Ikke kjøp disse suvenirene

IKKE KJØP ULOVLIGE SUVENIRER: Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn, viser frem beslag av ulovlige slangeskinnsprodukter. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
IKKE KJØP ULOVLIGE SUVENIRER: Tor Fredriksen, kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn, viser frem beslag av ulovlige slangeskinnsprodukter. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tollvesenet på Oslo Lufthavn avdekker en rekke smuglingsforsøk av utrydningstruede dyrearter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om CITES
Rundt 33.000 truede dyre- og plantearter verden over er beskyttet av CITES. Artene er fordelt på tre lister med ulik grad av handelsrestriksjoner.
Forbudt: Omtrent 1.000 av CITES-artene er så utrydningstruet at all handel med ville eksemplarer og produkter fra dem er forbudt, og tillatelse kan kun bli gitt ved spesielle omstendigheter. Disse artene står oppført på Liste I. Norske arter som er strengt handelsregulert er for eksempel vågehval, seihval, blåhval, finnhval, knølhval, grønlandshval, nordkaper, havørn, jaktfalk, vandrefalk og oter.
Under oppsikt: Cirka 32.000 av CITES-artene står i fare for å bli utrydningstruet. For å sikre at artene overlever, er det nødvendig med overvåking og regulering av den internasjonale handelen. Du må derfor ha særskilte tillatelser for å importere og eksportere arter på disse listene.
(Kilde: miljodirektoratet.no)

Oslo Lufthavn, Tollvesenet og Miljødirektoratet går nå ut og oppfordrer alle til å være bevisste i forhold til hva de kjøper av suvenirer.

Kjøp og innføring av produkter laget av utrydningstruede dyrearter er nemlig ulovlig. Likevel er det dessverre alt for mange som faller for fristelsen, eller eventuelt ikke kjenner til regelverket.

– Tollvesenet på Oslo Lufthavn avdekker en rekke smuglingsforsøk av utrydningstruede arter. De vanligste beslagene er belter, sko og lommebøker av slange- og krokodilleskinn, samt kosttilskudd som skal virke slankende, oppkvikkende eller beskyttende, sier Tor Fredriksen som er kontorsjef for Tollvesenet på Oslo Lufthavn.

Slår alarm

Handelen med utrydningstruede dyre- og plantearter reguleres under konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (CITES).

Det er ikke tillatt å innføre dyr eller planter som er truet av utrydning uten at det foreligger tillatelse til dette fra Miljødirektoratet. Hvilke arter som er utrydningstruet og hvilke bestemmelser som gjelder for hver enkelt art, finner du i sjekkliste for CITES. Denne kan du finne på miljodirektoratet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Truede arter er nå verdens tredje største illegale handelsvare etter narkotika og våpen, og EU og USA har slått alarm om økningen.

I 2013 beslagla Tollvesenet til sammen 3.770 CITES-produkter fordelt på 68 beslag. I 2012 gjorde de 54 beslag med totalt 13.591 enkeltprodukter. Det finnes noen unntak fra regelen om tillatelser i reisendebestemmelsene, men hva dette gjelder kan du finne mer informasjon om hos Miljødirektoratet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær bevisst!

Oslo Lufthavn oppfordrer alle reisende som skal til utlandet til å være bevisst ved kjøp av suvenirer laget av planter eller dyr.

– Ikke bidra til organisert kriminalitet eller utryddelse av truede arter, skriver flyplassen i en pressemelding.

– Oslo Lufthavn ønsker ikke å være en portal for innføring av ulovlige suvenirer som bidrar til kriminalitet og utryddelse av truede dyre- og plantearter, sier medieansvarlig ved Oslo Lufthavn Joachim Westher Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslaglegger og politianmelder

Mange arter i dag er truet av utryddelse. Tross dette brukes de i produksjon av suvenirer, smykker, skinn, helsekost og så videre i flere land.

– Dette ser vi svært alvorlig på, og vi beslaglegger alt vi finner, sier Fredriksen.

Typiske produkter du må være oppmerksom på er gjenstander laget av elfenben, skilpaddeskall, slangeskinn, konkylier og koraller.

Innførsel av slike produkter uten særskilt tillatelse er ulovlig og straffbart. Tollvesenet på Oslo Lufthavn politianmelder derfor alle slike saker.

– Både organiserte smuglere og ordinære turister risikerer å bli anmeldt dersom de innfører slike produkter. Vi håper vi slipper å se mye av dette i sommer, uttaler Fredriksen.

Artikkelen var først publisert hos dinside.no.