Her kan du nyte den beste utsikten over sørlandsperlen

En fem minutters spasertur og 62 meter opp er det eneste du trenger for å kunne skue utover vakre Mandal i alle retninger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.
En fem minutters spasertur og 62 meter opp er det eneste du trenger for å kunne skue utover vakre Mandal i alle retninger. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

Kikkerthuset på Mandals tak ligger bare 62 meter over havet. Men utsikten kan ta pusten fra deg.

MANDAL (ABC Nyheter): En fem minutters spasertur og 62 meter opp er det eneste du trenger for å kunne skue utover vakre Mandal i alle retninger.

Selv om dagens hvite og karakteristiske Kikkerthus ble bygget så sent som i 2005, har Torjusheia midt i Mandal sentrum en lang og spennende historie som byens utsiktspunkt.

I seilskutetiden vandret koner og barn opp de 62 metrene over havet for å skue etter mann og far når skutene seilte inn vakre Mannefjorden.

Det første Kikkerthuset på toppen av Uranienborg ble bygget i 1862 og var et minnesmeske over det det hundre meter lange russiske skipet «Ingermanland», som forliste i en storm utenfor Mandal 11. september 1842.

Av 892 personer om bord omkom 389, mens 503 ble reddet. Mange av dem ble reddet av lokalbefolkningen, og ført i sikkerhet i Mandal.

Som takk ga Russlands tsar Nikolai I byen et legat på 2000 dukater.

Kikkerten til «Ingermanland» skal en gang ha stått på toppen av heia. I dag kan de besøkende nyte en imponerende utsikten på annet vis.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus