- Hjelp, vi skal kjøre romskip

UT I ROMMET: ABC Nyheters reportere Aurora og Sverre drar på liksomreise til verdensrommet for å forske på nordlyset. Allerede på briefingen skjønner vi at reisen vil inkludere utfordringer i beste Hollywood-stil. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
UT I ROMMET: ABC Nyheters reportere Aurora og Sverre drar på liksomreise til verdensrommet for å forske på nordlyset. Allerede på briefingen skjønner vi at reisen vil inkludere utfordringer i beste Hollywood-stil. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Artikkelen fortsetter under annonsen

På Andenes kan du prøve deg som besetningsmedlem på romskip. Men du bør ikke reise ut i verdensrommet med hvem som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er Romskipet Aurora:

I april i år åpnet Romskipet Aurora rett utenfor Andenes i Vesterålen. Romskipet Aurora er et lærings- og besøkssenter knyttet til virksomheten på Andøya Space Center, hvor du legger ut på en virtuell reise sammen med andre besøkende. Dere skal opp i rommet og inn i nordlyset, mens dere utfører forskningsoppgaver til ferden.

Alle som jobber her er kledd i tøffe, blå "romdrakter", lik dem som brukes av folk i NASA.

Opplegget egner seg for vanlige personer og som teambuilding for bedrifter, som kan bruke faciliteter på anlegget til møter og kombinere det med en tur ut i rommet.

- Noe for alle

Seksjonsleder Carmen Maria Sanchez Martin har ansvar for opplevelsesdelen av senteret, med Spaceship Aurora.

- Sommersesongen her åpnet 15. juni, og så langt har vi hatt mange besøkende. I hvert fall 1500 har vært innom, kanskje mer. De neste ukene håper vi på flere fra Sør-Europa, for august er den viktigste feriemåneden der, forteller Sanchez Martin.

Hun mener senteret har mye å tilby for alle. Også ganske små barn har glede av å prøve seg i "rommet", har de sett. Det til tross for at det som skjer inne på opplevelsessenteret og under "oppdraget", som de kaller den virtuelle turen med Romskipet Aurora, foregår på engelsk.

- Barna synes det er spennende selv om de ikke forstår språket. I romskipet er det farger som blinker på skjermen, så det er ganske intuitivt.

- Her om dagen var det en 3-4-åring som deltok med familien sin. Mens foreldrene tok det veldig alvorlig, men strevde litt med å henge med, kom den lille jenta og trykket der hun skulle, der det blinket.

Opplegg for skoleklasser

Senteret var opprinnelig tenkt som et utdanningssenter, og de har allerede hatt besøk av en rekke skoleklasser. Med stort hell.

- Da har de fått undervisning om nordlys på skolen i forkant, så kommer de hit og får prøve et fullt oppdrag, med både tur ut i rommet og oppskytning av forskningssatellitter, sier Anneline Laupstad, som jobber som guide, til ABC Nyheter.

Hvor? Andøya i Vesterålen, Nordland.

Hvordan komme dit? Både Norwegian og Widerøe flyr til Andenes. Senteret ligger ikke langt fra flyplassen.

Åpningstider: Romskipet Aurora har åpent hele året. I sommersesongen som varer til 15. august, er det åpent fra 10.00 til 18.00 hver dag, inkludert helgen. Resten av året mandag til fredag fra 09.00 til 15.00. (Stengt i helgene.)

ANDENES (ABC Nyheter): Lett nervøse entrer vi Romskipet Aurora på Andenes Space Center. Vi skal på liksomreise til verdensrommet. Vi skal inn i nordlyset i romskip.

Allerede under briefingen skjønner vi at reisen vil inkludere utfordringer i beste Hollywood-stil. Samarbeid og innlevelse vil være essensielt i dette høyteknologiske rollespillet. Vi har fått på oss romdrakter og funnet våre posisjoner.

ABC Nyheters Aurora har fått rollen som navigatør på denne virtuelle ferden opp i sfæren. Kollega Sverre har ansvaret for kommunikasjon. Til pilot og controller utpekes et ektepar hvis nasjonalitet forblir usagt av respekt for Nederland. De er begge rundt seksti år og, tja, kjennetegnes kanskje ikke primært for sin evne til å delta i rollespill.

Hver av oss om bord har fått våre egne oppgaver som må løses. Feiler vi kan det få katastrofale følger på denne fiktive ferden. Vi ser inn i skjermene våre og går løs på oppgavene. Her er det viktig å jobbe i team.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fra i dag kan du kjøre Segway i Norge

200.000 kilometer fra jorda

Vår space commander Mette fra romsenteret er med på ferden. Rolig instruerer og informerer hun oss underveis. Om oppgavene vi må løse gir hun et relativt tydelig hint:

- Trykk der det blinker blått på skjermen, så pleier det å gå greit, sier hun med et smil.

Den mannlige piloten trykker på et vilkårlig sted et par ganger uten nevneverdig innlevelse. Kona hans titter på et blinkende lys på skjermen uten å foreta seg noe. Hun har for øvrig valgt å reise på denne ferden stående foran skjermen sin, noe som fremstår som et modig valg, all den tid vi andre har valgt å sitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at vi har utført diverse oppgaver, er vi endelig i liksomrommet! Det føles nærmest på kroppen. I vinduet i front ser vi verdensrommet åpenbare seg på vår ferd 200.000 kilometer fra planeten vår. Aurora og Sverre jubler stille. Ekteparet forblir uaffisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kunne vært interessant å vite hvem av dem som kom på ideen om at de skulle teste ut romskip denne fredagen i august. Men vi får oss aldri til å spørre.

Les også: Se Hitlers Disney-skatt

Ett sekund for sent

Så begynner trøbbelet. En kraftig solstorm må forseres. Strålingen er ekstremt sterk, får vi høre. Kapteinen leer ikke en muskel. Enten er han paralysert av skrekk. Eller så lurer han på om han kommer til å se elg på norgesferien med kona. Norge er jo et flott land med mye natur og rikt dyreliv. Noorse dieren zijn prima, tenker han kanskje og titter tomt på skjermen foran seg.

Ut av vinduet kan vi se at vi nærmer oss jorda. Vi må treffe atmosfæren i riktig vinkel. Er den for bratt brenner vi opp, er den for flat blir vi kastet ut i verdensrommet igjen. Navigatør Aurora klarer brasene med bravur. Godt er det, for våre liv avhenger av at alle leverer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det kapteinens tur. Han skal trykke på en stor rød knapp i høyre hjørne. Knappen er heldigvis ikke spesielt vanskelig å oppdage. Den er som sagt rød og stor. Det telles ned til 0. På 0 skal han trykke. Han trykker et sekund for sent.

Det samme skjer faktisk hver gang han skal trykke på den røde knappen med påskriften "FIRE". Det er en del ganger i løpet av turen. Ett sekund for sent hver eneste gang. Han er i hvert fall konsekvent, det skal han ha.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er tørrfisken alt annet en tørr

- We need your help now

Så går strømmen om bord, og kontakten med romsenteret mistes. Mette fra romsenteret griper inn.

- Vi trenger piloten bak her for å få systemet i gang igjen, sier hun høflig på engelsk. Piloten velger å ta seg god tid, muligens for å riste av seg det største sjokket, alternativt tenke på om han husket å låse døren til bobilen, før han til slutt reiser seg og går motvillig noen skritt bakover i romskipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- We need your help now. Our lives depend on you, sier Sverre oppmuntrende, men får null respons fra besetningsmedlemmet på topp.

"Benzine is zeker duur in Noorwegen", er det som om han tenker idet space commander Mette nærmest må trykke på to lysende knapper for ham.

Les også: Norges mest berømte veiskilt

Velg reisefølge med omhu!

Heldigvis går det bra. Vi kommer tilbake til jorda like hele, med tre besetningsmedlemmer sittende i sine seter, og det fjerde stående ved en skjerm hun fortsatt trykker helt vilkårlig på.

På vei bort fra romsenteret er vi begeistret og to diplomer for god innsats rikere. Men det er én tanke vi ikke klarer fri oss fra:

Når romturismen en gang tar av, i en ikke altfor fjern fremtid, så vil vi nok velge vårt reisefølge med omhu.

Da er det ikke sikkert at et hvilket som helst ektepar, fra la oss si Nederland, vil stå øverst på listen.