Ingen bagasjestreik på Gardermoen

Partene er enige om et anbefalt forslag for Flyoverenskomsten. Dermed blir det ingen streik i selskapene som håndterer bagasje på Oslo lufthavn. Også streiken i godstransporten er avblåst.

Fellesforbundet og NHO Luftfart ble enige litt før klokka 6.30, etter flere timers mekling på overtid.

– Vi fikk gjennomslag for det som var aller viktigst for oss, sier forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet til NTB.

– Du slipper å starte på null

Ifølge ham er det et solid oppgjør for de bakkeansatte. Minstelønnen heves med 7 prosent. Samtidig har de ansatte fått gjennomslag for sitt hovedkrav om at ansatte som skifter arbeidsgiver innenfor samme bransje, for eksempel ved konkurs, får beholde ansienniteten slik at de ikke taper lønn og arbeidsvilkår.

Ansiennitetsgarantien er viktig sett i lys av det gjeldende anbudsregimet, mener Eggum.

– Nå får du med deg den tida du har i bransjen. Du slipper å starte på null, sier Eggum, som samtidig berømmer NHO Luftfart for å ha vært løsningsorientert i meklingen.

Flyselskapene ba mandag passasjerene pakke kun håndbagasje i tilfelle streik. I første omgang var 409 bakkeansatte klare til å legge ned arbeidet, noe som kunne gitt både bagasjekrøll og forsinkelser på Oslo lufthavn.

Meklingen om Flyoverenskomsten ble innledet mandag formiddag. Mekler var tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen.

Streik avblåst i godstransporten

Tretten timer på overtid kom partene til enighet i godsmeklingen, melder Yrkestrafikkforbundet. Dermed blir det ingen bensinstreik.

– Resultatene fra årets godsmekling ble et betydelig løft på kompetanse og minstelønnssatsene, sa forhandlingsleder Linda Jæger i Yrkestrafikkforbundet (YTF) etter at enigheten ble inngått klokka 12.15 tirsdag.

Ved et brudd ville resultatet blitt streik i transportbedrifter landet rundt.

En streik vil kunne føre til drivstoffmangel i Oslo-området, Bergen og Trondheim. Årsaken var blant annet at YTF sammen med LO-organiserte NTF ved en streik fra tirsdag vil ramme hele tankbilflåten til Gran Taralrud AS.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus