Fem grunner til å besøke Sandnessjøen

Sandnessjøen på Helgelandskysten er nok ikke blant de første stedene som popper opp når folk planlegger ferien sin. Men det finnes flere grunner til å reise dit. Foto: Wikimedia Commons.
Sandnessjøen på Helgelandskysten er nok ikke blant de første stedene som popper opp når folk planlegger ferien sin. Men det finnes flere grunner til å reise dit. Foto: Wikimedia Commons.

Midt i vakre Helgeland sør i Nordland ligger vesle Sandnessjøen, en historisk by kjent for både Petter Dass og De syv søstre.

SANDNESSJØEN (ABC Nyheter): Med sine 6000 innbyggere og plassering langt utenfor europaveien i Nordland, er nok ikke Sandnessjøen på Helgelandskysten blant de første stedene som popper opp når folk planlegger ferien sin.

Men ikke la deg lure av geografien. Sandnessjøen er nærmere enn du tror. Hit kan du komme bilvegen, sjøveien eller med fly. Og småbyen ligger åpent og solfylt til langs den populære Kystriksveien i Nordland, innrammet av de vakreste fjell.

Vi ba Randi Andersen ved Visit Helgeland om å komme med fem grunner til å besøke Sandnessjøen.

Her er svarene hun ga:

1. Naturopplevelser av de helt sjeldne

I Sandnessjøen kan du oppleve fjell, skog, fjord og hav på en dag! De Syv Søstre er hovedattraksjon, selvfølgelig, men byen er også et fantastisk utgangspunkt for små og store turer på fjell og i åser på hele Alstenøya. Og på øyene rundt.

Dønnamannen, på Dønna, er også et must å få med seg om man er her for fjellene sin skyld. Du finner også et nydelig havsbad rett utenfor sentrum, som ligger scenarisk plassert under Botnkrona inne i Botnfjorden.

Les også: Opplev herlige Brønnøysund

2. Historien

Øya har en rik historie som spenner helt fra Vikingetiden, via middelalder og frem til olje- og gasseventyret som er en viktig næring i dag. Denne historien kan vi vise frem gjennom bla Høvdingesetet på Sandnes, Petter Dass Museet på Alstahaug og krigskirkegården på Offersøy. Fra Helgelandsbroa ser man den fantastiske nye oljebasen, samt fjellene og naturen. Som gjør Sandnessjøen til en attraktiv by å regne med i årene fremover.

3. Porten til Helgeland

Sandnessjøen kalles Porten til Helgeland, og med rette, da vi har et utall muligheter for å komme ut til våre vakre øykommuner i sør og nord. Fra kaia i Sandnessjøen blir du skysset til en perletråd av vakre øyer som feks Herøy, Dønna, Lovund og Træna for å nevne de største.

Les også: Fem grunner til å besøke Haugesund

Dagsturer er mulig. Ja, du kan sågar komme deg helt ned til Vega i sør fra Sandnessjøen. Hurtigruten legger til kai to ganger pr dag, og gjennom Hurtigruten kan du fra i sommer kjøpe Helgeland Passport, som gir deg muligheten til å hoppe av i Sandnessjøen bla, for å oppleve området i inntil fem dager.

Widerøe har direkteavganger fra Sandnessjøen til Oslo flere ganger i uken. Og på flyplassen kan du få levert din sykkel gjennom Fly and Bike Widerøe.

4. Aktiviteter

Det er et rikt aktivitetstilbud, spesielt innenfor sykkel og kajakk. På Turistkontoret Sandnessjøen leier vi ut sykler m/utstyr, og øyhopping Sandnessjøen - Herøy - Dønna, er et meget attraktivt tilbud. Skjærgården utenfor Sandnessjøen og Alstenøya er helt unik, og hvite sandstrender og bukter er nesten en til hver. Bare i Herøy Kommune finner vi 2400 øyer, holmer og skjær. Det er flere bedrifter som leier ut kajakk, samt gjennomfører guidete turer med både kajakk og RIB.

Les også: Fem grunner til å besøke Egersund

5. Tilbudene

I sentrum av Sandnessjøen finner man flere gode spisesteder som serverer gode fiskeretter, det er butikker for alle behov, rekebåten legger til kai hver fredag, og gjestekaia er alltid full av tilreisende båter. Småbåthavna litt utenfor sentrum tilbyr også gjesteplasser, servicebygg og dieselfylling.