- Hjelp, vi skal kjøre romskip

UT I ROMMET: ABC Nyheters reportere Aurora og Sverre drar på liksomreise til verdensrommet for å forske på nordlyset. Allerede på briefingen skjønner vi at reisen vil inkludere utfordringer i beste Hollywood-stil. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
UT I ROMMET: ABC Nyheters reportere Aurora og Sverre drar på liksomreise til verdensrommet for å forske på nordlyset. Allerede på briefingen skjønner vi at reisen vil inkludere utfordringer i beste Hollywood-stil. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

På Andenes kan du prøve deg som besetningsmedlem på romskip. Men du bør ikke reise ut i verdensrommet med hvem som helst.

Dette er Romskipet Aurora:

I april i år åpnet Romskipet Aurora rett utenfor Andenes i Vesterålen. Romskipet Aurora er et lærings- og besøkssenter knyttet til virksomheten på Andøya Space Center, hvor du legger ut på en virtuell reise sammen med andre besøkende. Dere skal opp i rommet og inn i nordlyset, mens dere utfører forskningsoppgaver til ferden.

Alle som jobber her er kledd i tøffe, blå "romdrakter", lik dem som brukes av folk i NASA.

Opplegget egner seg for vanlige personer og som teambuilding for bedrifter, som kan bruke faciliteter på anlegget til møter og kombinere det med en tur ut i rommet.

- Noe for alle

Seksjonsleder Carmen Maria Sanchez Martin har ansvar for opplevelsesdelen av senteret, med Spaceship Aurora.

- Sommersesongen her åpnet 15. juni, og så langt har vi hatt mange besøkende. I hvert fall 1500 har vært innom, kanskje mer. De neste ukene håper vi på flere fra Sør-Europa, for august er den viktigste feriemåneden der, forteller Sanchez Martin.

Hun mener senteret har mye å tilby for alle. Også ganske små barn har glede av å prøve seg i "rommet", har de sett. Det til tross for at det som skjer inne på opplevelsessenteret og under "oppdraget", som de kaller den virtuelle turen med Romskipet Aurora, foregår på engelsk.

- Barna synes det er spennende selv om de ikke forstår språket. I romskipet er det farger som blinker på skjermen, så det er ganske intuitivt.

- Her om dagen var det en 3-4-åring som deltok med familien sin. Mens foreldrene tok det veldig alvorlig, men strevde litt med å henge med, kom den lille jenta og trykket der hun skulle, der det blinket.

Opplegg for skoleklasser

Senteret var opprinnelig tenkt som et utdanningssenter, og de har allerede hatt besøk av en rekke skoleklasser. Med stort hell.

- Da har de fått undervisning om nordlys på skolen i forkant, så kommer de hit og får prøve et fullt oppdrag, med både tur ut i rommet og oppskytning av forskningssatellitter, sier Anneline Laupstad, som jobber som guide, til ABC Nyheter.

Hvor? Andøya i Vesterålen, Nordland.

Hvordan komme dit? Både Norwegian og Widerøe flyr til Andenes. Senteret ligger ikke langt fra flyplassen.

Åpningstider: Romskipet Aurora har åpent hele året. I sommersesongen som varer til 15. august, er det åpent fra 10.00 til 18.00 hver dag, inkludert helgen. Resten av året mandag til fredag fra 09.00 til 15.00. (Stengt i helgene.)

ANDENES (ABC Nyheter): Lett nervøse entrer vi Romskipet Aurora på Andenes Space Center. Vi skal på liksomreise til verdensrommet. Vi skal inn i nordlyset i romskip.

Allerede under briefingen skjønner vi at reisen vil inkludere utfordringer i beste Hollywood-stil. Samarbeid og innlevelse vil være essensielt i dette høyteknologiske rollespillet. Vi har fått på oss romdrakter og funnet våre posisjoner.

ABC Nyheters Aurora har fått rollen som navigatør på denne virtuelle ferden opp i sfæren. Kollega Sverre har ansvaret for kommunikasjon. Til pilot og controller utpekes et ektepar hvis nasjonalitet forblir usagt av respekt for Nederland. De er begge rundt seksti år og, tja, kjennetegnes kanskje ikke primært for sin evne til å delta i rollespill.

Hver av oss om bord har fått våre egne oppgaver som må løses. Feiler vi kan det få katastrofale følger på denne fiktive ferden. Vi ser inn i skjermene våre og går løs på oppgavene. Her er det viktig å jobbe i team.

Les også: Fra i dag kan du kjøre Segway i Norge

200.000 kilometer fra jorda

Vår space commander Mette fra romsenteret er med på ferden. Rolig instruerer og informerer hun oss underveis. Om oppgavene vi må løse gir hun et relativt tydelig hint:

- Trykk der det blinker blått på skjermen, så pleier det å gå greit, sier hun med et smil.

Den mannlige piloten trykker på et vilkårlig sted et par ganger uten nevneverdig innlevelse. Kona hans titter på et blinkende lys på skjermen uten å foreta seg noe. Hun har for øvrig valgt å reise på denne ferden stående foran skjermen sin, noe som fremstår som et modig valg, all den tid vi andre har valgt å sitte.

Etter at vi har utført diverse oppgaver, er vi endelig i liksomrommet! Det føles nærmest på kroppen. I vinduet i front ser vi verdensrommet åpenbare seg på vår ferd 200.000 kilometer fra planeten vår. Aurora og Sverre jubler stille. Ekteparet forblir uaffisert.

Det kunne vært interessant å vite hvem av dem som kom på ideen om at de skulle teste ut romskip denne fredagen i august. Men vi får oss aldri til å spørre.

Les også: Se Hitlers Disney-skatt

Ett sekund for sent

Så begynner trøbbelet. En kraftig solstorm må forseres. Strålingen er ekstremt sterk, får vi høre. Kapteinen leer ikke en muskel. Enten er han paralysert av skrekk. Eller så lurer han på om han kommer til å se elg på norgesferien med kona. Norge er jo et flott land med mye natur og rikt dyreliv. Noorse dieren zijn prima, tenker han kanskje og titter tomt på skjermen foran seg.

Ut av vinduet kan vi se at vi nærmer oss jorda. Vi må treffe atmosfæren i riktig vinkel. Er den for bratt brenner vi opp, er den for flat blir vi kastet ut i verdensrommet igjen. Navigatør Aurora klarer brasene med bravur. Godt er det, for våre liv avhenger av at alle leverer.

Nå er det kapteinens tur. Han skal trykke på en stor rød knapp i høyre hjørne. Knappen er heldigvis ikke spesielt vanskelig å oppdage. Den er som sagt rød og stor. Det telles ned til 0. På 0 skal han trykke. Han trykker et sekund for sent.

Det samme skjer faktisk hver gang han skal trykke på den røde knappen med påskriften "FIRE". Det er en del ganger i løpet av turen. Ett sekund for sent hver eneste gang. Han er i hvert fall konsekvent, det skal han ha.

Les også: Her er tørrfisken alt annet en tørr

- We need your help now

Så går strømmen om bord, og kontakten med romsenteret mistes. Mette fra romsenteret griper inn.

- Vi trenger piloten bak her for å få systemet i gang igjen, sier hun høflig på engelsk. Piloten velger å ta seg god tid, muligens for å riste av seg det største sjokket, alternativt tenke på om han husket å låse døren til bobilen, før han til slutt reiser seg og går motvillig noen skritt bakover i romskipet.

- We need your help now. Our lives depend on you, sier Sverre oppmuntrende, men får null respons fra besetningsmedlemmet på topp.

"Benzine is zeker duur in Noorwegen", er det som om han tenker idet space commander Mette nærmest må trykke på to lysende knapper for ham.

Les også: Norges mest berømte veiskilt

Velg reisefølge med omhu!

Heldigvis går det bra. Vi kommer tilbake til jorda like hele, med tre besetningsmedlemmer sittende i sine seter, og det fjerde stående ved en skjerm hun fortsatt trykker helt vilkårlig på.

På vei bort fra romsenteret er vi begeistret og to diplomer for god innsats rikere. Men det er én tanke vi ikke klarer fri oss fra:

Når romturismen en gang tar av, i en ikke altfor fjern fremtid, så vil vi nok velge vårt reisefølge med omhu.

Da er det ikke sikkert at et hvilket som helst ektepar, fra la oss si Nederland, vil stå øverst på listen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:44 BT: Nytt coronadødsfall i Bergen - dermed er 100 døde i Norge17:26 – Bernie Sanders trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp17:03 Anne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24 Seks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22 POD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17 Eier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24 Nordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45 VG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05 96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44 Slik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38 260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30 To dømt for voldtekt av ung gutt13:26 Slik håndterer du corona-angsten13:12 Analyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03 Lurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44 Solskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16 Skytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06 Nedbør over hele landet i påsken10:44 Trump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38 Forsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19 Johnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56 Haaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55 Mann siktet for drap på kona i Trondheim08:10 Rakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02 Riise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44 Go-Ahead dropper togavganger07:30 Trump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27 Countrylegenden John Prine er død07:05 Statsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00 Ingen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59 Dette skjer i dag05:50 Dette skjedde i natt05:30 Koronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30 Koronakrisen samler italienerne politisk05:17 6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00 FHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07 Tallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36 USAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38 Lærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00 Wuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39 Støre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14 Utvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04 Sykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53 Helsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28 Mann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10 Nordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09 Dansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35 Lørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30 Flere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28 Kommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12 Ekspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57 Dødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38 Sissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25 Kontroll på brann i Ålesund sentrum19:23 Norske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16 Kinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09 Oslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02 Solskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57 Nytt coronadødsfall i Stavanger18:44 Mann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24 Flere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14 Mann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11 Trumps pressetalskvinne slutter16:56 Har vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22 Politiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07 Hytteforbudet oppheves15:12 Kultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10 Johannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49 Vi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10 Mot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47 Fagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17 Person funnet død i fjæra i Trondheim13:14 Israel slår tilbake mot corona-påstander12:09 New Zealands helseminister sier han er en idiot12:01 Schmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58 Oslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19 Erna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15 Medlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42 Enige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29 Riise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57 Overvekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39 Flytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05 Her ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58 Far dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25 Her er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15 50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Gigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53 Virusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45 5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57 Trump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23 Kardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08 Siktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08 30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38 Mann drept av hai i Australia01:11 Nominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40 Johnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28 Trump ber for sin venn Boris Johnson23:57 Stoltenberg ønsker Johnson god bedring
Siste nytt
17:44NorgeBT: Nytt coronadødsfall i Bergen - dermed er 100 døde i Norge17:26Verden– Bernie Sanders trekker seg fra Demokratenes nominasjonskamp17:03NorgeAnne Rimmen er blitt mamma til en liten jente16:24NorgeSeks nye coronadødsfall ved sykehjem i Oslo16:22Helse og livsstilPOD-sjef Benedicte Bjørnland mistet tanten til corona: – Svært trist at Alfhilds liv skulle ende slik16:17NorgeEier av frisørsalong fikk forelegg på 15.000 kroner15:24ForbrukerNordmenns bruk av bankkort stupte i mars14:45SportVG: Sveitsisk toppklubb byr millioner for Godset-spiller14:05Verden96 nye coronadødsfall i Sverige: – Hovedfokus i epidemien flytter seg13:44NorgeSlik skal skolene og barnehagene holdes smittefrie13:38Norge260 innsatte løslatt fra fengsel før tiden – alle innsatte er nå på enerom13:30NorgeTo dømt for voldtekt av ung gutt13:26HelseSlik håndterer du corona-angsten13:12NorgeAnalyse: Norske barn har tapt kunnskap verdt rundt to milliarder kroner13:03VerdenLurt av falsk profil – meldte at Boris Johnson var død11:44SportSolskjær om overgangsvinduet: – Kan komme en situasjon som vi kan utnytte11:16SportSkytetreneren om Stina Nilsson: Ingen andre i verden gjør dette11:06NorgeNedbør over hele landet i påsken10:44VerdenTrump langer ut mot Sverige – Tegnell svarer09:38Helse og livsstilForsker slår alarm om vektøkning blant unge jenter09:19VerdenJohnsons tilstand stabil etter enda en natt på intensiven08:56SportHaaland lovpriser Solskjær for gjennombruddet i Molde: – Jeg gir mye «kred» til ham for det08:55NorgeMann siktet for drap på kona i Trondheim08:10VerdenRakettene regner over Libyas hovedstad – stort sykehus rammet08:02SportRiise og datteren til sykehus etter bilulykke07:44NorgeGo-Ahead dropper togavganger07:30VerdenTrump truer med å holde tilbake penger til WHO07:27KulturCountrylegenden John Prine er død07:05VerdenStatsoverhoder coronasyke: – Kan bli en demokratisk utfordring06:00NorgeIngen valgfrihet for foreldrene når skolene åpner igjen05:59NorgeDette skjer i dag05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKoronakrisen: Slik rammes ulike bransjer i Norge05:30VerdenKoronakrisen samler italienerne politisk05:17Norge6.010 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 14705:00NorgeFHI advarer mot urealistisk «nullvisjon»04:07VerdenTallet på koronatilfeller doblet i Kina siste døgn03:36VerdenUSAs fungerende marineminister går av etter å ha latterliggjort kaptein02:38NorgeLærere slitne etter tre uker med hjemmeskole02:00VerdenWuhan-borgerne kastet seg ut av byen etter 11 uker i isolasjon01:39NorgeStøre varsler oppgjør om beredskapen etter virusutbruddet23:14NorgeUtvider påbud om stans i bruk av alle dataverktøy fra Statens vegvesen22:04NorgeSykehuset Innlandet vedtar millionbot etter at pasient døde i 201821:53NorgeHelsedirektoratet ville oppheve hytteforbudet tidligere21:28NorgeMann tiltalt for hatefulle ytringer etter å ha kalt samer for «pest»21:10NorgeNordmenn tar påskehandelen i Sverige tross påfølgende karantenekrav21:09VerdenDansk bordell fikk bot etter flere politibesøk20:35NorgeLørenskog-saken: Politiet tror blodspor kan gi svar20:30NorgeFlere maskerte personer med jernstenger pågrepet i Oslo20:28NorgeKommunene er ikke rustet for oppheving av hytteforbudet, mener ordfører i Bykle20:12PengerEkspertgruppe mener coronaviruset kan skade norsk økonomi i flere år framover19:57VerdenDødstallet i Frankrike har passert 10.00019:38KulturSissel Kyrkjebø om da hun var 20 år: Forelsket og lykkelig19:25NorgeKontroll på brann i Ålesund sentrum19:23ReiseNorske Syden-favoritter kan bli de første til å åpne19:16VerdenKinas «feirer» corona-seieren – gjenåpner dyremarkeder19:09NorgeOslo nærmer seg smittetoppen, mener Folkehelseinstituttet19:02SportSolskjær forsvarer spillerne: – Enkle målskiver18:57NorgeNytt coronadødsfall i Stavanger18:44NorgeMann i 20-årene fløyet til sykehus etter trafikkulykke i Steinkjer17:24VerdenFlere koronadødsfall i New York City enn etter 11. september-angrepet17:14NorgeMann fikk justert smittebot på 40.000 kroner17:11VerdenTrumps pressetalskvinne slutter16:56KulturHar vært skilt i 17 år – nå er de isolert sammen16:22NorgePolitiet har identifisert død kvinne i Trondheim16:07NorgeHytteforbudet oppheves15:12NorgeKultur- og idrettsarrangementer forbys til 15. juni15:10SportJohannes Høsflot Klæbo vil tilbake på sprintlandslaget – må vente på svaret fra skiforbundet14:49Helse og livsstilVi er alle forvist – men ett sted kan vi møtes14:10NorgeMot delvis åpning av skoler og barnehager senere i april13:47NorgeFagdirektør i FHI mener coronagrepet må løsnes13:17NorgePerson funnet død i fjæra i Trondheim13:14VerdenIsrael slår tilbake mot corona-påstander12:09VerdenNew Zealands helseminister sier han er en idiot12:01SportSchmeichel bønnfaller Manchester United om å holde fast ved Solskjær11:58NorgeOslo tingrett sier nei til kravet om å utsette rivingen av Y-blokka11:19NorgeErna Solberg informerer om videre coronatiltak tirsdag ettermiddag10:15VerdenMedlem av Kennedy-familien funnet omkommet08:42PengerEnige om krisepakke på 50 milliarder uten utbytteforbud08:29SportRiise til TV 2: – Trond Fredriksen ødela motivasjonen min som fotballspiller07:57VerdenOvervekt av svarte blant de coronadøde i USA07:39SportFlytting av Paralympics endrer ikke på Skarsteins planer: – Tokyo er fortsatt det store målet07:05VerdenHer ble norske motstandsmenn satt i britisk bur06:58NorgeFar dømt til å betale datter 3,4 millioner etter overgrep06:25NorgeHer er Hareides kriseprosjekter på vei og bane06:15Kultur50 år siden det tok offisielt slutt for Beatles – nå trøster «Let It Be» på nytt i coronatiden06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenGigantisk massegrav funnet i Rwanda04:53NorgeVirusutbruddet stanset bøssebærere -fasteaksjon blir digital04:45Norge5.863 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 10503:57VerdenTrump og Biden begravde stridsøksa i telefonsamtale03:23VerdenKardinal George Pell frifunnet for seksuelle overgrep03:08NorgeSiktede etter storsvindel utleveres ikke på grunn av virusutbruddet02:08Norge30.000 sykehusavtaler avlyst eller utsatt i Helse Bergen01:38VerdenMann drept av hai i Australia01:11VerdenNominasjonsvalget i Wisconsin blir likevel gjennomført00:40VerdenJohnsons sykehusinnleggelse endrer ikke Trumps atferd00:28VerdenTrump ber for sin venn Boris Johnson23:57VerdenStoltenberg ønsker Johnson god bedring
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus