HåndbagasjeDette kan du ha med deg på flyet

KNIV: Kniver med bladlengde inntil seks centimeter blir ikke stoppet i sikkerhetskontrollen. Foto: Thinkstock
KNIV: Kniver med bladlengde inntil seks centimeter blir ikke stoppet i sikkerhetskontrollen. Foto: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du vil bli overrasket over hva som faktisk er tillatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange er nok av den oppfatning at flyplassens sikkerhetskontroller er alt for strenge, og ikke minst trege.

Greit nok, det kan være irriterende at du ikke får ha med deg hårsprayen og bodylotionen du ikke klarer deg uten i håndbagasjen. Men visste du at det er tillatt med blant annet kniver inntil seks centimeter, barberhøvel og håndjern?

Strikkepinner er ok på fly

De fleste redskap som ikke utgjør en trussel, er ikke å anse som forbudte gjenstander i sikkerhetskontrollen. Det er med andre ord ikke nødvendig å la strikketøyet bli igjen hjemme når du skal ut på reise.

- Strikkepinner står ikke på lista over forbudte gjenstander da de ikke anses å kunne benyttes som våpen. Du kan ta med deg vanlige strikkepinner av normal størrelse i håndbagasjen, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet.

- Nåler, sakser med bladlengder opp til seks centimeter, og andre redskaper som benyttes i forbindelse med håndarbeid, er lov å ta med seg gjennom sikkerhetskontrollen, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Likevel kan sikkerhetskontrolløren stanse enhver gjenstand som kan forårsake alvorlig skade eller true sikkerheten om bord.

- Selv om det står at en gjenstand er tillatt i regelverket, vurderes enhver situasjon etter forholdene, sier Erlandsen.

Når det gjelder europeisk væskeforbud kan man lett bli forvirret. Hovedregelen er at alt som ikke er hardt eller tørt, anses som å være flytende eller pasta. Det flytende kan tas med i håndbagasjen i begrensede mengder, så lenge det ikke overstiger 100 milliliter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan du helle det eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel er brunost hard, mens prim er pasta, sier han.

Hva er tillatt på fly

SER DU FORSKJELLEN?: Fast sminke, cookies og både rå og kokte egg er greit. Syltetøy, bodylotion, sjampo og kake med krem er ikke ok annet enn i begrensede mengder. © FOTO: Istockphoto og produsentene

Artikkelen fortsetter under annonsen

På Luftfartstilsynets hjemmesider ligger det en tabell som kanskje kan gjøre forskjellene tydeligere. Her ser du hvilket alternativ du kanskje kan erstatte med favoritten.

Dette er lov:

Dette er forbudt (tillatt i begrensede mengder):

Deo-stick, roll-on leppestift og dekkstift

Lipgloss og foundation

Hele egg (både rå og kokte)

Knuste egg og eggerøre

Proteinpulver

Ferdig proteindrikk

Hårpudder

Hårspray, gelé voks, krem, skum

Kakebunn, tørre kaker, cookies

Kake, bakverk med fyll

Såpestykke

Sjampo, flytende såpe

Eple, melon, tomat, appelsin

Grøt, pudding, krem, saus

Hele bær

Syltetøy

Brunost/hvitost

Prim, muggost, kremost

(Kilde: Flypassasjer.no).

Lighter, kniver og stormkjøkken

Medierådgiver ved Oslo Lufthavn AS, Lasse A. Vangstein, anbefaler alle som skal reise med fly å alltid sjekke håndbagasjen før man begynner å pakke til reisen.

- Alt flytende under 100 milliliter skal legges i gjennomsiktig plastpose. Er du i tvil, sjekk inn i kofferten det du skal ha med deg på turen.

Han forteller at mange blir overrasket når de finner ut at det er lov å ha med neglesakser, neglefiler og strikkepinner om bord i flyet.

Mange tenker heller ikke over at det er tillatt med lighter (maks en per person), stormkjøkken og drivstoffbeholdere (ubrukte) og kniver opp til seks centimeter.

- Når det gjelder kniv, har norske luftfartsmyndigheter og Avinor valgt å legge seg på dette nivået. De fleste mindre lommekniver som får plass i vesken har blader som er under seks centimeter lange.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse kan som regel kun brukes til å skrelle frukt og småspikking, og anses ikke som farlige. Likevel vil det til enhver tid gjøres en skjønnsmessig vurdering av sikkerhetskontrolløren, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plastbestikk og butte smørekniver regnes ikke som kniver, og kan også tas med. Likevel kan sikkerhetskontrolløren avvise enhver kniv som vekker kontrollørens bekymring.

Vær også oppmerksom på at det ikke er tillatt å bære kniv på offentlig sted i Norge, med mindre det er i forbindelse med utøvelse av yrke, friluftsliv eller når kniven er tilbehør til bunad.

Dartpiler og lekepistoler på fly

Andre ting som du sikkert ikke visste du kunne ha med er blant annet dartpiler, lekepistoler (så lenge de ikke kan forveksles med ordentlige våpen), vandrestaver, skøyter, håndjern, fiskestang, sprøyter og sprøytespisser. Potteplanter er også tillatt, med mindre den står i våt jord og overstiger væskeforbudet. Det er med andre ord ingen grunn til å spare på plassen i håndbagasjen!

Sprettert (!), balltre og spyd er forbudt. Vangstein anbefaler å beregne god nok tid til å kunne sende gjenstanden som innsjekket bagasje dersom den ikke kan tillates i håndbagasjen.

Les også:

Disse triksene bruker lommetyvene

Dette flyselskapet nekter deg å ha med mat

Slik avslører du falske hotellanmeldelser