Flybestilling

Én gal bokstav kan gjøre stor skade

NEKTET: Du kan bli nektet adgang dersom du har skrevet feil navn på flybestillingen. Foto: Thinkstock
NEKTET: Du kan bli nektet adgang dersom du har skrevet feil navn på flybestillingen. Foto: Thinkstock

Vær nøye når du bestiller flybilletten. Med en eneste feil bokstav i navnet ditt kan du i verste fall bli nektet å reise.

Det kan gå litt fort i svingene når du ivrig bestiller tur til ditt drømmereisemål. Det viktigste for mange er at flybillettene blir billigst mulig. Men har du ikke tunga rett i munnen kan billigbillettene bli langt unna nettopp billige.

Enkelte flyplasser er veldig nøye på at navnet på flybilletten din samsvarer med navnet som står i passet og/eller visumet. Dette gjelder uansett om du bestiller pakkereise eller du bestiller fly og hotell for seg.

Seniorfaglig rådgiver i Norwegian, Linda Olsen, har erfaring med dette.

– I mange land er de veldig nøye på at navnet på billetten er identisk med navnet i passet, sier hun til Kvinneguiden.no.

Denne ene gale bokstaven kan skape forsinkelser, og i ytterste konsekvens nekte deg adgang på flyet.

 FLYEKSPERT: Seniorfaglig rådgiver i Norwegian, Linda Olsen. Foto: Astrid Mannion/Norwegian. FLYEKSPERT: Seniorfaglig rådgiver i Norwegian, Linda Olsen. Foto: Astrid Mannion/Norwegian.

– Dette er veldig varierende fra land til land, men vi vet blant annet at USA kan være veldig strenge. Derfor anbefaler vi å alltid være på den sikre siden, sier Olsen.

Les også: Forbrukerrådet: – Vi kjøper reiseforsikring i blinde

Verst i utlandet

Hun hevder at det som oftest går greit med feilstavelser på innenriks-reisen, men at en kan møte på større utfordringer i utlandet.

– Mitt beste tips er å lese over alle reisedetaljene før du trykker bekreft og betal samt sjekke at alt er korrekt når du mottar reisedokumentene.

Dersom du allerede har gått i fella, bør du prøve å få korrigert dette i forkant av reisen.

– Vi opplever fra tid til annen at våre passasjerer tar kontakt etter at de har skrevet navnet sitt feil på billetten. Da bistår vi med å korrigere åpenbare feil uten ekstra kostnad, sier Olsen.

Budskapet er klart: Dersom du oppdager at du har skrevet navnet ditt feil, bør du ta kontakt med kundeservice, slik at de får rettet opp i feilen øyeblikkelig.

Les også: Slipp unna flyplassens røverpriser med dette trikset

Saken fortsetter under bildet NØYE: Det lønner seg å ha tunga rett i munnen når du bestiller flyreiser. Foto: Thinkstock NØYE: Det lønner seg å ha tunga rett i munnen når du bestiller flyreiser. Foto: Thinkstock

Ingen erstatning

 DIREKTØR: Direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes. Foto: Forbrukerrådet. DIREKTØR: Direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes. Foto: Forbrukerrådet.

Dersom det likevel har gått så langt at du ikke har oppdaget feilen før du står der og blir nektet adgang, er det lite du kan gjøre. I dette tilfellet har du ikke krav på erstatning.

Direktør i for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, sier det er din egen plikt å stave navnet ditt slik at det samsvarer med navnet i passet.

– Du har selv ansvar for at navnet ditt samstemmer personopplysningene dine. Vi vet at dersom du ikke har gyldig billett, kan du bli nektet å reise. Så lenge det ikke er flyselskapet sin skyld at navnet er feilstavet, har du ingen rettigheter, sier hun til Kvinneguiden.

Det nytter altså ikke å kreve erstatning eller ny flyreise dersom du står på bakken etter at flyet ditt har tatt av bakken.

– Er det derimot reisebyrået ditt sin feil, kan du klage og få erstatning til en ny flyreise.

Les også: En av verdens vakreste kystbyer

Dobbeltsjekk informasjonen

I dag bestiller de fleste billettene sine over nettet, noe som gjør det ekstra viktig å få med riktig navn. Bruk navnet du er oppført med i passet ditt.

– Norske navn er gjerne ukjente utenfor landegrensene våre, og da er det ekstra viktig at de er korrekte. Husk å dobbeltsjekke all kontaktinformasjon før du bestiller, og sjekk den opp med ordrebekreftelsen, råder Flønes.

 DIREKTØR: Direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes. Foto: Forbrukerrådet. DIREKTØR: Direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes. Foto: Forbrukerrådet.

Dersom du ringer og bestiller flyreisen hos et reisebyrå over telefon, bør du sjekke personopplysningene så fort du får billettene i posten.

Flønes mener likevel at det ikke er noen grunn til å gå i kjelleren dersom du har stavet navnet ditt feil. Det ordner seg som regel.

– Ta kontakt med flyselskapet eller reiseoperatøren så fort du oppdager at ikke alt er som det skal. Jo tidligere du er ute i å rette opp feilen, jo bedre, sier hun.

Hvis du havner i en situasjon der det ikke er din feil at du blir nektet adgang på flyet, kan du klage flyselskapet eller reisebyrået inn til Transportklagenemnda.

Les også: Derfor er hun mer utsatt

Kan bli dyrt

I utgangspunktet har du ingen rett til å endre billetten. Enkelte selskaper eller billettyper gir imidlertid adgang til å endre innen en tidsfrist og/eller mot et gebyr. De fleste flyselskap skiller her på korrigering av et feilskrevet navn, og endring av navn, i tilfeller der du ønsker å overdra billetten til noen andre.

 FORBRUKEREKSPERT: Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos. Foto: Forbrukerrådet FORBRUKEREKSPERT: Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos. Foto: Forbrukerrådet

Gebyrene du i så fall må betale for å korrigere billetten varierer fra selskap til selskap. Norwegian og SAS kan gjøre det kostnadsfritt, mens noen krever høye summer. Det kan bli dyrt om du for eksempel har slurvet med bestillingen hos Ticket.

- Dersom det trengs å endres noe på billetten og det fortsatt er mulig å gjøre det, tar vi et administrativt gebyr på 595 kroner per person. Dette tar vi fordi det er en ren manuell jobb å gjøre ved slike endringer, sier Ellen Wolff Andresen, Markeds- og administrasjonssjef hos Ticket Feriereiser.

Hun legger til at navnet i noen tilfeller ikke kan endres.

– Hvis det er snakk om bare en bokstav, kan det endres mot gebyr. Men hvis det gjelder fullstendig endring av navn kan det være vanskelig å få dette til, sier hun.

Rådgiver i reisebyrået Expedia, Hanne Kjærnes, sier at de fleste flyselskap tar likevel betalt for å endre navnet eller skrivemåten på billetten.

– Kostnadene og reglene varierer avhengig av hvilken type billett du har booket, og ikke minst flyselskapets retningslinjer. Derfor minner vi alltid reisende på å sjekke detaljene nøye gjennom hele bestillingen, sier hun.

Kjærnes minner også om at du må være obs hvis du har giftet deg og skiftet navn.

– Hvis du har byttet navn uten å endre det i passet ditt kan du havne i trøbbel. Husk å alltid bruke pass-navnet ditt når du er ute og reiser.

Les også: Slik utvider du alkoholkvoten – helt lovlig

Ingen krav

Kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos, sier at flyselskapet har rett til å kreve at du kjøper ny billett.

– Du kan ikke kreve erstatning for reisen så lenge flyselskapet ikke er skyld i feilen, sier han til Kvinneguiden.

Han forteller videre at flyselskapet har full rett til å nekte deg å gå om bord dersom navnet på billetten ikke samsvarer med identifikasjonspapirene dine.

– En slurvefeil kan føre til at du ikke får gått om bord, og om feilen er din har du ikke krav på ny flyreise, sier Halsos.

Flyselskap:

Korrigering (skrivefeil og mindre endringer)

Endring (bytte av navn/større endringer)

SAS

Ingen kostnad

500 kroner per vei. Evt 24 timers åpent kjøp.

Norwegian

Ingen kostnad

350 kroner per vei

Ryanair

Vurderer fra sak til sak, men standardregel er 110 euro online, 160 euro på flyplassen.

110 euro online, 160 euro på flyplassen

British Airways

Ingen kostnad

Ikke mulig, ny billett må kjøpes. 24 timers åpent kjøp.

Les også:

Du har helt rett, flymat smaker vondt

Unngå pakkereiser og spar miljøet

Dette gjør nordmenn feil i utlandet

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico
Siste nytt
22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus