Sortland er den blå byen

På Sortland er blå bygg med på å gi identitet og inspirasjon. Bla videre for bildegalleri. Alle foto: Sverre Bjørstad Graff.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør du når byen din blir beskyldt for å mangle sjel og turistene bare kjører forbi? På Sortland tok de penselen i egen hånd og malte byen blå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SORTLAND (ABC Nyheter): Resultatet ble blåbyen Sortland, en by hvor blå bygg er med på å gi identitet og inspirasjon til innbyggerne. Og byen som turistene tidligere kjørte gjennom, har plutselig blitt et slags tredimensjonalt maleri og en attraksjon i seg selv.

- Jeg er av den oppfatning at kunst skaper noe godt og bidrar til et bra samfunn. Og det virker som om blåbyprosjektet avler små og store andre kreative prosjekter, forteller en blid sortlandsordfører Grete Ellingsen, som representerer partiet Høyre.

Valget av blåfarge er imidlertid ikke politisk. Ideen var det den lokale kunstneren Bjørn Elvenes som stod for, da han i 1998 lanserte planene om å binde det tidligere grå og anonyme sentrum til en enhet gjennom fargesetting.

Les også: Blåbyen fikk blå bru

Egen palett

Han utviklet etter hvert en blåbypalett, bestående av ulike nyanser blått samt glade kontrastfarger som gårdeierne tar utgangspunkt i når de maler bygningene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden oppstarten har kommune og gårdeiere malt eller belyst mange av bygningene i sentrum i blått, blant annet Kystvaktbasen, hotell, idrettshall, bru og kjøpesentre.

Noen av bygningene har også fått små dikt og tekster malt på veggene, utarbeidet av ungdom i Vesterålen og forfatteren Lars Saabye Christensen.

- Det er fint at det utvikler seg hele tiden. De som besøker byen ser at ting forandrer seg fra gang til gang. Vi har fått en fin blåby å vise frem etter hvert, sier Ellingsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blått kunstverk

Ordføreren har også en blå representasjonskjole, en blåby-kjole, som er laget av Nordland-designeren Jane Helen Nilssen.

- Alle bygningene her må ikke være blå, men kommer du hit til Sortland nå så får du følelsen av å være i et blått kunstverk, sier ordføreren med et smil.

Hun uttrykker også begeistring over at byen i løpet av de siste ukene har blitt brukt som lerret for streetart, som plutselig har dukket opp på byens vegger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er glad for at byen har begynt å representere kreativitet og at blåbyprosjektet gir identitet.

- Mine unger har vokst opp med det. De har fått det som del av sin identitet. “Vi bor i blåbyen”, sier de. Så dette kunstprosjektet gir identitet til innbyggerne, sier ordføreren - og legger til:

- Sortland er ikke en stor by, men på noen måter er det det – du kan jo få denne typen opplevelser her.