Fant kjønnshår, buser, urin, blod, tånegler og sæd på norske hotellrom

«TV 2 hjelper deg» har gransket ni hotellrom i Oslo. Se det sjokkerende resultatet.

Fakta

Slik gjennomførte vi testen

Sammen med rengjøringsekspert og rådgiver i Teknologisk Institutt, Lena Furuberg, gikk vi undercover og sjekket inn på totalt ni hoteller. Vi bestilte standard dobbeltrom på alle hotellene, og testet alle rom på eksakt samme måte. Vi målte 10 flater på hvert rom, totalt 90 flater med ATP-måler, som viser hvor mange mikroorganismer det er. Deretter undersøkte vi rommet med UV-lys, og hadde 10 faste sjekkpunkter. Vi tok av laken, dyne- og putetrekk og undersøkte sengene. Deretter tok vi prøve av flekker som så mistenkelige ut, for å se om vi kunne påvise sæd.


Disse områdene har vi målt med ATP

Fjernkontroll

Håndtak ved utgangsdør

Håndtak til bad

Lysbryter ved dør

Lysbryter ved seng

VaskToalett (der man drar ned)

Dusj/badekar (gulv)

Dusj/badekar (der man har henda)Vinduskarm


Sjekk alle disse ekle funnene!

 • Buser på tre av ni hoteller.

 • Sæd på fem av ni hoteller.

 • Møkkete fjernkontroll på samtlige hoteller.

 • Kjønnshår og urin i flere madrasser.

 • Muggsopp og gamle hudrester i flere dusjer.

 • Høye ATP-målinger på samtlige hoteller.

 • Så store mengder støv at det kan være helsefarlig.

 • To tånegler i madrassen på Radisson Blu Plaza.

I kveldens «TV 2 hjelper deg» avslører forbrukerprogrammet hvor møkkete det faktisk er på norske hoteller.

– Jeg er helt sjokkert over funnene våre, det er helt sykt. Vi har funnet så utrolig mye ekkelt. Og det på steder jeg virkelig ikke hadde forventet det, sier rengjøringsekspert og rådgiver i Teknologisk Institutt, Lena Furuberg.

Sammen med Furuberg har «TV 2 hjelper deg» gått undercover og sjekket inn på norske hotellkjeder. Vi har undersøkt ni hoteller i Oslo, fra de billigste, som P-hotels, til de dyreste, som ærverdige Grand Hotel og Petter Stordalens designhotell The Thief.

Ved hjelp av et avansert måleapparat, UV-lampe og en test som kan påvise sæd, har vi gått hotellrenholdet etter sømmene. Resultatet ser du på «TV 2 hjelper deg» i kveld.

– Når man sjekker inn på et hotell bør man forvente et rent og pent rom, hvor det ikke er spor etter forrige gjest. Men det har ikke vært tilfelle på noen av hotellene vi har sjekket, sier Furuberg.

Les også: Norsk familie opplevde feriemareritt i Spania

Målte faktisk renhold

Ved hjelp av et ATP-apparat kan man måle hvor ren eller møkkete en flate er.

– Den forteller hvor mange mikroorganismer det er på en overflate, sier Furuberg.

Mikroorganismer kan føre til bakterier, og skadelige bakterier kan gjøre deg syk. Derfor bør en flate ha så lite mikroorganismer som mulig. Målingene bør være under 1000 for at renholdet skal regnes som OK, mener Teknologisk Institutt.

– Resultater over 1000 kan være farlig, sier Furuberg.

Se hvordan alle hotellene gjør det nederst i saken.

Les også: Svindlet for 38.000 ved leie av feriebolig

Høye målinger – overalt

På samtlige hoteller vi testet, avslørte målingene at renholdet er altfor dårlig. Testens aller høyeste måling ble gjort i dusjen på Scandic Byporten, her viste måleren et resultat på 714.525 (resultatet bør være under 1000).

– Jeg ser at det ligger MASSE hudfett inne i dusjen. Her må de virkelig endre renholdsrutinene sine, sier Furuberg.

– Dette beklager vi og vi tar tak i dette med en gang. Vi kommer til å ta en gjennomgang med de som vasker hos oss, sier hotelldirektør på Scandic Byporten, Ragne Lærum.

Men det var ikke bare målingene med ATP som avslørte et urovekkende renhold. Også da vi dro av laken og sengetøy for å undersøke sengene, fant vi alarmerende mye ekkelt.

«TV 2 hjelper deg» har vært i kontakt med alle hotellkjedene i saken. Se hva de svarer nederst i saken.

Les også: Åsmund ble rundlurt i svindel i Spania

Blodflekker i sengene

I sengene på nesten alle hotellene fant vi blodflekker i både dyner, puter og madrasser, noe renholdseksperten mistenker er mensen fra tidligere gjester. I madrassen på Radisson Blu Plaza fant vi i tillegg to tånegler. I flere av sengene var det spor av urin.

– Tenk deg den lukta det blir! Når man betaler såpass mye for å bo på hotell, er det minste man bør forvente rene senger, fastslår Furuberg.

Også da vi undersøkte rommene med UV-lys, fant vi urovekkende mange flekker rundt omkring, både på gulv, vegger, i gardiner, i stoler og ved sengene.

Les også: Flere nordmenn tilbringer ferien i Norge

Fant sæd på Plaza

Ved hjelp av funnene vi gjorde med UV-lyset kunne vi ta prøver av mistenksomme flekker. Vi brukte en PSA-test, som kan påvise om flater inneholder spor av sæd.

Apparatet kan minne om en graviditetstest, og viser tre streker i displayet dersom prøven er positiv. På en stol som stod i hjørnet på rommet på Radisson Blu Plaza hotell påviste vi sæd.

– Det er helt ufyselig ekkelt, og jeg hadde virkelig ikke trodd at vi skulle finne det på Plaza. Der hadde jeg forventet et mye bedre renhold, sier Lena Furuberg.

– Dette tar vi seriøst og vi beklager på det sterkeste. Alle rom skal være rene hos oss, nå må vi bare skjerpe oss. Vi kommer til å se på rutiner og hvordan vi skal angripe dette fremover, sier administrerende direktør på Radisson Blu Plaza, Terje Hellebust.

Påviste sæd på fem av ni hoteller

Men det var ikke bare på Plaza vi påviste sæd. På hele fem av de ni hotellene vi testet, påviste vi sæd, både på vegger, stoler og nattbord.

– Hotellbransjen må virkelig ta seg selv i nakken og skjerpe seg. De må gå gjennom rutinene sine og fjerne flekker. Som kunde forventer vi mye bedre enn dette, fastslår Furuberg.

 BLOD: På Anker Hotel fant «TV 2 hjelper deg» blodflekker. Foto: TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen. BLOD: På Anker Hotel fant «TV 2 hjelper deg» blodflekker. Foto: TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen.

«TV 2 hjelper deg» har vært i kontakt med alle hotellene i testen. De beklager resultatene og sier at de skal gå igjennom rutinene sine.

Slik gjør hotellene det i testen

Anker Hotel

Storgata 55, 0182 Oslo

 • Om hotellet:

  Et enkeltstående hotell i Oslo som er en del av den næringsdrivende stiftelsen Anker Studentboliger og Hotel (Anker STI).

 • Vi betalte:

  1290,-

 • Slik gjorde de det i testen:

  UV-lys avslørte ekstremt mye klin og flekker på vegger, mest flekkete av alle hotellene i testen. Veldig høye ATP-verdier overalt, bortsett fra i vinduskarmen, mye flekker og blod i senga, brukt dopapir og buse i madrassen.

 • Høyeste måling med ATP:

  Vask på bad (118.446)

 • Påvist sæd:

  Ja, over nattbord rett ved senga.

 • Hotellet svarer:

  – Dette var veldig uheldig og det er bare å legge seg flat, slik skal det ikke være. Vi bruker mye ressurser på renhold, så det bør være rent. Avvik vil alltid forekomme og vi kommer ikke til å endre rengjøringsrutinene våre, men vi kan ikke godta at dette skjer. Vi er et veldig populært hotell, så selv om vi kommer dårlig ut på TV 2 så vil vi ikke få mindre kunder. Men når det er sagt, så må vi skjerpe oss, sier Per Carlenius, konsernsjef for Anker-konsernet.

P-Hotels Oslo

Grensen 19, 0159 Oslo

 • Om hotellet:

   SÆDFLEKK: På veggen i P-Hotels fant de sædflekk. TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen. SÆDFLEKK: På veggen i P-Hotels fant de sædflekk. TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen.

  Tilhører kjeden P-Hotels som markedsfører seg som billig og sentral. Har hoteller i Oslo, Bergen og Trondheim.
 • Vi betalte:

  1095,-

 • Slik gjorde de det i testen: UV-lampe avslørte veldig mange flekker og ekstreme mengder støv, særs møkkete bad, blodflekker i madrassen, samt hår i seng, på pute og på vegger. Gjennomsnittlig de høyeste ATP-målingene blant alle hotellene i testen.

 • Høyeste måling med ATP: Vask på bad (463.518) og dusjgulv (684.994)

 • Påvist sæd:

  Ja, på veggen ved senga og i stol.

 • Hotellet svarer:

  – Jeg blir sjokkert, for jeg trodde ikke det var så galt. Det er bare å legge seg helt flat og si at sånn skal vi ikke ha det hos oss. Dette er ikke normen og dere har vært veldig uheldig med akkurat det rommet. Vi må regne med at folk har seg når de er på hotell, det kan vi ikke styre, men gjester skal ikke finne spor etter forrige gjest, virkelig ikke. Her må vi inn å skjerpe, sier daglig leder på P-Hotels i Oslo, Birgit Nesheim.

Thon Hotel Astoria

Dronningens gate 21, 0154 Oslo

 • Om hotellet:

   UNDERSØKER HOTELLROM: «TV 2 hjelper deg»-reporter Camilla Brække og renholdsekspert Lena Furuberg fra Teknologisk Institutt. Foto: TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen. UNDERSØKER HOTELLROM: «TV 2 hjelper deg»-reporter Camilla Brække og renholdsekspert Lena Furuberg fra Teknologisk Institutt. Foto: TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen.

  Tilhører kjeden Thon Hotels (tidligere Rainbow Hotels) og er eid av Olav Thon gruppen. Har 63 hoteller i Norge, ett i Sverige, fem i Belgia og ett i Nederland.
 • Vi betalte:

  1166,-

 • Slik gjorde de det i testen:

  Generelt lave ATP-målinger, men veldig mye støv på vegger og vi fant kjønnshår på madrassen.

 • Høyeste måling med ATP: Dusjgulv (21.319)

 • Påvist sæd: Nei.

 • Hotellet svarer: – Det er bra at vi generelt sett har lave ATP-score, men vi har et forbedringspotensial på mange av punktene og det vil vi ta tak i så fort som mulig. Renhold er alltid på agendaen hos oss og vi vil nå gå igjennom våre rutiner slik at vi sikrer korrekt renhold på våre hoteller, sier administrerende direktør i Thon Hotels, Morten Thorvaldsen.

Scandic Byporten

Jernbanetorget 6, 0154 Oslo

 • Om hotellet: En del av den svenske kjeden Scandic Hotels som er en av verdens største hotellkjeder med 230 hotell i åtte land.

 • Vi betalte: 1125,-

 • Slik gjorde de det i testen: UV-lampe avslørte mange flekker og klin på vegger, stor urinflekk i seng, gamle hudrester i dusjen og testens aller høyeste ATP-måling på badet.

 • Høyeste måling med ATP: Dusjgulv (714.425) og vask på bad (127.681)

 • Påvist sæd: Nei.

 • Hotellet svarer: – Dette tar vi veldig alvorlig, for dette er ikke godt nok i det hele tatt. Vi kommer til å ta en gjennomgang med de som vasker hos oss, dette skal vi ta tak i med gang, sier hotelldirektør på Scandic Byporten, Ragne Lærum.

Comfort Hotel Grand Central

Jernbanetorget 1, Østbanehallen, 0154 Oslo

 • Om hotellet: En del av Choice Hotels som er en av verdens største hotellkjeder mer enn 5000 hoteller. Comfort-hotellene er en av kjedens merkenavn og har 32 hoteller i Norden.

 • Vi betalte: 1279,-

 • Slik gjorde de det i testen: Bøss på gulvet, smuler i senga, en del flekker på vegger og bord, blod i senga og jevnt over høye ATP-målinger.

 • Høyeste måling med ATP: Lysbryter ved utgangsdør (148.696)

 • Påvist sæd: Ja, på lysbryter ved seng og madrassen.

 • Hotellet svarer: - For oss er det høyst beklagelig at testresultatene ikke lever opp til våre egne krav og forventinger. Renhold er et av våre viktigste fokusområder og denne testen viser at vi har åpenbare forbedringspotensialer. Vår prioritet er nå å gå igjennom våre interne rutiner, slik at vi sikrer et stabilt og høyt nivå på renholdsarbeidet på hotellet. Et konkret tiltak som vil bli iverksatt umiddelbart er kursing i kjemikaliebruk, sier driftsdirektør i Comfort Hotels, Olav Langli.

Best Western

Karl Johan hotelKarl Johans gate 33, 0162 Oslo

 • Om hotellet:

   EKLE FUNN: På Anker Hotell ble det funnet sæd, blod og urin. TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen. EKLE FUNN: På Anker Hotell ble det funnet sæd, blod og urin. TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen.

  En del av den amerikanske hotellkjeden Best Western, som er en av verdens største med over 4200 hoteller i 80 land. Hotellene eies og drives privat, 24 av dem er i Norge.
 • Vi betalte:

  1644,-

 • Slik gjorde de det i testen:

  Surt og illeluktende dusjforheng med gamle hudrester, veldig mye støv generelt. Urin, buse og blod i senga (også i øverste laken). Det eneste hotellet med såkalt tisselaken, som ifølge rengjøringseksperten er kun noe man bruker på sykehus, ikke hotell, fordi det kan bli veldig klamt å ligge på.

 • Høyeste måling med ATP:

  Dusjgulv (395.929)

 • Påvist sæd:

  Ja, på stol og på beskyttelseslaken rundt madrassen.

 • Hotellet svarer:

  – Dette er spesielt og ikke gledelig å høre. Det er en oppvekker for oss. Vi er ydmyke nok til å si at wow, her har det sviktet, men samtidig har vi såpass gode rutiner etter år, dag etter dag, måned etter måned, men her vil jeg ta en runde med mine folk. Dusjforhenget og stolen som det ble funnet sæd i har vi allerede byttet ut, men sædrester skal ikke forekomme. Lakenet vi har i sengen kaller vi beskyttelseslaken, ikke tisselaken, og det har vi brukt i over to år uten å få noen tilbakemeldinger fra folk om at det er klamt, sier administrerende direktør på Best Western Karl Johan, Leiv Roda.

The Thief

Landgangen 1; 0252 Oslo

 • Om hotellet: En del av Nordic Choice Hotels som er Nordens største hotellkjede med 170 hoteller i Skandinavia og Baltikum. The Thief er et prisvinnende designhotell som eies av Petter Stordalen, og hadde sin åpning i januar 2013.

 • Vi betalte: 3290,-

 • Slik gjorde de det i testen: Generelt høye ATP-målinger, spesielt på flere dørhåndtak, bøss på gulvet, blodflekker på dyne, hår og smuler i senga.

 • Høyeste måling med ATP: Verandadør-åpner (89.968)

 • Påvist sæd: Nei.

 • Hotellet svarer: – Disse resultatene tar vi på største alvor, for vi stiller svært høye krav til renholdet hos oss. Hver morgen følger renholderne en sjekkliste på 99 punkter, og deretter blir renholdernes arbeid kontrollert. Etter at vi ble kjent med testresultatet har vi styrket rutinene og innført ytterligere kvalitetssjekk på hele hotellet. Vi kommer også til å støvsuge madrassene hver morgen. Et hotell som oss skal være rent og ryddig, og våre gjester skal vite at vi setter renhold øverst på agendaen, sier kommunikasjonssjef på The Thief, Siri Løining Kolderup.

Grand Hotel RicaKarl

Johans gate 31, 0159 Oslo

 • Om hotellet: En del av Rica Hotels som har nærmere 80 hoteller i Norge og Sverige. Ærverdige Grand Hotel er et internasjonalt topphotell som har vunnet flere priser, og er kjent for å huse store stjerner. Blant flere har Sarah Jessica Parker, Tom Cruise og Barack Obama overnattet her.

 • Vi betalte: 2316,-

 • Slik gjorde de det i testen: Lite flekker generelt, men noe skitten fjernkontroll. Mye blodflekker i senga og ekstremt mye hår i sofa bak puter og noe i senga.

 • Høyeste måling med ATP: Vinduskarm (47.882)

 • Påvist sæd: Nei.

 • Hotellet svarer: – Dette var ikke gøy å høre, her har det glippet på rutiner, for slik skal det ikke være. Vi er et førsteklasses hotell og når vi blir avslørt på rutinesvikt er det veldig kjedelig. Håret dere fant i sofaen stammer sannsynligvis fra to syntetiske pynteputer som avgir små svarte hår ved risting, som kan ligne på skjegg. Alle rom skal støvsuges hver dag, og blodflekker i sengen skal ikke forekomme. Vi vil ta tak i dette med en gang og gjennomgå rutinene våre. Det høres ut som vi bør begynne med slikte tester selv, sier administrerende direktør på Grand Hotel, Fredrikke Næss.

Radisson Blu Plaza

Sonja Henies plass 3, 0185 Oslo

 • Om hotellet:

   OSLO PLAZA: Kjønnshår på badet. TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen. OSLO PLAZA: Kjønnshår på badet. TV 2 hjelper deg/Chris-Erik Kristoffersen.

  En del av den amerikanske hotellkjeden Radisson Hotels, som har 435 hoteller i 61 land. Radisson Blu Plaza, også kalt Oslo Plaza, er Norges høyeste og største hotell, og har blitt et landemerke i Oslo.
 • Vi betalte:

  1765,-

 • Slik gjorde de det i testen: Mye flekker på vegger og på stol i hjørnet, svarte fuger i dusjen på badet, tyder på muggsopp, diverse hår i dusjen, blodflekker i senga og to tånegler på madrassen.

 • Høyeste måling med ATP:

  Badekar (17.575)

 • Påvist sæd:

  Ja, på stol i hjørnet.

 • Hotellet svarer:

  – Dette ser vi seriøst på og vi beklager dette på det sterkeste. Selvfølgelig skal alle rom være rene hos oss, og vi kommer til å se på rutiner og hvordan vi skal angripe dette fremover. Akkurat nå er alle baderommene under renovering, så det var beklagelig at dere fikk et rom vi ikke har rukket å ta enda. At dere fant tånegler i sengen overrasker meg, for de er helt nye. Nå må vi bare skjerpe oss, sier administrerende direktør på Radisson Blu Plaza, Terje Hellebust.

Personvernpolicy