Slik ser det ut når Londons ikoniske klokke Big Ben vaskes

Foto: REUTERS/Toby Melville / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare-bare å vedlikeholde den enorme klokken i London sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med ørepropper som skal dempe lyden fra Big Bens klokketårn, har et team med klatrere denne uken gitt seg i kast med den store oppgaven å rengjøre det ikoniske landemerket.

De fire spesialistene heiser seg nedover tårnet for å gjennomføre vedlikeholdsarbeidet, med vernehjelmer på hodet, bøtter i beltet og kluter i hånd.

De fire urskivene på tårnet som heter Elizabeth Tower ble sist rengjort i 2010. I tillegg til å fjerne møkk som har samlet seg siden den gang, skal ekspertteamet undersøke nummerskiven for skader.

Se en svimlende video av vaskingen nederst i saken.

– Big Ben er et av Storbritannias viktigste ikoner, og det å rengjøre «The Great Clock» er en viktig del av vedlikeholdsarbeidet, sier Steve Jaggs, som er ansvarlig for arbeidet, ifølge AFP Relaxnews.

Han forklarer at prosessen er kompleks og krever at man tåler høyder godt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Londons Big Ben blir «Elizabeth-tårnet»

Tikker videre

Hver urskive består av 312 deler av hvit opakt glass, som holdes sammen av et rammeverk av jern.

Klokken inni tårnet tikker videre under vedlikeholdsarbeidet, men viserne på utsiden viser 12.00 for å gjøre jobben enklere for renholderne.

Fem dager er satt av til arbeidet, en for hver urskive, med en ekstra dag i tilfelle dårlig vær gjør jobben for risikabel.

Les også: Det skjeve tårn i London

Hvorfor Big Ben?

Tårnet heter altså Elizabeht Tower, og klokka The Great Clock, mens Big Ben egentlig er navnet til den store bjella på toppen av det 96 meter høye tårnet.

Big Ben brukes likevel ofte for å omtale hele tårnet ved det britiske parlamentet.

Det er ifølge AFP Relaxnews to teorier om hvordan Big Ben fikk navnet sitt.

Den mest sannsynlige forklaringen er at den ble oppkalt etter Benjamin Hall, ingeniøren som har fått navnet sitt skrevet inn i bjella, men andre tror den er oppkalt etter Ben Caunt som var stjernebokser på 1850-tallet.