Hasjklubber gjør Barcelona til «det nye Amsterdam»

Flere hundre hasjklubber har åpnet i Spania, og Barcelona leder an. Foto: AFP Photo / Lluis Gene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et smutthull i loven har latt flere hundre hasjklubber åpne dørene i den katalanske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En vag lukt av marihuanarøyk henger i luften der Susana og moren Juana lener seg tilbake i sofaen og fyrer opp en joint.

Velkommen til Pachamama - en av flere hundre hasjklubber som gjør at Barcelona konkurrerer med Amsterdam om å være cannabisrøykernes favorittfristed.

Med hyllene fulle av bøker og brettspill kunne dette vært en privat stue, hvis man så bort fra vannpipen og bilder av hampplantene klubben selv dyrker.

– Dette er den tryggeste metoden for å vite hva jeg røyker, og samtidig unngå det ulovlige markedet, sier Susana, en 27 år gammel butikkmedarbeider med rødfargede krøller.

Barcelona topper rangeringen

Rundt 700 klubber som dette skal ha dukket opp i Spania på grunn av et smutthull i lovgivningen.

Handel med cannabis er ulovlig i Spania, men loven tillater å dyrke planten for eget bruk og etablere hasjklubber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå skal myndighetene være bekymret. Bystyret i Barcelona har innført stans i åpningen av nye hasjklubber, og regionale myndigheter skal ønske nytt regelverk.

– Klubbene har spredt seg som følge av manglende regulering, sier Antoni Mateu, helseleder i det katalanske regionsrådet.

– Vi fraråder bruken, men trenger regelverk for å hindre en økning, sier Mateu.

Halvparten av Spanias hasjklubber ligger i Barcelona, som topper rangeringen på WeBeHigh, en reiseside for brukere av såkalt lettere narkotiske stoffer.

– Siden det ikke er regulert, er det ikke lovlig, sier Jaume Xaus, talsmann for det katalonske forbundet for hasjklubber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men ingen vet hvilke papirer man må ha på plass, eller hvordan man kan bevise for politiet at man ikke driver med noe ulovlig, sier han.

Les også: New York tillater marihuana til medisinsk bruk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet– Ingen vet hvordan regelverket skal tolkes, sier Jaume Xaus, talsmann for det katalanske forbundet for hasjklubber. Foto: AFP Photo / Lluis Gene– Ingen vet hvordan regelverket skal tolkes, sier Jaume Xaus, talsmann for det katalanske forbundet for hasjklubber. Foto: AFP Photo / Lluis Gene

Cannabis-bevisst

I to år har Susana ukentlig oppsøkt Pachamama for å kjøpe fem gram marihuana. Iblant har hun foreldrene sine med seg.

– Man må være en ansvarlig bruker, og være bevisst på hva dette innebærer. Men det samme gjelder jo medisin, alkohol og tobakk, sier hun.

Nye medlemmer må ha fylt 18 år og bli anbefalt av et eksisterende medlem. De må kunne bevise at de er erfarne røykere.

Klubbens 186 nåværende medlemmer betaler en årskontingent på 10 euro, rundt 85 norske kroner, samt en varierende avgift som skal dekke produksjonskostnadene.

– Dette er ikke en klubb for hasjhuene, sier Patricia, som i 2012 startet Pachamama i den trendy bydelen Gracia. Som de andre medlemmene vil hun ikke ha etternavnet sitt på trykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her kontrollerer vi bruken. Vi opplyser medlemmene om bivirkninger og leverer et kvalitetsprodukt, sier hun.

– Vi har ingenting å skjule. Vi gjør ikke noe galt, legger hun til.

Se også: Åpnet verdens første marihuana-kiosk

Noen stygge tilfeller

En hasjklubb er lovlig så lenge den kontrollerer medlemmenes bruk og unngår annonsering og salg for fortjeneste, opplyser straffelovspesialist Juan Munoz.

Noen klubber mistenkes for å bryte loven ved å fungere som narkotikaselgere i stedet for nonprofit-virksomheter.

– Det finnes tilfeller der klubber har fremmet bruk blant turister og solgt stoffet til smuglere og mindreårige. Noen har også fått reaksjoner fra naboene, sier helseleder Mateu.

Martin Barriuso, talsmann for det spanske forbundet for hasjklubbene, innrømmer at noen klubber har bedrevet «dårlig praksis».

– Dem har vi rapportert inn. Men det er vanskelig å kontrollere dette uten et regelverk som skiller klinten fra hveten, sier Barriuso.