Dødelig virus på fremmarsj

DØDELIGHET: Det svært dødelige viruset Hemoragisk krimfeber, også kalt krim-kongofeber, vokser fram i Europa. Foto: NTB scanpix
DØDELIGHET: Det svært dødelige viruset Hemoragisk krimfeber, også kalt krim-kongofeber, vokser fram i Europa. Foto: NTB scanpix

Eksperter ber turister være på vakt i frykt for spredning av krim-kongofeber i flere europeiske land.

Skal du ut på reise i sommer, bør du være oppmerksom.

For ifølge det svenske nyhetsbyrået TT er det svært dødelige viruset Hemoragisk krimfeber, også kalt krim-kongofeber, blitt et stadig større problem i Europa.

– Sykdommen begynner ofte som en influensa. I visse tilfeller gir den blødninger fra nesen, tannkjøttet og indre organer. Den kalles av og til for det europeiske Ebola-viruset, sier Ali Mirazimi i den svenske folkehelseopplysningen.

Les også: Virus kan utløse stoffskiftesykdom

Høy dødelighet

Krim-kongofeberen spres gjennom flåttbitt og har opp mot 30 prosent dødelighet.

Det finnes ingen vaksine eller annen beskyttelse mot den.

Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserer viruset som svært alvorlig og har høy prioritet i EUs folkehelseprogram, skriver Dagens Nyheter.

Viruset er påvist i Hellas, Albania, Bulgaria, Kosovo. Også i nordlige deler av Tyrkia har viruset blitt et problem de siste årene.

– På ti år har den eksplodert i Tyrkia, fra ingen tilfeller til veldig mange, sier Mirazimi til TT og advarer samtidig turister om sykdommen.

Les også: – Virusene forårsaker ikke ME

Ikke påvist hos nordmenn

Til ABC Nyheter sier Hans Blystad i Folkehelseinstituttet at viruset ikke er påvist i Norge.

– Det er aldri påvist tilfeller av denne sykdommen hos nordmenn, sier Blystad.

Han mener det ikke er grunnlag til å fraråde nordmenn å reise til land der sykdommen er påvist.

– De generelle råd om å unngå flåttbitt som vi gir her i landet gjelder også på utenlandsreiser, sier han og viser til at det anbefales å bruke lange bukser og være godt tildekket ved anklene når man ferdes i områder med mye flått.

Personvernpolicy