KaviarFactory:

- Det kan bli en internasjonal sensasjon

- Skiltet vårt er et konseptuelt kunstverk. Det var en generøs gave fra en tysk kunstner som heter Michael Salistorfer, forteller eier Venke Hoff. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

- Jeg brenner for å formidle kunst. Stor kunst, sier Venke Hoff. Nettopp det gjør hun i det lille fiskeværet Henningsvær i Lofoten. Og hun har store planer for fremtiden.

HENNINGSVÆR (ABC Nyheter): På vei inn mot Henningsvær sentrum kan man ikke unngå å legge merke til et funkisbygg som ligger på høyre side av veien, med logoen "KAVI FAC ORY" i store, sorte bokstaver øverst.

Man ser fort at det mangler noen bokstaver. Og er man skarp nok, kanskje man merker seg at de tre bokstavene som ikke er der er: ART. I så fall har man fått et hint om hva som skjuler seg bak veggene i den kritthvite bygningen ved vannkanten.

- Skiltet vårt er et konseptuelt kunstverk. Det var en generøs gave fra en tysk kunstner som heter Michael Salistorfer, forteller eier Venke Hoff da hun møter ABC Nyheter i andre etasje av kunsthallen.

Venke Hoff er eier av KaviarFactory kunsthall i Henningsvær i Lofoten. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC NyheterVenke Hoff er eier av KaviarFactory kunsthall i Henningsvær i Lofoten. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

I det som en gang var en kaviarfabrikk, og en hjørnesteinsbedrift i det lille kystsamfunnet, stilles det nå ut samtidskunst i topp verdensklasse. Utlendinger som besøker kunsthallen beskriver det ofte som "unexpected", forteller hun.

- Dette er et skoleeksempel på et slikt prosjekt som jeg aldri hadde begynt på, hvis jeg visste hva det skulle innebære før jeg begynte.

- Det har kostet mye blod, svette og tårer, sier Hoff ærlig.

Les også: Liten, eksklusiv og idyllisk

- Ingen trodde på meg

Rundt oss står skulpturer av Pål Vigeland, og på veggene henger fotografier av den lokale kunstneren Rune Johansen. Vinduene i den ene langsiden av vinduet gir oss god utsikt over havet og fjellene utenfor.

I 2006 kjøpte Hoff den nedlagte kaviarfabrikken. Hun og ektemannen Rolf Hoff, en av Norges største kunstsamlere, eide allerede fyret i Henningsvær.

- Det var ikke noe plan. Bygget var til salgs. Jeg følte det hørte kunsten til. Og tenkte at jeg måtte redde det midlertidig, forklarer hun.

Så fikk hun ideen om at her skulle det stilles ut kunst i det hun selv kaller "toppverdensklasse". Det skulle vise seg ikke å være bare lett å få gjort den nedrente fabrikkbygningen om til en kunsthall verdig å huse de store verkene hun så for seg.

Hoff legger åpenhjertig ut om utfordringer og seire. Innimellom sier hun "Men det må du ikke skrive", før hun prater videre.

- Det var ganske tøft. Først var det ingen som trodde på meg. Men nå som vi har kommet hit vi er i dag, vil alle samarbeide, sier Hoff.

- Ja, bortsett fra turistnæringen da. Jeg har aldri fått en turistbuss hit, legger hun til.

Se video: Se kveldssolen senke seg over Henningsvær

- Sterke budskap

KaviarFactory åpnet dørene sommeren 2013. I utstilling nummer to, som har vært åpen siden mai, har kunstentusiasten klart å samle verker fra store internasjonale og norske kunstnere som Ai Weiwei, Gilbert & George, Kjartan Slettemark og Bjarne Melgaard.

Utstillingen har tittelen "Speak through art" og har ytringsfrihet som tema.

- Alle verkene formidler et sterkt budskap og viser at kunst er noe annet enn dekor.

Til høsten skal disse budskapene formidles til skoleungdom fra området. Utstillingen har blitt del av den kulturelle skolesekken.

- I september og oktober kommer ungdommene hit. Hvis jeg klarer å skape litt interesse... Hvis jeg får noen nok interessert til at de går hjem og googler Ai Weiwei, så blir jeg fornøyd. Det brenner jeg for, sier Hoff.

Se også: Regnbuen som kom som bestilt

- Du må se toalettet!

Pøbel har laget dette kunstverket til handicap-toalettet på KaviarFactory. Foto: Leni Aurora Brækhus Pøbel har laget dette kunstverket til handicap-toalettet på KaviarFactory. Foto: Leni Aurora Brækhus

Det er lett å merke at hun også har blitt engasjert i lokalsamfunnet i Henningsvær, selv om hun egentlig er bosatt i Oslo. Hun anbefaler det ene stedet etter det andre, ikke minst gatekunsten fra de anonyme gatekunstnerne Pøbel og Dolk som dekorerer det lille stedet.

- Har du sett handicap-toalettet? Det må du se, sier Hoff plutselig.

Hun åpner døren og viser frem et kunstverk signert nettopp Pøbel:

- Pøbel fløy ens ærend fra Stavanger for å gi oss dette verket, forteller hun.

Hoff sier det ikke er vanskelig å få kunstnere til Henningsvær. Det er bare å se seg rundt, så skjønner man hvorfor. Og med den innstillingen at hun kan stille ut nesten hvem som helst i kunsthallen sin i Lofoten, har hun naturlig nok store planer for fremtiden.

- Bare vent å se det jeg planlegger neste år. Det kan bli en internasjonal sensasjon, sier hun begeistret, før hun skynder seg å legge til at ingen ting er sikkert ennå og at hun ble litt nervøs av å nevne det.

Mer vil hun naturligvis ikke røpe.

Følg Yttersvingen i ABC Nyheter.

Se også: Her er de rikeste i din kommune

Personvernpolicy