Mindre kø - men like lang ventetid for pass

Fra du søker om pass hos politiet til du mottar det nye passet i posten kan det gå inntil 10 virkedager. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Fra du søker om pass hos politiet til du mottar det nye passet i posten kan det gå inntil 10 virkedager. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX

I vår har flere politidistrikter innført timebestilling for pass. Dette har redusert køtiden på politikontorene, men man må fortsatt vente inntil 10 virkedager før man mottar det nye passet.

Systemet innebærer at man kan bestille tid for oppmøte på passkontoret via politiets nettsider.

Der velger man dato og tid for når man ønsker å møte på politistasjonen, maks 30 dager frem i tid.

Per dags dato kan man timebestille i politidistriktene Follo, Vestfold, Østfold, Oslo, Tromsø, Trondheim og Asker og Bærum.

– Systemet fungerer veldig godt. Vi opplever at kundene slipper å vente i kø på stasjonen og er fornøyde med et mer forutsigbart system, sier Kathrine Stein, politiinspektør og driftsenhetsleder ved Vestfold politidistrikt, til ABC Nyheter.

Vestfold politidistrikt innførte ordningen i juni i fjor.

Les også: Oppfordrer nordmenn til å bli hjemme i sommer

Like lang ventetid

Men selv om man slipper køtid ved å forhåndsbestille tid på politistasjonen, vil det ta like lang tid som tidligere før man mottar det nye passet.

– Fra man leverer søknad om nytt pass på politistasjonen, sier politiets garanterte produksjonstid at man skal få passet levert i posten innen 10 virkedager. Denne prosessen er som før, uavhengig av om man har forhåndsbestilt time eller ikke, sier Stein.

Stein forteller at sommermånedene er hektiske, og at folk som søker pass i denne perioden må regne med å vente de 10 virkedagene.

– Kan det ta mer enn 10 dager før man mottar passet?

– Det har vi ikke fått tilbakemeldinger på, så det ser ut til at de fleste får dem i tide, sier Stein.

Les også: Hollywood-stjerne slakter Norwegian

– Vær forberedt

For dem som er sent ute med å fornye pass før ferien, har Stein følgende råd:

– Gå inn på ditt politidistrikts hjemmesider og sjekk om det er ledige timer i systemet. Dersom det ikke er det, må man belage seg på å møte opp på politikontoret og stå i kø. Sørg for at du har med deg at du trenger for å få søke om pass, informasjon finnes på politiets hjemmesider.

– Dessverre må man nok belage seg på litt kø, men det er prisen å betale for å søke om pass så tett opptil ferien, sier hun.

Les også: Nordmenn på ferie er attraktive tyverimål

Nødpass

Dersom man ikke har tid til å vente på nytt pass før man skal reise, kan man få utstedt nødpass hos politiet. For å få nødpass, må du fremlegge dokumentasjon på reisen sammen med søknaden.

Et nødpass koster det samme som et ordinært pass, og er gyldig bare for én enkelt reise. Passet må leveres til politiet eller grensekontrollen når du kommer tilbake til Norges, skriver politiet på sine hjemmesider.

Personvernpolicy