USA kan nekte flypassasjerer å ta med mobilen

Passasjerer som reiser fra London Heathrow direkte til USA, er blant dem som kan risikere å ikke få ta med seg smarttelefonen om bord på flyet dersom den er tom for batteri. Foto: Luke MacGregor (Reuters)
Passasjerer som reiser fra London Heathrow direkte til USA, er blant dem som kan risikere å ikke få ta med seg smarttelefonen om bord på flyet dersom den er tom for batteri. Foto: Luke MacGregor (Reuters)

Passasjerer kan bli nektet å ta med seg telefoner og annet elektronisk utstyr om bord på direktefly til USA dersom batteriet er dødt.

De nye reglene er blant tiltakene USAs flysikkerhetsmyndigheter varslet da de trappet opp sikkerheten tidligere i uka som følge av nye trusler.

Ved enkelte flyplasser som har direkteforbindelser til amerikanske destinasjoner, kan passasjerer bli bedt i sikkerhetskontroller om å slå på mobiltelefonen, nettbrettet eller laptopen. Dersom utstyret er tomt for strøm, vil det ikke kunne tas med om bord i flyet.

– Som reisefolk vet, så blir alle elektroniske apparater undersøkt av sikkerhetskontrollører. Under sikkerhetskontrollen, kan kontrollørene også komme til å be eierne om å slå på strømmen på enkelte apparater, blant dem mobiltelefoner, opplyser USA transportsikkerhetsdirektorat TSA på sine nettsider søndag.

– Strømløse innretninger vil ikke tillates om bord på flyet, tilføyes det.

Også laptoper

Bærbare datamaskiner er blant apparatene sikkerhetskontrollørene kan kreve at passasjerene må slå på, sier en kilde som kjenner saken, til nyhetsbyrået Reuters.

Amerikanske myndigheter frykter at mobiltelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og annet elektronisk utstyr kan bli brukt som en bombe.

Bakgrunn: USA skjerper sikkerheten ved flyplasser i Europa

USA varslet allerede onsdag at sikkerhetstiltakene skulle skjerpes, men dette er første gang amerikanske myndigheter letter på sløret om hva det kan innebære for passasjerene i praksis.

Fra før er det kjent at smarttelefoner som Apples iPhone og Samsungs Galaxy vil bli gjenstand for ekstra sikkerhetssjekker på direkteflyginger til USA fra Europa, Midtøsten og Afrika.

Skosjekk

Flypassasjerer må også belage seg på en grundigere sjekk av sko i sikkerhetskontrollen.

Det var USAs sikkerhetsminister Jeh Johnson som sist uke instruerte TSA til å iverksette skjerpede sikkerhetstiltak ved enkelte flyplasser med direkte flyforbindelser til USA.

Det er ikke kjent hvilke flyplasser det gjelder, men det er meldt om at passasjerer på flyplasser blant annet i Storbritannia, Frankrike og Belgia opplever at telefonene deres gjennomgår en ekstra sjekk.

– Vi utveksler ferske og relevante opplysninger med våre utenlandske allierte, og vi konsulterer luftfartsindustrien, sa Johnson torsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus