Trønderrockens arnested

I opplevelsessenteret Rock City i Namsos kan publikum selv prøve seg som musikkartister, som disse jentene. Foto: Rock City
I opplevelsessenteret Rock City i Namsos kan publikum selv prøve seg som musikkartister, som disse jentene. Foto: Rock City

Namsos har fostret mange av trønderrockens fremste legender. På opplevelsessenteret Rock City kan du oppleve og ta del i den populære musikken.

– Trønderrock er musikken som ble grunnlagt av Prudence, sier turistvert Jens Gerhardsen (21) fra Namsos. Han har sommerjobb på opplevelsessenteret Rock City, som ligger i hjertet av byen.

På senteret kan publikum lære mer om trønderrockens historie, og selv prøve seg som artister.

– Det er veldig folkelig musikk. Alle har en eller annen trønderrocksang de kjenner, for eksempel «Lys & Varme» med Åge Aleksandersen. Det er bred musikk, som egner seg både til fest og når man sitter alene hjemme, sier Gerhardsen.

– Musikken har forandret seg litt opp gjennom årene. Det er ikke slik at den må være på engelsk eller trøndersk, det handler mer om stemningen i sangene.

Åge

De største trønderrockerne er Åge Aleksandersen og Terje Tysland.

– Lenger tilbake har vi Stein Ingebrigtsen, som ikke var en utpreget trønderrockartist, men veldig stor og tidlig ute, sier Gerhardsen.

Skrivestua til Åge Aleksandersen er bevart i Rock City. Foto: Rock CitySkrivestua til Åge Aleksandersen er bevart i Rock City. Foto: Rock City

I nyere tid har bandet D.D.E., og artister som Thomas Brøndbo og Chand Thorsvik holdt trønderrock-fanen hevet. Alle disse er fra Namsos.

– Det er flere mulige forklaringer på at så mange kjente artister kommer fra byen. Namsos ble lagt her på grunn av sagbruket. Det førte til at mange sjøfolk bosatte seg i byen, og fortsatte miljøet de kjente fra båten, med sang og musikk. I Namsos var det et klasseskille som i mange andre byer, men i musikken sto alle likt, sier Gerhardsen.

Musikktradisjonen ble fortsatt i Namsos.

Høyskoleprogram

Rock City åpnet 11/11-2011 kl 11.11, med visjon om å være et opplevelsessenter for besøkende, men også et ressurssenter med fokus på utvikling innen musikkbransjen.

– Ikke nødvendigvis for artistene, men for dem som jobber bak og for artistene. Ressurssenteret har blant annet et høyskoleprogram med fokus på arrangementledelse. Det er et samarbeid med Høgskolen i Nord-Trøndelag, sier Gerhardsen.

Lærerstudenten Jens Gerhardsen (21) har sommerjobb som turistvert ved Rock City. Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)Lærerstudenten Jens Gerhardsen (21) har sommerjobb som turistvert ved Rock City. Foto: Ole Peder Giæver (ABC Nyheter)

Turistvert Gerhardsen begynte å jobbe deltid ved senteret da det åpnet, har vært i en heltidsstilling, og er denne sommeren tilbake på sommerjobb. Ellers i året studerer han til å bli lærer ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Skjulte perler

Gerhardsen sier han personlig kan klare seg uten de mest kjente trønderrockerne, men at han har et nært forhold til noen mindre kjente perler i denne musikktradisjonen.

– Blant annet liker jeg bandet Moving Oos. Det er et fint eksempel på at det er en bredde i sjangeren vi kaller trønderrock, sier han.

– En annen skjult skatt jeg vil trekke frem er Stina Stjern (Moltu). Hun har veldig fin musikk, og et annerledes uttrykk enn det mange forbinder med trønderrock.

Les også:

Hvem er rikest i denne kommunen?

Hvilke navn er mest populære her?

Finn nærmeste festival

Personvernpolicy