En av verdens vakreste veier

Spektakulære Torghatten er symbol for Brønnøysund og regionen omkring. Fjellet har et stort hull i seg, dannet av is og vann for tusener av år siden. Foto: Kystriksveien.no.
Spektakulære Torghatten er symbol for Brønnøysund og regionen omkring. Fjellet har et stort hull i seg, dannet av is og vann for tusener av år siden. Foto: Kystriksveien.no.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø har blitt kalt en av verdens vakreste turistveier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KYSTRIKSVEIEN (ABC Nyheter) Blant annet ble den inkludert på National Geographics oversikt over verdens 101 vakreste veistrekninger.

Langs ruta møter du mange kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen.

Kystriksveien er 650 km lang, og en rekke ferjer binder veien sammen.

- Kystriksveien er en reise langs verdens vakreste kyst. Dette er en vei for dem som ønsker å reise sakte og oppleve et øyrike hvor man kommer tett på naturen og kan besøke små lokalsamfunn som også ligger på øyer. Hvis du skal fort frem anbefaler vi E6. Her blir selve reisen en opplevelse, sier Frode Lindeberg, daglig leder i Kystriksveien reiseliv, et markedsførings- og utviklingsselskap for Kystriksveien. Selskapet har som ide å promotere og utvikle denne reiseruta.

Eksotisk

Langs veistrekninger finner man små samfunn og kommuner med noen hundre innbyggere.

- Dette er eksotisk for mange. På dager som vi har hatt nå med mye godt vær er det en fantastisk opplevelse, men vi har også dager der fjellene er innhyllet i tåke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturlandskapet på Vega-øyene fikk verdensarvstatus for ti år siden. Foto: Kystriksveien.noKulturlandskapet på Vega-øyene fikk verdensarvstatus for ti år siden. Foto: Kystriksveien.no

- Mange av dem som besøker oss nå etterspør muligheter for sykkel og kajakk. Begge deler ligger det svært godt til rette for. Mange kaller området utenfor Sandnessjøen “det optimale padleområdet”, med sine tusenvis av øyer, sier Lindeberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Trønderrockens arnested

Steinkjer-Bodø

Kystriksveien begynner i Steinkjer og går til Bodø.

- Det begynner vel på ordentlig i Namsos, byen kjent som “Rock City”, der Åge Aleksandersen og DDE kommer fra.

Så fortsetter man enten langs riksvei 17 eller 769 til Rørvik og Vikna-området. Her begynner en enorm skjærgård som går videre nordover.

- Dette sies å være verdens største skjærgård. Like nord for Rørvik ligger Leka, Norges geologiske nasjonalmonument. Øya er knall rød på vestsida, der kan man nærmest se jordas indre. Lenger nord finner man Torghatten og Brønnøysund, sier Lindeberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Torghatten er et must, med sitt hull i fjellet.

Les også: Opplev herlige Brønnøysund

Verdensarv

Like utenfor Brønnøysund ligger verdensarvstedet Vega, en annen spesiell øygruppe.

- Verdensarvstatusen har de fått på grunn av tradisjonen med å sanke dun fra ærfuglen.

På Alstahaug ved Sandnessjøen har det vært kirke siden 1100-tallet. Her var blant andre Petter Dass prest. Foto: Kystriksveien.noPå Alstahaug ved Sandnessjøen har det vært kirke siden 1100-tallet. Her var blant andre Petter Dass prest. Foto: Kystriksveien.no

Så nærmer man seg Sandnessjøen med fjellkjeden De syv søstre. Her har vandring og toppturer blitt svært populært. Man finner også de to øyene Hærøy og Dønna. På Dønna ligger fjellet Dønnmannen, som er mye besøkt.

- Blant kulturelle høydepunkt i området finner man Petter Dass-museet like sør for Sandnessjøen, sier Lindeberg.

Les også: Disse øyene er unike i Norge

Krigskatastrofe

Litt mer ukjent er den internasjonale kirkegården på Tjøtta, der 10.000 mann ligger begravet. Dette er stort sett russere og jugoslaver som var tyske krigsfanger i området. Krigsfangene fra flere kirkegårder omkring i Nord-Norge ble flyttet hit på 50-tallet.

- Dette hadde sammenheng med frykten for Sovjet, sier Lindeberg. På kirkegården ligger det også cirka 2500 ofre fra skipskatastrofen Riegel.

- Grunnen til at dette er mindre kjent er at det var briter som bombet et tysk fangeskip.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vilt i nord

Videre nordover forandrer landskapet seg, og det blir lenger mellom butikker og bensinstasjoner. Dess lenger nord man kjører desto høyere blir fjellene og dess villere blir naturen.

Svartisen er landets nest største isbre. Man kan selv legge ut på brevadring. Foto: Kystriksveien.noSvartisen er landets nest største isbre. Man kan selv legge ut på brevadring. Foto: Kystriksveien.no

- Fra Stokvågen kan man reise til Lovund, der man finner Lundefugl. Dette var også stedet der det norske oppdrettseventyret startet. Mens mange andre steder langs kysten sliter med fraflytting ser man her tilflytting og en ung befolkning.

Mektig isbre

Svartisen ved Meløy er Norges nest største isbre. Det er også en mektig naturopplevelse. Like ved ligger Glomfjordfjellet, et spennende fjellområde som er veldig lett tilgjengelig.

- På toppen av fjellet ligger verdens største steinfyllingsdam, som brukes til kraftutvanningen. Dammen er enormt stor og ligger lett tilgjengelig like etter Svartistunnelen, sier Lindeberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her ligger også Làhko nasjonalpark, som er landets nyeste.

- I området Gildeskål finner man Sandhornøy. Her foregår det for tiden et større internasjonalt kunstprosjekt (Salt), sier Lindeberg.

Saltstraumen

Like sør for Bodø ligger den ultimate kystfiskeplassen langs Kystriksveien, Saltstraumen, et sund som forbinder en fjord med en annen.

- Ved flo og fjære presses vannet mellom sundet, og det oppstår sterke strømmer. Disse gir også godt fiske.

Sør-Gjæslinga. Foto: Kystriksveien.noSør-Gjæslinga. Foto: Kystriksveien.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Bodø finner man blant annet det nasjonale flymuseet, like ved flyplassen i sentrum. Her finner man gjenstander fra hele flyhistorien.

Kjerringøy

Like nord for Bodø finner man det gamle handelsstedet Kjerringøy, som er kjent fra utallige filmer.

- Den gamle kirken Gildeskål sør for Bodø er også verdt et besøk. Det er en middelalderkirke med interessante omvisninger som sier litt om hvordan folk levde. Inskripsjonene på gravsteinene utenfor er også verdt en titt, og forteller en historie om et barskt folkeferd, sier Lindeberg.

Besøk Kystriksveiens hjemmesider: kystriksveien.no

Følg med videre på Yttersvingen


Les også:

Hvem er rikest i denne kommunen?

Hvilke navn er mest populære her?

Finn nærmeste festival