Blått Flagg: Anbefaler hundefrie soner på stranda

Skal du ta med Fido og Tassen på ferie, er det verdt å merke seg det vil være begrenset tilgang til å ha med hund på strender som har fått merket Blått Flagg. Foto: Colourbox.com
Skal du ta med Fido og Tassen på ferie, er det verdt å merke seg det vil være begrenset tilgang til å ha med hund på strender som har fått merket Blått Flagg. Foto: Colourbox.com

Blått Flagg betyr rene strender med godt miljø. Her er ikke nødvendigvis hunder velkomne.

Strender med Blått Flagg i Norge 2014:
Vest-AgderKristiansandBystranda Kristiansand
ØstfoldFredrikstadFoten
Vest-AgderKristiansandHamresanden fjord
HordalandBergenHelleneset
AkershusAskerHolmenskjæret
AkershusAskerHvalstrand
AkershusAskerHvamodden
VestfoldTønsbergRingshaugstranda
ØstfoldMossSjøbadet
AkershusAskerSjøstrand
AkershusBærumStorøyodden badestrand
ØstfoldMossTronvik

De reneste strendene og marinaene i verden kan søke om å få merket Blått Flagg.

Sertifiseringsordningen setter svært strenge krav innen sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og opplæring.

Totalt er dette merket fordelt til 8000 strender og marinaer verden over.

For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser, tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig. Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

I kriteriene for Blått flagg-merket er det anbefalt at våre firbente venner ikke får bade ved disse strendene.

«Det er anbefalt at en hundefri sone opprettes for å forhindre at hunder og andre dyr oppholder seg stranda og i svømmeområdet», heter det i kriteriene, der det understrekes at dette ikke gjelder guidehunder for synshemmede.

Hunder og andre kjæledyr får derimot oppholde seg på parkeringsplasser i tilknytning til strendene eller bak på stranda.

Se også: Verdens rareste strender

– Folk liker ikke hunder på stranda

Planlegger du å ta med deg familiens firbente venn på badeferie til Danmark, er det hele 250 strender som har fått Blått Flagg, hvor du kan bli møtt med forbud mot hundesvømming.

Og i Slagelse kommune, hvor man finner seks av disse strendene, har man tatt anbefalingen om hundefrie soner til etterretning.

– Vi har bare fått vite at sånn er det, men mange badegjester liker ikke hunder i vannet, eller at de senere står og rister seg oppe på stranden, sier prosjektleder i Slagelse kommunes senter for teknikk og miljø, Marianne Have, til Sn.dk.

Les også: Disse finner du ikke i feriekatalogen

– Egne adferdsregler

I Norge har totalt 12 strender og 5 marinaer fått merket. Og sesongen her til lands varer fra 5. juni til 31. august.

To av strendene, Sjøbadet og Tronvik, ligger i Moss kommune. Her har man ikke opprettet en noen hundefri sone.

– Vi har ikke forbud mot hunder, men vi har båndtvang, sier Cecilie Kildahl i miljøavdelingen i kommunen til ABC Nyheter.

– Så lenge hundene er i bånd og ikke skremmer eller forstyrrer badegjestene er det tillatt å ta dem med på stranden og ut i vannet, fortsetter hun.

Også Bystranda i Kristiansand har Blått Flagg. Der har hundesvømming ikke vært et tema, forteller Kurt Tang Jensen i Parkvesenet i Kristiansand kommune.

– Folk tar ikke hundene med ned på Bystranda, sier han til ABC Nyheter.

– Vi har egne adferdsregler for alle friområdene i Kristiansand, der er båndtvang ett av punktene, derfor har vi ikke hengt oss opp i dette, fortsetter Kurt Tang Jensen.

– Ingen klager på dyr

Marit Kjellesvik i FEE Norway som har ansvar for Blått Flagg-sertifiseringen her til lands, bekrefter at man i Norge har valgt å holde seg til minimumskravet, som er at hunder skal kontrolleres, altså holdes i bånd.

– Noen land har helt strenge krav på at det ikke er lov å ta med hunder og andre dyr på stranda. Vi har hatt i bakhodet at hvis det blir konflikt knyttet til dette, så kan vi stramme inn, men vi har inntrykk av at det fungerer godt som det er i dag, sier hun til ABC Nyheter.

– Vi har ikke fått noen klager som går på dyr på stranda, og klager får vi mye av hvis det ikke rent eller det er noe annet som ikke er som det skal, fortsetter Kjellesvik.

Se fullstendig oversikt over strender som har fått Blått Flagg på nettsiden BlueFlag.org.

Strendene skal være godt merket med de regler som gjelder der.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus