Fem grunner til å besøke Haugesund

Midt i området hvor vikingene samlet Norge til ett rike ligger den sjarmerende byen Haugesund. Her gir vi deg noen grunner til hvorfor du bør dra hit. Foto: Colourbox.
Midt i området hvor vikingene samlet Norge til ett rike ligger den sjarmerende byen Haugesund. Her gir vi deg noen grunner til hvorfor du bør dra hit. Foto: Colourbox.

Sildebyen Haugesund er en sjarmerende by godt kjent for festivaler og prisutdelinger. Men det er ikke bare kulturen som lokker.

HAUGESUND (ABC Nyheter): Midt i området hvor vikingene samlet Norge til ett rike ligger den sjarmerende byen Haugesund. Byen har allerede markert seg med sildejazz og filmfestival.

Men det finnes flere gode grunner til hvorfor du bør legge turen innom den vesle storbyen øverst i Rogaland.

Vi ba Maria Innocent ved Visit Haugesund om å komme med fem grunner til å besøke byen.


1) HAUGESUND
Byen må bare oppleves. Stikkordene er kultur, historie, bylivet, shoppingmulighetene i Norges lengste gågate og de flotte turområdene vi har i Byheiene våre.

2) VIKINGOPPLEVELSENE
Homeland of the viking Kings” er Visit Haugesund sitt slagord. Det er ingen tilfeldighet. Allerede før vikingtiden, var Avaldsnes et sentralt sted som høvdingsete og kongesete. Her satt vikingkongene og kontrollerte Nordvegen fra Norges eldste kongesete. Fra og med Harald Hårfagre og hans etterkommere, blir Avaldsnes kongsgård for rikskongene helt inn i middelalderen. Avaldsnes ligger i Haugesunds nabokommune Karmøy – en liten 15-20 minutters kjøretur fra Haugesund. Nå i sommer (juli) kan man også på enkelte dager få båttur ut til vikinggården eller buss direkte ut.

Les også: Fem grunner til å besøke Kragerø om sommeren

3) FJORD OG FOSS
I Etne en time og en halv fra Haugesund kan man oppleve Langfoss– et av Norges flotteste fossefall, og Åkrafjorden. Her er det også på sommertid masse aktiviteter som blant annet Fjordcruise og Traktorsafari til Eikemostølen.

4) ØYHOPPING
En 25 minutters båttur fra Haugesund finner man øysamfunnet Røvær. Røvær tilhører Haugesund kommune, og man kan ta båt ut dit og til Feøy direkte fra Indre kai. Disse øyene er bilfrie samfunn. I tillegg til Røvær og Feøy ligger Norges minste kommune Utsira en god times båttur fra Haugesund. Denne båten går fra Garpaskjærvkaien på Risøy og dette er en bil og passasjerferje. Her finner man verneverdig kystkulturlandskap, merkede turstier og Norges høystliggende Fyrstasjon.

Les også: Derfor bør du besøke Risør

5) SKUDENESHAVN
Ytterst på sørspissen av Karmøy, med fyrlyktene ut mot Skudefjorden og Nordsjøen, ligger seilskutebyen Skudeneshavn. Med sine smale gater, idylliske småbåthavn og hvite trehusbebyggelse er det lett å la seg sjarmere av den lille byen ved havet. Skudeneshavn er en opplevelse i seg selv, mer info finner du her .

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus