Cellolyd i Lofoten:

Liten, eksklusiv og idyllisk festival

CELLO OG IDYLL: Cellist Lisa Holstad står bak den årlige cellofestivalen Cellolyd i Lofoten, som neste uke arrangeres for tredje år på rad. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
CELLO OG IDYLL: Cellist Lisa Holstad står bak den årlige cellofestivalen Cellolyd i Lofoten, som neste uke arrangeres for tredje år på rad. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

I omgivelser som er så vakre at de nesten kan ta pusten fra deg, arrangeres Norges eneste cellofestival.

SØRVÅGEN (ABC Nyheter): - Mange tror dette er en nisjefestival, men alle slags folk kommer og hører på, sier initiativtaker Lisa Holstad.

ABC Nyheter møter henne på kaia i fiskeværet Sørvågen der hun sitter og spiller en folketone fra Lofoten, nærmere bestemt "O venner som forsamlet er" av Hagbart Elstad.

Det er nettopp folketoner som åpner festivalen fredag 8. august i fiskeværet Å, i en utendørskonsert som er åpen for alle.

Deretter fortsetter det med flere arrangementer i ulike sjangre i løpet av helgen, både i Reine, Sørvågen, Moskenes i tillegg til Å.

Norges eneste cellofestival går av stabelen i Moskenes kommune i Lofoten neste uke. Foto: Leni Aurora BrækhusNorges eneste cellofestival går av stabelen i Moskenes kommune i Lofoten neste uke. Foto: Leni Aurora Brækhus

- Det aller mest populære arrangementet under festivalen pleier å være cellopub, der publikum på forhånd kan sende inn sine ønskelåter, i hvilken som helst sjanger, forklarer festivalgeneralen.

Holstad som selv er utdannet cellist fra musikkhøgskolene i Oslo og Stavanger, forteller at cello er et instrument som kan brukes i alle musikksjangre.

- For eksempel brukes cello mye i popmusikk, sier hun.

Og i fjor fikk Cellolyd besøk av to av popsjangerens fremste norske artister, Sondre Lerche og Marit Larsen.

- De likte å spille her. Det å få spille musikken sin med seks cellister i stedet for det vanlige bandet er fint, sier Holstad.

Les også: Her er tørrfisken alt annet en tørr

- Håper ungene kommer

Konseptet der man bytter ut en artists vanlige band, med et rent celloband, er noe som videreføres også i år.

Denne gangen har Kaja Fjellberg Pettersen laget celloarrangementer for flere av Tonje Unstads låter. Artisten fra Evenes har de senere årene hatt stor suksess med barneplata “Mygga og flua”.

- Vi håper mange unger kommer og hører på den konserten, men vi tror de voksne vil ha stor glede av å høre på også, sier Holstad.

Slipper til unge talenter

Temaet for årets arrangement er barn. Derfor slipper en seks unge talenter til sammen med de profesjonelle cellistene.

Cellist og komponist Maja Bugge vil lede et kurs, der deltagere i alderen 10-15 år skal jobbe med et verk som hun har komponert spesielt for anledningen.

- Dette skal de unge cellistene spille sammen med de profesjonelle under avslutningskonserten i Lofoten tørrfiskmuseum på Å søndag.

Holstad er selv fra Sørvågen. Etter noen år i Sør-Norge, flyttet hun tilbake til Nord-Norge for et par år siden.

- Da jeg var ferdig utdannet ønsket jeg å gjøre noe selv. Jeg kjente til cellofestivaler i utlandet, og det datt ned i hodet på meg at jeg kunne arrangere cellofestival i Lofoten.

Holstad har mye å ordne om dagen, for hun står selv for det meste ved arrangementet.

- De andre cellistene som deltar, hjelper til med ulike oppgaver, og festivalen har et lite styre, men stort sett er det jeg som gjør jobben.

- I tillegg skal jeg spille på alle konsertene.

Se også: Regnbuen som kom som bestilt

Liten og eksklusiv

Holstad håper på 300-400 besøkende til årets cellofestival. Fordi festivalen er såpass liten, kommer det hovedsakelig folk fra kommunen og området rundt. Holstad har ingen umiddelbare planer om å utvide for å tiltrekke seg et større publikum.

- Jeg prøve å holde ambisjonene på et overkommelig nivå. Det krever et mye større apparat om vi skulle utvide, sier hun til ABC Nyheter.

Norges eneste cellofestival er liten og eksklusiv.

Festivalen Cellolyd i Lofoten kan oppleves i Moskenes kommune fra 8. - 10. august.

Billetter er i salg.

Nettside: Cellolyd.no

Personvernpolicy