Gollis er Norges styggeste turistattraksjon

KÅRET: Den ni meter lange julenissen Gollis er i dag plassert i et skogholt skjult for turistene, etter at lokalbefolkningen i Lyngen vendte julenissen ryggen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
KÅRET: Den ni meter lange julenissen Gollis er i dag plassert i et skogholt skjult for turistene, etter at lokalbefolkningen i Lyngen vendte julenissen ryggen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julenissen Gollis splittet en hel kommune. Likevel åpner ordføreren for å skaffe flere kjempenisser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LYNGSEIDET (ABC NYHETER): Gollis er forhatt av lokalbefolkningen, men uten tvil turistattraksjonen som satt Lyngseidet på kartet.

Den ni meter høye nissen er i dag plassert i et skogholt skjult for turistene, men mange tar seg likevel bryet med å finne ham.

Tidligere sto han på ferjekaia i sentrum av Lyngen kommune, men etter store protester ble han altså flyttet.

– Han har det helt sikkert ikke så bra der han står alene. Gollis burde hatt en mer sentral plass i bygda, sier Werner Kiil, tidligere ordfører i Lyngen, til ABC Nyheter.

Les også: Her er julen big business

Kom til under fuktig møte

Han er en av skaperne av den enorme nissen. Kiil fikk ideen under et julemøte med Ola O.K. Giæver jr. og rederieier Kjell Bjørklid.

Nissen ble støpt i lokalet til Lyngen Plast på Lyngseidet og fraktet til ferjekai i 1992, men mens Gollis fikk massiv omtale i norske og utenlandske medier, vendte lokalbefolkningen ryggen til nissefar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SKAPER: Tidligere ordfører i Lyngen kommune Werner Kiil er fornøyd med oppmerksomheten julenissen Gollis har fått. Foto: Steffen Zachariassen / ABC NyheterSKAPER: Tidligere ordfører i Lyngen kommune Werner Kiil er fornøyd med oppmerksomheten julenissen Gollis har fått. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

– Det var ikke uventet. Når det skjer så store ting i en kommune får man tilhengere og motstandere. Dette må man regner med og det var lenge en stor debatt om hans person, sier Kiil.

I 1997 ble Gollis kåret til landets styggeste turistattraksjon i VG, men skaperne ser ikke ut til å ha noe imot kåringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jo nærmere du kommer nissen, jo styggere blir han. Gollis gjør seg best på avstand, sier han.

Les også: Spøkelsesbyen som ble vekket til live

Populær blant turistene

Ifølge Nordlys ble kjempenissen lagt ut for salg på Finn.no, der det het at nissen selges til høystbydende.

– Det var ikke sånn at vi prøvde å bli kvitt ham. Det var nok heller en person som prøvde å være litt morsom, sier Kiil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nissen er fortsatt et yndet fotoobjekt for folk som kjører innom Lyngen.

– På det verste var det en enorm etterspørsel etter fotoruller på nærbutikken. De klarte rett og slett ikke få inn nok ruller til å dekke etterspørselen fra turistene som kom hit. I dag er det annerledes ettersom han er gjemt og turistene ikke ser ham før de er på fjorden, sier den tidligere ordføreren.

Les også: - Hjelp, vi skal kjøre romskip

Saken fortsetter under bildetGIGANT: Den høye nissen måtte finne seg i å få plass skjult bak trærne i Lyngseidet, men likevel ruver den høyt. Foto: Hanna Sikkeland / ABC NyheterGIGANT: Den høye nissen måtte finne seg i å få plass skjult bak trærne i Lyngseidet, men likevel ruver den høyt. Foto: Hanna Sikkeland / ABC Nyheter

– Er glad i Gollis

BEGEISTRET: Ordfører i Lyngen kommune ønsker seg flere nisser til kommunen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC NyheterBEGEISTRET: Ordfører i Lyngen kommune ønsker seg flere nisser til kommunen. Foto: Steffen Zachariassen / ABC Nyheter

Til tross for kritikken er Kiil fortsatt begeistret for nissefar.

– Jeg er jo glad i ham. Gollis er en flott kar som har sin plass her i Lyngen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tror du lyngsværinger får julegaver selv om de har vært slemme mot han?

– Absolutt. Det ser bra ut for dem i år også. Nissefar er ikke langsint, så han er fortsatt god og overrasker nok mange med julegaver i år, svarer Kiil.

Les også: Kjør over eventyrøya på fem minutter

Kan bli flere nisser

Nåværende ordfører i Lyngen kommune Søvli Jensen forteller at hun er svært begeistret for å ha nissefar blant folket.

– Jeg har blitt fryktelig glad i ham, sier Jensen til ABC Nyheter.

Selv om bygda ikke er like begeistret for nissefar åpner ordføreren for at det kan komme en nissefamilieforøkelse i Lyngen.

– Jeg synes han fortjener litt selskap der han står, og håper vi får en nissefamilie her i Lyngen en gang i fremtiden, sier hun entusiastisk.