Flytrafikken til Israel delvis gjenopptatt

Flytrafikken til Israel delvis gjenopptatt
Flytrafikken til Israel delvis gjenopptatt

SAS har besluttet å gjenoppta flyginger til Israel, mens Norwegian fortsatt vurderer situasjonen. USA opphevet torsdag flyforbudet, og det ble på nytt åpnet for flyginger fra Europa.

Flere tusener passasjerer har vært fast i Tel Aviv, blant dem mange nordmenn, de siste dagene.

– Vi vil i løpet av de nærmeste dagene få passasjerene våre hjem, uten at jeg kan si nøyaktig hvor lang tid det vil ta, sier pressesjef Trine Kromann-Mikkelsen i SAS til NTB.

Norwegian opplyser torsdag kveld til NTB at de fortsatt vurderer situasjonen, men trolig vil komme til en konklusjonene torsdag kveld. Tyske Lufthansa har valgt å vente med å fly i ytterligere 24 timer.

Første fly til København

Ifølge TT vil det første SAS-flyet gå til Israel fra København torsdag kveld klokken 22.50.

Kromann-Mikkelsen forsikrer at flyselskapet vil fortsette å overvåke situasjonen og være i kontinuerlig kontakt med sikkerhetsorganisasjoner og myndighetene.

Det ble torsdag morgen klart at USA gjenopptok flyginger til Israel. Torsdag ettermiddag kom beskjeden om at Det europeiske organet for luftfartssikkerhet, EASA, også åpnet for flyginger via flyplassen i Tel Aviv.

Les også: Vraket av savnet passasjerfly funnet i Mali

Mange innstillinger

Også Norwegian valgte denne uken å innstille avganger til Israel, og foreløpig har selskapet altså ikke gjenopptatt flygingene. Ifølge selskapets nettsider var begge flygingene mellom Stockholm og Tel Aviv torsdag innstilt, og passasjerer med billetter fram til og med 3. august kan gjøre om på disse.

Det amerikanske luftfartsverket FAA innførte det midlertidige flyforbudet tirsdag etter at en rakett fra Gazastripen traff et hus like ved flyplassen. Det førte til at alle amerikanske og de fleste europeiske flyselskaper innstilte sine flygninger til Ben Gurion-flyplassen.

Fortsatt ustabilt

FAA advarer fortsatt mot en svært ustabil situasjon i Israel på grunn av fortsatt harde kamper mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

FAA har fryktet at Hamas har raketter som kan nå Ben Gurion-flyplassen fra Gaza. Luftfartsverket understreker at det fortsetter å følge situasjonen tett, men har ifølge avisen Haaretz fått forsikringer fra israelske luftfartsmyndigheter.

Mens Hamas har kalt flystansen en stor seier, har Israel reagert på flyforbudet og fryktet økonomiske konsekvenser. Transportminister Yisrael Katz gjorde det onsdag klart at flyplassen Ovda i Negev kan bli forberedt som et alternativ.

Personvernpolicy