- Det er trygt å fly

Malaysiske etterforskere fotograferer vrakrester etter flystyrten i Ukraina i området som nå er åpnet for internasjonale etterforskere. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix
Malaysiske etterforskere fotograferer vrakrester etter flystyrten i Ukraina i området som nå er åpnet for internasjonale etterforskere. Foto: Maxim Zmeyev, Reuters/NTB Scanpix

2014 kan bli det verste året for flyulykker på over ti år. Men det har ikke blitt farligere å fly, understreker IATA-sjefen.

- Noe av det sikreste du kan foreta deg er å gå ombord i et fly, sier generalsekretær Tony Tyler i den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA ifølge Check-in.dk.

Han peker på at over tre milliarder mennesker reiste med fly i 2013, og det var bare 210 som omkom i forbindelse med flyulykker.

Men 2014 har vært et dystert år for flybransjen så langt, og bare på én uke styrtet tre passasjerfly på tre ulike kontinenter:

  • Torsdag 17. juli styrtet et Malaysia Airlines-fly over Ukraina. Flyet ble skutt ned og alle de 298 ombord omkom.
  • Torsdag 24. juli styrtet et fly fra Air Algerie på vei fra Burkina Faso til Algerie. Flyet styrtet i Mali, og 110 passasjerer og seks kabinansatte omkom.
  • Bare et døgn tidligere krasjlandet et fly i Taiwan da det forsøkte å nødlande på en flyplass i Penghu. 48 personer mistet livet og ti personer ble skadet.

Hvis man tar med Malaysia Airlines-flyet som forsvant i mars, og som man antar har styrtet, har over 700 mennesker mistet livet i flyulykker hittil i år. Dét kan gjøre 2014 til det verste året for flyulykker på over ti år.

- En tragisk uke

- Det har vært en tragisk uke for luftfarten. Enhver ulykke er en for mye. Den største respekt vi kan vise overfor de som var involvert i disse hendelsene er å vende hver sten for å forstå årsakene, samt gjøre tiltak som sikrer at det ikke kan skje igjen, sier Tony Tyler.

Han understreker at det går et fly på vingene 100.000 ganger hver dag - uten at det skjer noe.

IATA-sjefen sier at luftfartsindustrien vil fortsette arbeidet med å gjøre flyvning enda mer sikrere:

- Vår første prioritet vil alltid være sikkerhet, og til tross for tre hendelser på syv dager, er det trygt å fly, sier han.

Personvernpolicy