

I fjor var det en økning i uregjerlige passasjerer om bord på norske fly. Det vanligste var nettopp røyking på fly som gir minst 10.000 kroner i bot. SAS har uttalt at det de frykter mest i den sammenheng, er at en passasjer forårsaker brann om bord ved å kaste sigaretten i søpla på toalettet.

Les også: Sier nei til e-sigaretter på flyet