Kjempeforskjeller i tillatt håndbagasje

TUNGT LASTET? British Airways lar deg ta med 46 kilo i håndbagasjen, mens mange av flyselskapene som flyr charterpassasjerene kun lar deg ta med 5 kilo. De fleste tillater imidlertid 8 eller 10 kilo. (Foto: ALL OVER PRESS)
TUNGT LASTET? British Airways lar deg ta med 46 kilo i håndbagasjen, mens mange av flyselskapene som flyr charterpassasjerene kun lar deg ta med 5 kilo. De fleste tillater imidlertid 8 eller 10 kilo. (Foto: ALL OVER PRESS)

British Airways lar deg ha med 46 kilo håndbagasje, mens charterselskapene avspiser deg med kun fem kilo.

Mange er etterhvert blitt vant til at det er begrensninger i forhold til hva og hvor mye du kan ha med av bagasje, når du skal ut og fly. Og mange flyr kun med håndbagasje - i alle fall dersom man skal på kortere turer. Fordelene er da at du slipper å bruke tid på å sjekke inn bagasjen, du slipper å vente på bagasjen ved ankomst, og du slipper å risikere at bagasjen blir forsinket eller i verste fall også borte ...

Les også: Her er den raskeste veien gjennom flyplassen

Ulempen er imidlertid at det er ikke alt du kan sende i håndbagasjen. Du kan for eksempel ikke ta med deg vinopptrekkeren eller tollekniven. Og du kan ikke ha med den store økonomiflaska med solkrem.

Det er heller ikke alle flyselskapene som lar deg ta med så veldig mye håndbagasje. Skal du reise med charterselskapenes flyselskaper som eksempelvis Thomas Cook eller Novair, får du kun med fem kilo håndbagasje.

I det andre ytterpunktet finner vi British Airways, som lar deg ha med hele 2 x 23 kilo i hattehylla - totalt 46 kilo. Da snakker vi!

Les også: Spis ubegrenset for en fastpris på flyplassen

 (Foto: Sergio Azenha / Alamy/All Over Press)

SE OM DEN PASSER: Du finner slike hos de fleste flyselskapene påflyplassen, men det er jo greit å vite om du er innenfor, før du reiser hjemmefra. Maksimumsmålene er inkludert hjul, håndtak og lommer som står ut.

(Foto: Sergio Azenha / Alamy/All Over Press)

Dette kan du ha med

Vi har sjekket hva 13 ulike flyselskaper som flyr på norske flyplasser, tillater av kabinbagasje. De fleste har maksgrenser på åtte eller ti kilo. Det er også noen forskjeller på hvilke mål de tillater på kofferten eller baggen. Og husk at hjul og eventuelle lommer og annet som stikker ut på kofferten, må passe innenfor maksimumsmålene.

Les også: Gode grunner til å ligge unna kofferter med utstående hjul Og husk bagasjereglene for håndbagasje. Du finner oppdaterte regler hos Avinor.no

Her kan du se begrensningene for noen av flyselskapene som flyr fra norske flyplasser. Legg merke til at charterflyene er de som tillater deg minst bagasje: Du får kun ha med totalt 20 kilo, hvorav fem av disse kiloene kan tas med i kabinen. Resten må sjekkes inn.

Vi har også sett på hvor mye du kan sjekke inn, og hva dette eventuelt koster i tillegg dersom det ikke er inkludert i økonomiklasse-billetter. Dette kan du se lenger nede på siden. Noen av flyselskapene har ulike regler på ulike strekninger. Og de som reiser med dyrere billetter, kan ofte også ta med seg mer inn i kabinen. Men dette er altså reglene som gjelder for europaflyvninger, og for billigste billettklasse:

Tillatt håndbagasje

Håndbagasje som er inkludert i prisen

Flyselskap

Høyde

Bredde

Dybde

Vekt

Veske/laptop i tillegg?

SAS5540238Ja
Widerøe5540208Nei
Norwegian55402310Ja
Ryanair55402010Ja
KLM55352512Ja (maks 12 kg totalt)
Novair5540225Ja, om innenfor 5 kg totalt
Thomas Cook Airlines5540235Ja, om innenfor 5 kg totalt
TUIfly Nordic5540235Ja, om innenfor 5 kg totalt
Air France55352512Ja (maks 12 kg totalt)
British Airways56452523Ja (også den kan veie inntil 23 kg (45x36x20cm))
Finnair5645258Nei
Icelandair55402010Ja

Dette er begrensninger for deg som reiser på økonomiklasse i Europa. Det kan være andre regler for deg som reiser med dyrere billetter eller på interkontinentale reiser.

Innsjekket bagasje

Noen flyselskaper selger billetter med ett eller to kolli bagasje inkludert i prisen. Hos andre, som Norwegian eller Ryanair, må du betale et tillegg for dette. Hva som lønner seg, vil selvsagt komme an på hva det er du skal pakke med deg og hva sluttprisen blir, når alle tillegg er summert.

Merk også at charterselskapenes flyselskaper gir deg som skal være borte ekstra lenge, muligheten til å ta med deg litt ekstra bagasje. Skal du være borte i tre uker eller lenger, kan du ha med totalt 30 kilo bagasje, i stedet for 20 kilo som er begrensningen ellers.

Husk også at bagasje som sjekkes inn skal fraktes på hurtiggående bånd og må tåle endel håndtering.

Tenk derfor på det, når du pakker. Akkurat hvor mye den bør tåle, kan de se i denne videoen på Dinside: Vi festet kamera på en koffert, som vi sendte gjennom bagasjesystemet. Her kan du se hva som skjedde.

Her er reglene for hva flyselskapene tillater deg å sende i innsjekket bagasje, på økonomikasse:

FlyselskapInnsjekket bagasjePris
SAS1 kolli à 23 kgInkludert
Widerøe1 kolli à 23 kgInkludert
NorwegianInntil 2 kolli á 20 kg130 kr for 1. kolli og 200 kroner for 2. kolli ved bestilling på nett. 300 kr per kolli på flyplassen.
RyanairInntil 2 kolli á 15 kg230 kr per kolli ved bestilling, 460 kr på flyplass1)
Ryanair1 kolli à 20 kg322 kr ved bestilling/ 506 på flyplass1)
KLM1 kolli inntil 23 kg15 euro ved bestilling, 30 euro på flyplassen
NovairMaks 20 kg per person (inkludert maks 5 kg håndbagasje)Inkludert
Thomas Cook AirlinesMaks 20 kg per person (inkludert maks 5 kg håndbagasje)Inkludert
TUIfly NordicMaks 20 kg per person (inkludert maks 5 kg håndbagasje)Inkludert
Air France1 kolli á 23 kgInkludert
British Airways1 kolli á 23 kgInkludert i økonomi, men du må betale dersom du har en spesiell "kun håndbagasje"-billett)
Finnair1 kolli á 23 kgInkludert
Icelandair1 kolli á 23 kgInkludert

1)Ryanair har differensierte priser for høysesong/ lavsesong. Sommerferien er høysesong, og det er disse prisene vi refererer til her.

Dette bør du uansett ha i håndbagasjen

Dersom du ønsker å sjekke inn bagasjen sin, så husk imidlertid at det er noen ting du bør passe på å ha i håndbagasjen - som du altså ikke bør sjekke inn.

Dette gjelder spesielt verdisaker som penger, klokker og smykker; briller og kontaktlinser; mobiltelefoner, fotoapparater, datamaskiner og annet multimedia-utstyr, og medisiner. Dette er gjerne spesifisert i flyselskapenes bagasjevilkår, fordi selskapene ikke tar på seg erstatningsansvar for tap eller skade på slikt utstyr - eller på grunn av at slikt utstyr har kommet i feil hender, som for eksempel at noen har tatt husnøklene dine og funnet frem til der du bor.

Dette bør du altså ta med inn i kabinen, og nå kan du jo også benytte håndholdte elektroniske enheter under takeoff og landing.

Men husk: Ikke legg nettbrettet i hattehylla!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus