Flere unge får verdisakene frastjålet på ferie

VERDISAKER: Vanligvis har Amalie Aas (16) store verdier i merkeveska, men på utenlandsferien legger hun igjen den dyre veska hjemme. (Foto: ALL OVER PRESS/BERIT B. NJARGA)
VERDISAKER: Vanligvis har Amalie Aas (16) store verdier i merkeveska, men på utenlandsferien legger hun igjen den dyre veska hjemme. (Foto: ALL OVER PRESS/BERIT B. NJARGA)

Gjør som Amalie (16), og legg merkeveska igjen hjemme.

Ifølge forsikringsselskapet Frende opplever de en solid økning av tyverier av dyre gjenstander, som vesker, mobiler og annet tapt reisegods.

Det er spesielt en gruppe som er utsatt, nemlig de under 30 år.

– Over halvparten av reiseskadene som blir anmeldt av personer under 30 år, skyldes tapt reisegods. Akkurat nå registrerer vi spesielt at dyre mobiler og merkevesker går igjen, sier Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonsansvarlig i Frende forsikring.

Men hvordan er det med de unge selv, er de bevisst på hvor store verdier de faktisk bærer med seg?

Les også: Slik sikrer du mobiltelefonen mot tyveri

Verdisaker for 25.000 kroner

Vi møter venninnegjengen bestående av Christine Fønhus (16), Amalie Aas (16) og Hedda Valen (17) fra Sætre i Hurum, som er på dagstur til Oslo. Amalie blir raskt utpekt som den med de dyre merkeveskene, og i dag har hun med den som har kostet henne mest: En Mulberryveske til 7.000 kroner.

De mest kostbare verdisakene har hun derimot lagt igjen hjemme.

BYTUR: Christine Fønhus, Amalie Aas og Hedda Valen er på bytur i hovedstaden. Merkeveska er med, men resten av verdisakene ligger hjemme i dag. (Foto: BERIT B. NJARGA)BYTUR: Christine Fønhus, Amalie Aas og Hedda Valen er på bytur i hovedstaden. Merkeveska er med, men resten av verdisakene ligger hjemme i dag. (Foto: BERIT B. NJARGA)

– Men jeg bruker å ha med både Mac, iPhone, lommebok, solbriller og kosmetikk, forteller Amalie, som dermed bærer rundt på eiendeler til en verdi av 25.000 kroner, en sum som overrasker eieren selv.

– Jeg har ikke tenkt over at jeg ofte har med meg så mye verdisaker, sier hun til Dinside.

Dette tror Heidi Tofterå Slettemoen gjelder langt flere enn Amalie.

– Det skjer ikke meg, tenker mange, selv om statistikken sier noe annet. Andre tenker ikke over hvor store verdier de faktisk bærer rundt på. Det ville kanskje være en vekker om de la sammen hva det ville koste å kjøpe nytt? tror hun.

Når det gjelder reiseforsikringen, har Amalie bedre oversikt. Hun ville heller ikke gjort samme tabbe som mange gjør, nemlig å ta med den dyre merkeveska på utenlandsferien.

– Den ville jeg lagt hjemme, og heller tatt med en billigere veske, sier Amalie.

Les også Hvor nøye du må passe på verdisakene

Sjekk forsikringen

Nettopp dette rådet gir også Heidi Tofterå Slettemoen til unge reisende.

– Dyre merkevesker og designervesker virker som en magnet på tyvene. La den bli hjemme, og ta heller med en veske som tåler en støyt, anbefaler hun.

DYR BAGASJE? Dobbeltsjekk dekningen på reiseforsikringen, skaff deg en ekstra forsikring eller legg igjen de mest dyrebare tingene hjemme. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)DYR BAGASJE? Dobbeltsjekk dekningen på reiseforsikringen, skaff deg en ekstra forsikring eller legg igjen de mest dyrebare tingene hjemme. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Bare i løpet av årets første tre måneder ble det meldt fra om 25.000 tilfeller av tyveri og tap av reisegods til forsikringsselskapene, som er en økning på 20 prosent fra året før, ifølge tall fra Finans Norge (FNO).

Og nettopp fordi de unge tar med seg stadig større verdier på tur, er de ekstra utsatt.

Tofterå Slettemoen anbefaler å legge igjen de dyreste tingene hjemme, og dobbeltsjekke maksbeløpet for reisegods på forsikringen.

– Mange reiseforsikringer har et maksbeløp for erstatning av reisegods, og de fleste selskapene har også et tak for hva de dekker per verdigjenstand, på 15.000 til 30.000 kroner. Det kan være lurt å sjekke med forsikringsselskapet ditt hva som faktisk er dekket før du reiser, påpeker hun.

Enkelte reisende bør dessuten vurdere å ha to reiseforsikringer

Tilbake til Amalie, vet hun hvor mye reisegods hennes reiseforsikring dekker?

– Nei, men mamma er veldig opptatt av forsikring, så hun holder oversikt, sier Amalie.