Opplev St. Petersburg uten visum

VINTERPALASSET: En del av museet Eremitasjen og en av hovedattraksjonene i St. Petersburg. FOTO: Frode Hansen / VG / NTB scanpix Last ned høyoppløselig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smutthullet gjennom visumreglene til Russland går via ferge. Da har du 72 timer til å oppleve en av verdens vakreste byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Reisefakta
* St.Peter Line-fergen Princess Maria mellom Helsinki og St.Petersburg:

Høysesong: fra 47 til 533 euro én vei.

Lavsesong: fra 21til 410 euro én vei.

Priser avhenger av standard på kabinen og hvilken dag i uken du drar.

* Det er også mulig å ta cruisebåten Princess Anastasia, som går mellom St.Petersburg, Helsinki, Stockholm og Tallinn.

* Hvis du reiser med bil, må du ha russisk visum.

* Valuta: 100 NOK tilsvarer cirka 572 russiske rubler (RUB).

(Kilde: St. Peter Line)

ST. PETERSBURG, RUSSLAND: Russlands nest største by sammenlignes gjerne med Venezia, med sine mange kanaler. Her er brede avenyer og åpne plasser, samt storslåtte historiske bygg som står på UNESCOs verdensarvliste. Noen av Russlands aller viktigste forfattere har dessuten virket i byen.

For å oppleve St. Petersburg må du i utgangspunktet søke om visum, som kan ta opptil 10 arbeidsdager. Nye visumregler diskuteres nå, men foreløpig finnes ett visumfritt alternativ: Fra Stockholm, Helsinki og Tallinn kan du ta fergen St. Peter Line og gå i land uten visum, mot at du ikke tilbringer mer enn 72 timer i byen. Du må imidlertid melde deg på en organisert tur, minimum må du kjøpe billett til shuttlebussen City Bus Tour, der du kan gå av og på etter ønske.

– Du kan bo på hvilket hotell du vil, men du må ha bookingbekreftelse fra hotellet før du reiser, sier Polina Kuzmenko, leder for internasjonal salgsavdeling ved St. Peter Line.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forteller at det er forskjeller mellom nasjonaliteter på hvorvidt de ønsker å oppleve byen i gruppe eller på egen hånd.

– Asiater vil reise i grupper, europeere – bortsett fra tyskere – foretrekker å reise på egenhånd, forteller hun.

Båttur

Med kun 72 timer til rådighet, hvor bør du begynne?

– Byen er så overveldende på historie, at du må velge noen få ting. Ellers kan St. Petersburg bli utmattende, sier Helge Baardseth, redaktør i reisemagasinet Vagabond.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjonert journalist og forfatter Jahn Otto Johansen har skrevet reiseguiden «St. Petersburg», i tillegg til flere bøker om politikk i Russland. Hans første råd er en båttur langs elven Neva og kanalene.

– Da får man for alvor sett hvor utrolig arkitektur St. Petersburg har, og hvor influert byen var av Europa da den ble bygget, sier han.

Da tsar Peter den store startet byggingen av byen tidlig på 1700-tallet, var det ved hjelp av flere titusen tvangsarbeidere, og med en intensjon om å kunne konkurrere med Paris' og Romas strålende arkitektur. Den aller første bygningen som ble reist, var Peter-Paul-festningen, med sitt gylne, 122 meter høye spir.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Museer og kirker

– Jeg ville selvfølgelig også gått på museer, først og fremst Eremitasjen, sier Johansen.

Eremitasjen er et av verdens viktigste kunstmuseer og huser blant annet en svært eksklusiv samling av store europeiske kunstnere, deriblant hovedverk av Rembrandt og Rubens, i tillegg til de russiske kronjuvelene og mye mer.

– Der ville jeg satt meg rolig ned i avdelingen for nederlandske malere, sier han.

Eremitasjen omfatter det nydelige Vinterpalasset, som har grønn fasade i barokkstil. Æren for palassets utseende har den italienske arkitekten Bartolomeo Rastrelli, som var en av flere europeiske arkitekter som ble hentet inn for å forme St. Petersburg.

Det er også høyst anbefalt å besøke noen av de mest kjente kirkene i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Isak-katedralen med sin store, gylne kuppel er imponerende, men også Kazan-katedralen er spesiell, sier Baardseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For ikke å glemme Oppstandelseskirken (også kalt Blodskirken), et «må-se» ifølge guidebøkene, bygget på stedet der tsar Aleksander II ble myrdet i 1881, med fargerike små kupler og mosaikk innvendig.

Kanskje får du også tid til å besøke Mariinskij-teatret, Filharmonien eller Katarinapalasset.

I Dostojevskijs fotspor

Russlands store forfattere Dostojevskij, Pusjkin og Gogol har alle bodd og skrevet i St. Petersburg, og brukt byen som scene i sine litterære verker. «Forbrytelse og straff» ble til her, og Pusjkin døde som følge av en pistolduell i byen. Forfatteren Geir Pollen har bodd sju år i St. Petersburg og arrangert litterære vandringer.

– Et besøk på Sennaja plosjad (Høytorget) og kvartalene rundt er obligatorisk. Her bodde Dostojevskij i lange perioder, og her plasserte han sine litterære «helter», for eksempel Raskolnikov. Gogol bodde også i området, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I det som nå er Dostojevskij-museet skrev forfatteren «Brødrene Karamazov».

– En vandring på Nevskij Prospekt hører også med. Gogol skrev om gaten, og her lå bokhandlere og litterære salonger som Pusjkin frekventerte, sier Pollen.

Den 25 meter brede hovedgaten ble opprinnelig konstruert for å transportere nødvendig bygningsutstyr fra lenger inn i Russland.

Når sulten melder seg, anbefaler Pollen en av de tallrike georgiske, azerbadjanske eller armenske restaurantene. Johansen liker en såkalt Stolovaya; enkle russiske restauranter med gode supper. Måltidet kan avsluttes med en is. Noe overraskende, kanskje:

– Russland har faktisk Europas beste iskrem, sier Johansen.

Ni på topp

* Eremitasjen

* Isak-katedralen

* Det russiske museet

* Oppstandelseskirken* Slottsanlegget Tsarskoje Selo, inkludert Katarinapalasset

* Ballettforestilling i Mariinskij-teatret

* Peter-Paul-festningen* Båttur på Neva og kanalene

* Besøk i en banya (dampbad)

(Kilde: Lonely Planet: «St. Petersburg»)