Trønderrockens arnested

I opplevelsessenteret Rock City i Namsos kan publikum selv prøve seg som musikkartister, som disse jentene. Foto: Rock City
I opplevelsessenteret Rock City i Namsos kan publikum selv prøve seg som musikkartister, som disse jentene. Foto: Rock City

Namsos har fostret mange av trønderrockens fremste legender. På opplevelsessenteret Rock City kan du oppleve og ta del i den populære musikken.

– Trønderrock er musikken som ble grunnlagt av Prudence, sier turistvert Jens Gerhardsen (21) fra Namsos. Han har sommerjobb på opplevelsessenteret Rock City, som ligger i hjertet av byen.

På senteret kan publikum lære mer om trønderrockens historie, og selv prøve seg som artister.

– Det er veldig folkelig musikk. Alle har en eller annen trønderrocksang de kjenner, for eksempel «Lys & Varme» med Åge Aleksandersen. Det er bred musikk, som egner seg både til fest og når man sitter alene hjemme, sier Gerhardsen.

– Musikken har forandret seg litt opp gjennom årene. Det er ikke slik at den må være på engelsk eller trøndersk, det handler mer om stemningen i sangene.

Åge

De største trønderrockerne er Åge Aleksandersen og Terje Tysland.

– Lenger tilbake har vi Stein Ingebrigtsen, som ikke var en utpreget trønderrockartist, men veldig stor og tidlig ute, sier Gerhardsen.

Skrivestua til Åge Aleksandersen er bevart i Rock City. Foto: Rock CitySkrivestua til Åge Aleksandersen er bevart i Rock City. Foto: Rock City

I nyere tid har bandet D.D.E., og artister som Thomas Brøndbo og Chand Thorsvik holdt trønderrock-fanen hevet. Alle disse er fra Namsos.

– Det er flere mulige forklaringer på at så mange kjente artister kommer fra byen. Namsos ble lagt her på grunn av sagbruket. Det førte til at mange sjøfolk bosatte seg i byen, og fortsatte miljøet de kjente fra båten, med sang og musikk. I Namsos var det et klasseskille som i mange andre byer, men i musikken sto alle likt, sier Gerhardsen.

Musikktradisjonen ble fortsatt i Namsos.

Høyskoleprogram

Rock City åpnet 11/11-2011 kl 11.11, med visjon om å være et opplevelsessenter for besøkende, men også et ressurssenter med fokus på utvikling innen musikkbransjen.

– Ikke nødvendigvis for artistene, men for dem som jobber bak og for artistene. Ressurssenteret har blant annet et høyskoleprogram med fokus på arrangementledelse. Det er et samarbeid med Høgskolen i Nord-Trøndelag, sier Gerhardsen.

Lærerstudenten Jens Gerhardsen (21) har sommerjobb som turistvert ved Rock City. Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)Lærerstudenten Jens Gerhardsen (21) har sommerjobb som turistvert ved Rock City. Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)

Turistvert Gerhardsen begynte å jobbe deltid ved senteret da det åpnet, har vært i en heltidsstilling, og er denne sommeren tilbake på sommerjobb. Ellers i året studerer han til å bli lærer ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Skjulte perler

Gerhardsen sier han personlig kan klare seg uten de mest kjente trønderrockerne, men at han har et nært forhold til noen mindre kjente perler i denne musikktradisjonen.

– Blant annet liker jeg bandet Moving Oos. Det er et fint eksempel på at det er en bredde i sjangeren vi kaller trønderrock, sier han.

– En annen skjult skatt jeg vil trekke frem er Stina Stjern (Moltu). Hun har veldig fin musikk, og et annerledes uttrykk enn det mange forbinder med trønderrock.

Les også:

Hvem er rikest i denne kommunen?

Hvilke navn er mest populære her?

Finn nærmeste festival

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus