Charterturer innstilles på grunn av ebola-frykt

En helsearbeider fra Leger Uten Grenser i Liberia, et av landene som er rammet av ebola-utbruddet. Foto: Reuters / NTB scanpix
En helsearbeider fra Leger Uten Grenser i Liberia, et av landene som er rammet av ebola-utbruddet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Turoperatøren Ving i Sverige stanser sine charterturer til Gambia på grunn av ebola-utbruddet i regionen. Ving i Norge avventer utviklingen.

Det svenske selskapet besluttet tirsdag å innstille sine

charterturer til det vestafrikanske landet fram til jul. Deretter vil de vurdere situasjonen for resten av sesongen.

Det er ikke påvist ebola verken i Gambia eller nabolandet Senegal, heller ikke i Guinea Bissau sør for Senegal. Men det er faren for smitte i regionen som gjør at flygningene innstilles, kombinert med mindre etterspørsel etter reiser, opplyser talskvinne Anna Hagberg i Ving til The Gambia.

Turistsesongen i Gambia strekker seg fra oktober til april, og Ving i Sverige har vanligvis flyginger hele sesongen.

Les også: Ebola-smittet WHO-ansatt skal behandles i Hamburg

Følger utviklingen

I Norge har Ving en langt kortere sesong, med flygninger fra 1. desember til slutten av februar. Selskapet har ennå ikke tatt noen avgjørelse, men følger utviklingen tett.

– Det er jo ikke påvist noe utbrudd i Gambia. Den første flygningen ligger dessuten så pass langt fram i tid at vi foreløpig ikke ser noen grunn til å avlyse. Men dette er noe vi vurderer fortløpende, og vi har nær dialog med Utenriksdepartementet, sier kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum i Ving til NTB.

Norske myndigheter oppdaterte tirsdag sitt reiseråd i forbindelse med ebola-utbruddet. Nordmenn frarådes nå å reise til eller oppholde seg i Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Formuleringen er en av dem som brukes om land som er rammet av politisk uro, vold eller konflikt og er det strengeste av Utenriksdepartementets standard reiseråd.

– Utover høsten vil vi se an ebola-utviklingen i Vest-Afrika. Vi ser også på antall bestillinger vi får på disse turene. Det er mulig interessen svekkes på grunn av omtalen i mediene, sier Fossum.

Gambia er det minste landet på det afrikanske kontinentet, og det er helt omsluttet av sitt naboland Senegal. Landet, som har to millioner innbyggere, er også et av de aller fattigste i Afrika. Det har blitt et populært feriemål for europeere, og landet er sterkt avhengig av turismen.

Les også: UD fraråder reiser til ebola-rammede land

Lav risiko i Norge

Ebola-utbruddet ble oppdaget i Guinea i februar i år. Siden har sykdommen spredd seg til nabolandene Sierra Leone og Liberia, og det er også rapportert om et mindre antall pasienter i Nigeria.

Det er meldt om 2.600 tilfeller i disse landene, og om lag 60 prosent av de smittede er døde. Det er en risiko for at sykdommen i tiden framover kan spre seg til andre land i området.

– Det pågående ebola-utbruddet i Vest-Afrika er alvorlig på grunn av utbruddets størrelse og dødeligheten av sykdommen. Risiko for smitte til Norge er imidlertid lav, skriver Folkehelseinstituttet.

Norske helsemyndigheter følger situasjonen nøye og følger opp Verdens helseorganisasjons vurderinger og råd.

Personvernpolicy