Historien om skillingsbollen

Skillingsbollene på Baker Brun Brunello er blant bakeriets mest populære bakverk. (Foto: Ingvild Fjelltveit / ABC Nyheter)
Skillingsbollene på Baker Brun Brunello er blant bakeriets mest populære bakverk. (Foto: Ingvild Fjelltveit / ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skillingsbollen er en bergensk favoritt, men kommer bollen egentlig fra Bergen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

BERGEN (ABC Nyheter): Kanelboller, kanelsnurrer, kanel i svingene eller skillingsboller - kjært barn har mange navn.

I Bergen er bollen tradisjon, og må sies å kunne å være det nærmeste man kommer et "nasjonalbakverk" for vestlandets hovedstad.

Skillingsbollens dag

Bergensernes kjærlighet for skillingsbollen markeres med feiring i starten av juni hvert år. Da inviterer bakerier og museer til bollespising og andre aktiviteter.

Fra 2012 har Bergens Tidende årlig invitert sine lesere til å kåre Bergens beste skillingsbolle.

Jeanette Bjerke jobber på Baker Brun Brunello i Bergen sentrum.

- Det går unna med skillingsbollene. Både blant bergensere og turister, sier hun.

Bjerke forteller at turistene ofte er målrettet når de kommer innom bakeriet, og at de har fått beskrevet hva de skal se etter.

- Det er på utkikk etter den «famouse» skillingsbollen. De sliter litt med uttalen, og vil gjerne at vi skal si det sånn at de kan lære seg det. Det er jo litt morsomt at de har lest seg opp på skillingsbollen, sier Bjerke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kom med hanseatene

Mange steder i landet kalles bollen med kanel og sukker for bergenske skillingsboller. Det kommer av at mange tror bollen har sin opprinnelse i byen.

Ifølge Bergen offentlige bibliotek, var det hanseatene som brakte skillingsbollene til Norge, og da først til Bergen. Kanel er et krydder som kommer fra Østen, og det regnes som sannsynlig at ideen med å kombinere kanel, sukker og hvetedeig stammer fra kontinentet.

Det er imidlertid vanskelig å si helt sikkert om det var Bergen som var først ute med å strø kanel og sukker på bollene sine.

Kostet én skilling

Den opprinnelige skillingsbollen inneholdt også rosiner. Da krigen kom, ble det vanskelig å skaffe ingredienser til boller, og rosiner var helt umulig å få tak i.

Siden har skillingsbollene blitt laget uten rosiner. Navnet kommer fra den gamle skikken å gi brød- og kakesorter navn etter prisen. En skillingsbolle kostet opprinnelig en skilling stykket.