Se sola gå ned over Eivindvik

Den lille bygda Eivindvik i Sogn og Fjordane kunne fint vært motivet på et turistkort.

EIVINDVIK (ABC NYHETER): Den ligger der som en perle innerst i fjorden, denne lille bygda med bare 243 innbyggere. Eivindvik er bygda der sparebanken, hotellet og lensmannskontoret ligger tett i tett med fantastisk utsikt over fjord og fjell, og hvor du blir lagt merke til hvis du kommer utenfra og tar en tur innom den lokale matbutikken.

– Jeg har ganske god oversikt over hvem som bor her, sier Sigurd Skåden Pedersen som jobber i butikken.

Alle kjenner alle

– Det fine med å bo her er at du kan gå til hvem som helst hvis du trenger hjelp. Det som derimot er litt kjipt er at alle vet hvem du er og hva du driver med til en hver tid, sier han når vi spør om hvordan det er å bo i Eivindvik.

Sigurd Skåden Pedersen setter priser på at det er rolig på brygga i Eivindvik. Foto: Ingvild FjelltveitSigurd Skåden Pedersen setter priser på at det er rolig på brygga i Eivindvik. Foto: Ingvild Fjelltveit

Skåden Pedersen har valgt å reise tilbake til hjembygda etter studier i Nederland.

– Det er deilig å komme hjem og få ro, og ikke til en hver tid høre hva naboen sier. Det er så stille og rolig her. Jeg har ikke noe i mot å kjøre i noen ekstra timer, forklarer han.

Bryggehygge

På brygga sitter tre av bygdas eldre herrer. De mener de ikke har noen tips å komme med til oss, men vi ender likevel opp med å drøse med dem i ti minutter.

– Nei, vi sitter nå bare her hele dagen vi, sier en av dem og flirer.

De prater om bygda de har vokst i. Om historie og folkene som bor der.

En gruppe nederlandske turister har tilbrakt natten i Eivindvik. Foto: Ingvild FjelltveitEn gruppe nederlandske turister har tilbrakt natten i Eivindvik. Foto: Ingvild Fjelltveit

– Du må nok være utenfra for å forstå at dette er en imponerende plass. Vi har vært her så lenge nå at vi ikke ser det lenger, sier han som sitter til venstre. De andre ler og nikker samtykkende.

– Men det er jo vakkert her. Det er det ingen tvil om, følger den tredje opp.

Ytterst på brygga er seks nederlandske turister i ferd med å gjøre seilbåtene sine klare for avgang.

– Vi har reist på ferie til Norge hver sommer i 20 år, og blir ikke lei. Når været er som i dag er ingenting bedre, sier de til ABC Nyheter og legger til at det er kombinasjonen av natur og mennesker som har gitt dem smaken på Norge.

Inspirerte Wergeland

Henrik Wergeland besøkte Eivindvik i 1832. Han fant så mye ro og inspirasjon i bygda at han i etterkant skrev diktet Eivindvig.

Her er et utdrag fra diktet:

«Ned med Seilet! Ind fra havet! Ind hvor, under Sæd begravet.

Drømmer stille Eivindvig! Ind at see, om Rug og Havre tør paa Fjeldets Branter klave uden at forkjøle sig.

Der bag Roser Maagen bygger Rugen i Morellens Skygger triner kjæk og kront paa Myr Som et Solakin Bygget blinker men derover Heien synker lummer Vellungmat fra Fyrr».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus