Se Hitlers Disney-skatt

Hitler var en stor fan av Disney, og fisse figurene ble malt av Adolf Hitler, forteller Finn Danielsen som i 12 år har jobbet ved Lofoten Krigsminnemuseum. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
Hitler var en stor fan av Disney, og fisse figurene ble malt av Adolf Hitler, forteller Finn Danielsen som i 12 år har jobbet ved Lofoten Krigsminnemuseum. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Museumsbestyrer William Hakvaag i Lofoten fikk mer enn han kunne håpe på da han kjøpte en Hitler-akvarell på nettauksjon.

SVOLVÆR (ABC Nyheter): Landskapsbildet museumsbestyrer William Hakvaag kjøpte på nettauksjon i 2007 viste seg å inneholde en skjult skatt.

Gjemt på baksiden av bildet av et Bayern-landskap signert A. Hitler, dukket fire andre akvareller opp med den fryktede diktatorens navnetrekk «A.H.».

Tre av bildene var av dvergene fra filmen «Snøhvit og de syv dverger». I tillegg var det et fjerde og usignert bilde av Disney-figuren «Pinocchio».

Det hemmelighetsfulle maleriet som skjulte Hitlers Disney-malerier kjøpte Hakvaag hos en tysk dame som fortalte at hun hadde funnet bildet på loftet til besteforeldrene sine i Bayern.

Pinocchio, malt av Adolf Hitler. Hitler var en stor fan av Disneys filmer. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Pinocchio, malt av Adolf Hitler. Hitler var en stor fan av Disneys filmer. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Han tror grunnen til at Disney-bildene lå skjult var at de var upassende etter at USA kom med i krigen mot Tyskland.

Dermed ble de gjemt bak et politisk ufarlig landskapsbilde enten av Eva Braun eller Hitler selv.

Les også: Her er tørrfisken alt annet en tørr

– Hitler var veldig begeistret for Snøhvit-filmen, og hadde endatil sin egen kopi av den som han trolig hadde fått gjennom det tyske propagandaministeriet. Hitler mente at det var en av de beste filmene som var laget. Og historien om Snøhvit er jo basert på et tysk eventyr, fortalte William Hakvaag til ABC Nyheter like etter at akvarellene ble funnet.

Hitler-akvarellene er imidlertid ikke eneste juvelen i den omfattende samlingen på krigsmuseet i Svolvær.

I flere rom stiller museet ut imponerende mange gjenstander samlet gjennom 40 år.

- Vi har vært nødt til å foreta to utvidelser siden vi åpnet opp i 1996, forteller Finn Danielsen som i 12 år har jobbet ved museet.

Les også: Disse fiskekrokene er fjernet fra mennesker

Disneydverg signert Adolf Hitler. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Disneydverg signert Adolf Hitler. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Utstillingen gjenspeiler tidsepoken 1940-45 som inneholder mye dramatikk, fornedrelse og brutalitet. Men vi finner også uselvisk offervilje og standhaftighet.

- Blant de andre tingene vi har utstilt her finner vi mange uniformer som er donert av norske krigsveteraner. Og så har vi et forstørrelsesglass som tilhørte den tyske føreren, en håndveske fra Eva Braun og penjakken til kapteinen for virkelighetens Das Boot, forteller Danielsen og refererer til den kjente, tyske ubåtfilmen basert på en sann historie.

Les også: Dette er Norges riksmonument

Danielsen er ikke sikker på hvor mange gjenstander de har tilsammen i samlingen.

- Nei, det er vanskelig å svare på. Vi har enormt mye. Og det er ikke alt som er utstilt her heller. Det har vi rett og slett ikke plass til.

Krigsmuseet i Svolvær har åpent gjennom hele året, men i vinteren er åpningstidene justert etter hurtigrutas anløpstider på kvelden.

Følg Yttersvingen i ABC Nyheter.

Personvernpolicy