Drivstoffpriser i ferieland

Så mye koster ferie-drivstoffet

Det koster å bo i Norge. Bensin og diesel er dyrest her. En bilturist fra Luxembourg må ut med nærmere 5 kroner mer for en liter bensin her enn i sitt hjemland. FOTO: Petter Handeland
Det koster å bo i Norge. Bensin og diesel er dyrest her. En bilturist fra Luxembourg må ut med nærmere 5 kroner mer for en liter bensin her enn i sitt hjemland. FOTO: Petter Handeland

Neppe uventet: Det er dyrest i Norge.

På europaferien er det penger å spare på å fylle drivstoff i «riktig» land, dersom det er mulig. Det viser en oversikt fra tyske ADAC lagd på grunnlag av gjennomsnittspriser innhentet av TCS, det sveitsiske svaret på vårt eget NAF.

En av de største forskjellene mellom naboland, finner man i Italia og Østerrike. I Italia er gjennomsnittsprisen for bensin 3,50 kroner høyere enn i Østerrike. Også for diesel skiller det mer enn 3 kroner per liter (se tabell nederste i artikkelen).

Skal du spare penger på drivstoff, gjelder det med andre ord å «time» fyllingene slik at de skjer nord for alpepassene. Et annet alternativ er naturligvis å kjøpe en mer drivstoffgjerrig bil.

Skal du fra Tyskland til Nederland, sparer du 2,42 kroner per liter på å fylle tanken på den tyske sida av grensa. Fyller du på 50 liter, snakker vi altså om drøyt 120 sparte kroner.

Luxembourg har de laveste drivstoffprisene i Vest-Europa. Her koster 95 oktan bensin 11,20 kroner, mens diesel til og med koster mindre enn en tier per liter.

Fyller du tanken i det vesle storhertugdømmet, vil du spare 2,67 kroner for hver liter bensin sammenlignet med nabolandet Belgia. I Frankrike og Tyskland er en liter bensin rundt 1,70-1,80 kroner dyrere enn i Luxembourg.

Reiser du med bil i Polen eller Tsjekkia, kan du spare rundt en hundrelapp på en full bensintank om du tanker opp før du ruller over grensa til Tyskland (forskjellen er mindre for diesel).

Bilde

GRENSEVERDI: Fullastet bil og alpepass kan gi høyt drivstofforbruk. Fyller du tanken på østerriksk side av grensa, koster diesel under 11 kroner literen. I Italia må du ut med over 14 kroner per liter. For bensin er forskjellen enda større. FOTO: Terje Bjørnsen

Dyrest i Norge

ADAC oppsummerer oversikten med at drivstoff er dyrest i Nederland og Italia, med henholdsvis 15,37 og 15,21 kroner per liter for 95 oktan blyfri bensin.

Den tyske automobilorganisasjonen har imidlertid «glemt» Norge. Her er veiledende pris (hos Statoil 28. juli) for blyfri 95 oktan 15,92 kroner, mens diesel koster 14,36 kroner. Dermed er Norge på topp – eller bunn, om du ser det slik.

Uten sammenligning for øvrig: I Hviterussland koster én liter 95 oktan blyfri bensin 5,68 kroner.

Diesel ikke alltid billigst

I Norge er vi vant til at diesel koster mindre enn bensin. Forskjellen ligger ofte på rundt 10 prosent.

Lignende prisforskjell mellom bensin og diesel er vanlig i en rekke land, men ikke alle. Det finnes ett eksempel på at diesel er dyrest, nemlig Sveits. Her koster diesel rundt 40 øre mer per liter.

I for eksempel Tsjekkia og Polen er forskjellen i pris mellom diesel og bensin bare på noen få ører i dieselfavør.

Prisdifferansen mellom bensin og diesel er størst i Nederland, der diesel er nesten 3 kroner billigere enn bensin per liter.

Gjennomsnittspriser

Tabellen viser gjennomsnittspriser per 18. juli i utvalgte europeiske land. Akkurat som i Norge kan det være regionale forskjeller i pris, og ikke minst kan den lokale konkurransesituasjonen gi større eller mindre utslag.

Prisene er omregnet fra euro til kroner med kursen som gjaldt 28. juli.

Denne saken ble først publisert hos klikk.no

Les også:

Bilene som bruker minst drivstoff

Så mye betyr kjørestilen for forbruket

Personvernpolicy