Jennestad Handelssted:En gang så butikkene slik ut

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens andre butikker ble modernisert med interiør og utstyr, stod butikken på Jennestad i Vesterålen imot. Her kan du oppleve butikken som er som frosset i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SORTLAND (ABC Nyheter): I en stor, hvit brygge cirka 10 kilometer nord for Sortland i Vesterålen ligger Jennestad Handelssted. En gang i tiden huset bryggebutikken 14.000 vareslag, fra skråtobakk og hårnåler til parfyme, mat og fiskeredskaper. Bare i den 17 meter lange disken var det over 150 skuffer for varer i løs vekt.

Mens andre butikker ble modernisert med interiør og utstyr utover 1900-tallet, stod handelsstedet på Jennestad i mot. Her fortsatte handelen å foregå over disk helt til den ordinære butikkdrifta opphørte i 1982.

Les også: Her er tørrfisken alt annet en tørr

Det nyter turister og historieinteresserte godt av i dag. På Jennestad handelsted finner du fortsatt det gamle, originale miljøet bevart. Det er som om Knut Hamsun nettopp var innom, fra den tiden han jobbet som lensmannsbetjent i Vesterålen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har vi en tekasse fra Sri Lanka fra 1910, eller Ceylon som det het da, den inneholder vel fortsatt te, forteller Nikolai Endresen Dahl til ABC Nyheter i det vi besøker det gamle handelstedet utenfor Sortland.

Dahl er musikkstudent og betjener den lille butikken for tredje sommer på rad. Noen ganger er det travelt, andre ganger er det langt mellom de besøkende, forteller han.

Les også: Johannes (83) driver Norges koseligste kafe

- Noen ganger kommer det folk innom som er interessert i alt som har med stedet å gjøre, alt som har foregått her, fra gruvedrift og produksjon til kommunikasjon med omverdenen. Andre går rundt og kikker for seg selv, så plutselig oppdager de en ting i hyllene våre som fanger interessen deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Dahl har satt seg godt inn i historien, innrømmer han at det hender han blir satt fast av spørsmål eller at han får ny informasjon fra dem som kommer innom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette stedet har en sammensatt historie. Mye informasjon har gått på folkemunne. Jeg får besøk av folk som har arbeidet her eller vokst opp her, eller på andre måter har forbindelse til stedet, da hender det jeg lærer noe nytt.

I tillegg til den sjarmerende trebrygga med gammelbutikken fortsatt intakt, har Jennestad Handelssted også en skulpturhage og en hovedgård som fungerer som en arena for billedkunst, konserter og litteraturkvelder.